Top Linux Distros i 2024, Rangeret

hurtige links

Nøgle takeaways

  • Ubuntu er et pålideligt valg for både nybegyndere og erfarne Linux-brugere, der kan prale af lang levetid og et imødekommende fællesskab.
  • Debian, en fællesskabsdrevet distro, har loyale følgere på trods af at det er mere udfordrende at installere og vedligeholde.
  • Fedoras hurtige udgivelser og engagement i gratis software gør det til et solidt alternativ til Ubuntu.

Jeg har brugt mange Linux distros gennem årene, nogle gange endda mere end én på samme tid. Men Ubuntu er stadig mit førstevalg. Jeg vil forklare, hvorfor det er, og hvordan Ubuntu sammenligner med de andre store distros, der er tilgængelige.

1. Ubuntu

Ubuntu har eksisteret i næsten 20 år og kan prale af den slags lang levetid, som få Linux-distros kan. Ubuntus udvikler, Canonical, må gøre noget rigtigt.

Siden debuten i 2024 har dens skabere og fans citeret Ubuntu som den perfekte begynderdistro. Ubuntu tilbyder en enkel grafisk opsætningsproces, stabilitet for dem, der bare ønsker at få deres arbejde gjort, og masser af online support.

Selvom det stadig er populært, er det ikke uden kontroverser. Den ændring, der har forårsaget mest bestyrtelse i Ubuntu-fællesskabet, er snaps, en ny pakkehåndtering. Brugere har kritiseret ydeevnen af ​​snaps med visse applikationer som Firefox.

På trods af ændringerne forbliver Ubuntu et topvalg for Linux-brugere, inklusive både nybegyndere og erfarne Linux-guider.

Hent: Ubuntu

2. Debian

Debian er en af ​​de ældste Linux-distributioner, der stadig er udbredt. Debian var grundlaget for Ubuntu. Det var tilfældigvis også den første distro, jeg installerede på en pc-harddisk tilbage i 2000’erne.

En vigtig forskel fra Ubuntu er, at Debian er et fællesskabsprojekt, mens Ubuntu understøttes af Canonical.

Debian har ry for at være sværere at installere end Ubuntu. Det virker mindre poleret end Ubuntu og forudsætter mere teknisk viden. Alligevel, med over 30 år på bagen, bevarer Debian en loyal tilhængerskare.

  Sådan opdaterer og opgraderer du Linux på din Chromebook

Debian har tre tilgængelige versioner: Stable, som har en tendens til at have ældre pakker, Testing, som indeholder nyere pakker, og bleeding-edge Unstable.

Hent: Debian

3. Fedora

Fedora blev oprettet efter Red Hat besluttede at fokusere sin indsats på virksomhedsmarkedet. En nøglefunktion ved Fedora er dens hurtige udgivelsesplan, med en ny version hver sjette måned. Det er også kendt for at insistere på gratis software, afvise proprietære apps og codecs i modsætning til Ubuntu.

Hent: Fedora arbejdsstation

4. Arch Linux

Arch har været hackerens favorit i nogen tid. Hovedårsagerne til dette er todelte: det er en distro med rullende udgivelser og også en minimalistisk. Den nyere software appellerer til udviklere og superbrugere. Archs minimalisme appellerer også til Linux-eksperter, der ikke har brug for så meget håndholdt.

Men netop denne minimalisme er Archs største ulempe. Det er så nedskæret, at det ikke har et installationsprogram – eller i det mindste gjorde det ikke i lang tid. Den vigtigste måde at installere Arch på er ved at udstede en masse mystiske terminalkommandoer for at opsætte dine partitioner og downloade dine pakker. Når det er sagt, er kvaliteten af ​​Archs wiki så god, at selv folk, der bruger andre distros, stoler på den for at få information om de mere tekniske dele af Linux.

Afvejningen er, at du får et Linux-system, der er fuldstændig tilpasset dine behov. Du skal beslutte, om udbetalingen belønner indsatsen med at bringe et Arch-system op.

I modsætning til Ubuntu er denne distro dårligt egnet til begyndere. Fordi alt er så manuelt, er det nemt at blive overvældet, hvis du ikke har meget Linux-erfaring.

Hent: Arch Linux

5. Pop!_OS

Pop!_OS, er en distribution, der er baseret på Ubuntu og vedligeholdes af System76, en producent af computere med Linux forudinstalleret. På trods af dens tilknytning til System76-pc’er, kan den køre på andre systemer, selvom dens funktioner er skræddersyet til System76-maskiner.

Denne distro er rettet mod kreative fagfolk og videnskabelige brugere, to brugergrupper, der ofte vælger Macs i stedet for.

  Sådan installeres Reaper DAW på Linux

Hent: Pop!_OS

6. EndeavourOS

EndeavourOS er et spin på Arch, der har til formål at fjerne smerten ved at installere det. Ligesom Arch er den terminalbaseret og baseret på en rullende udgivelsesmodel, men den leveres som standard med en GUI.

Hent: EndeavourOS

7. Zorin OS

Zorin OS sigter mod at tilbyde Windows- og Mac-brugere en venlig indstigning i Linux-verdenen. Hvis denne idé lyder som Ubuntu, kan det skyldes, at Zorin er baseret på Ubuntu. Zorin tilføjer muligheden for at skræddersy grænsefladen til brugere, der er mere fortrolige med de store proprietære OS’er. Den tilbyder endda en letvægtsudgave til ældre maskiner.

En stor forskel fra Ubuntu er eksistensen af ​​en betalt “Pro” udgave. Zorin OS lover mere avanceret software, men du kan finde mange af dets funktioner gratis i andre distros, inklusive Ubuntu.

Hent: Zorin OS

8. OpenSUSE

Ligesom Debian er OpenSUSE et andet system, der har eksisteret næsten lige så længe, ​​som Linux selv har. Det startede som en modificeret version af Slackware, før det gik i sin egen retning. OpenSUSE er den gratis pendant til SUSE Enterprise Linux.

Den har nogle smarte egenskaber, herunder YaST-styringsværktøjet, og er et godt alternativ til Ubuntu.

OpenSUSE er tilgængelig i den stabile Leap og rullende udgivelse Tumbleweed.

Hent: OpenSUSE Leap

9. Kali Linux

Ligesom Ubuntu er Kali baseret på Debian. Men Kali Linux har en meget mere specialiseret use case end Debian og Ubuntu.

Kali Linux fokuserer på sikkerhed, etisk hacking og penetrationstest. Selvom det er et komplet desktop-system, fokuserer de værktøjer, det inkluderer, på at teste fjernsystemer for sikkerhedshuller, som hackere kan udnytte.

Hent: Kali Linux

10. Rocky Linux

Rocky Linux blev skabt, da Red Hat annoncerede, at det ville afbryde CentOS til fordel for den rullende udgivelse CentOS Stream i et åbenbart forsøg på at flytte brugere til Red Hat Enterprise Linux (RHEL). Rocky Linux forbliver et community-baseret system. Det er primært beregnet til servere og har ikke meget at tilbyde desktopbrugere.

  Sådan installeres Arrongin-temaet på Linux

Hent: Rocky Linux

11. AlmaLinux

AlmaLinux er en anden gratis Linux-distro, der har til formål at være en gratis erstatning for RHEL. Det er også hovedsageligt rettet mod servere, især webhosting. Alma og Rocky er værd at lære, hvis du overvejer en karriere inden for IT, da mange virksomhedsservere er baseret på RHEL.

Hent: AlmaLinux

Hvorfor Ubuntu stadig er dit bedste bud

Hvorfor har Ubuntu været populær i næsten 20 år? Hvorfor har den haft denne udholdenhed på trods af, at så mange andre distros kommer og går? Der er flere mulige årsager.

Brugervenlighed

Ubuntu har fra begyndelsen fokuseret på at være nem at installere og bruge. Tilbage i CD-R’ernes dage, ville du bare brænde ISO’en og genstarte. Mens du kunne bruge kommandolinjen, var skrivebordet intuitivt for nogen, der var vant til Windows eller macOS.

En vigtig ting Ubuntu fik ret var evnen til at prøve det uden at forpligte sig helt. Selvom du kan slette dit OS og bruge Ubuntu i stedet, vil du måske stadig beholde Windows for at køre specifikke apps eller spil.

Der er flere måder at dele din maskines personlighed på. Du kan køre et live-miljø fra en USB-stick eller optisk disk. Eller du kan køre en virtuel maskine. Eller du kan installere Ubuntu i Windows Subsystem til Linux og køre det sammen med Windows. Hvis du bruger WSL 2, kan du køre en rigtig Linux-kerne.

Fremragende hardwaresupport

En anden grund til Ubuntus levetid er, at den understøtter hardware i nuværende brug. Selvfølgelig kan du få Ubuntu til en standard pc, men dens arkitekturunderstøttelse er bredere. En virksomhed, der kører IBM POWER-servere, kan få Ubuntu, eller du kan installere Ubuntu på en ARM-drevet Raspberry Pi.

Selv med Canonicals stigende fokus på virksomheden, bevarer Ubuntu sine hobbyrødder. Dets venlige fællesskab, som rummer brugere på alle færdighedsniveauer, hjælper med at undgå forhindringerne ved at installere et helt andet operativsystem.

Mens Linux-fællesskabet kan tiltrække beskyldninger om elitisme, var Ubuntu en af ​​de første til at håndhæve en adfærdskodeks for alle, der ønsker at bidrage, og det inkluderer fællesskabsstøttekanaler.

Det er alle disse grunde og mere til, at Ubuntu er en distro, som jeg og mange andre Linux-brugere bliver ved med at vende tilbage til. For mig virker det bare. Det er Linux-ækvivalenten til et par komfortable sko.