Sådan rettes utilgængelig opstartsenhed-fejl på Windows 10

Der er ikke noget værre end at prøve at arbejde eller spille på din computer, kun for at blive stoppet af en Blue Screen of Death-meddelelse. Alle ikke-gemte projekter går tabt på grund af det.

En BSOD-fejl burde ikke være et problem, hvis den kun sker én gang. Men du bør begynde at tage forholdsregler, når du bliver ved med at modtage en BSOD-stopkode som INACCESSIBLE BOOT DEVICE på Windows 10, hver gang du tænder for din pc.

UTILGÆNGELIG OPSTARTENHED (Windows 10)

UTILGÆNGELIG BOOT-ENHED betyder, at Windows ikke kan få adgang til systempartitionen under opstart. Og det dukker normalt op med fejlkode 0x0000007b.

Stopkoden kan være forårsaget af forskellige årsager, såsom korrupte drivere, malware, systemfejl eller manglende opdateringer.

Reparer stopkode UTILGÆNGELIG OPSTARTENHED

Der er flere måder at reparere stopkode UTILGÆNGELIG BOOTENHED på, men det afhænger for det meste af problemets art: software eller hardware.

Før du går i gang, er det dog tilrådeligt at oprette et systemgendannelsespunkt. På denne måde kan du fortryde alle ændringer på softwareniveau, hvis du laver fejl.

Hvis det er umuligt at konfigurere et systemgendannelsespunkt, fordi din pc straks modtager BSOD-meddelelsen, når du tænder den, kan du starte Windows i fejlsikret tilstand.

1. Tjek dine drivere

En forældet eller inkompatibel driver er normalt årsagen til BSOD-fejl på Windows 10, inklusive UTILGÆNGELIG BOOT-ENHED. Du bør dog være i stand til at fejlfinde det uden problemer ved at geninstallere og opdatere drivere til den nyeste version.

Sådan geninstallerer du drivere:

Højreklik på Start-knappen og gå til Enhedshåndtering
Udvid kategorierne, højreklik på en enhed, og tryk på Afinstaller enhed
Følg instruktionerne på skærmen for at fjerne enheden fra din pc
Genstart din computer. Windows 10 geninstallerer automatisk enheden

Dette virker, hvis du allerede ved, hvilken driver der giver dig en hård tid, hvilket kan være vanskeligt, når du ikke er udstyret med det rigtige værktøj. Vi foreslår, at du bruger Microsofts DriverVerifier som assistent.

Sådan opdaterer du drivere:

I Enhedshåndtering skal du højreklikke på en enhed og vælge Opdater driver
Klik på Søg automatisk efter opdateret driversoftware
Hvis Windows returnerer meddelelsen De bedste drivere til din enhed er allerede installeret, skal du klikke på Søg efter opdaterede drivere på Windows Update

Det er ikke usædvanligt, at Windows 10 fejler i at finde og hente nyere opdateringer ved hjælp af Windows Update. Det betyder, at du ikke kan stole på, at den opdaterer dine drivere, så du skal gøre det selv.

For manuelt at opdatere enhedsdrivere skal du identificere producenten og den aktuelle version af hver driver og derefter besøge det officielle websted og få en nyere version.

Men du risikerer stadig at få den forkerte driver til din pc, hvilket kan føre til yderligere problemer. Det er mere sikkert at bruge en driveropdatering, som automatisk registrerer dine nuværende driverversioner, finder nyere versioner på nettet og installerer dem på din computer.

2. Afinstaller den seneste software

Nogle programmer kan installeres på Windows 10, selvom de ikke er fuldt ud kompatible. I visse tilfælde kan dette forårsage alvorlige stabilitetsproblemer som UTILGÆNGELIG STØVELENHED.

Men du burde være i stand til at løse dette problem ved at afinstallere applikationerne.

Højreklik på Start-knappen og gå til Apps og funktioner
Indstil Sorter efter til Installationsdato
Vælg det første program, klik på Afinstaller, og fortsæt med fjernelsesinstruktionerne
Genstart din computer

Desværre virker det indbyggede afinstallationsprogram i Windows ikke, hvis softwareapplikationen har foretaget ændringer i systemregistret.

I så fald bør du henvende dig til en softwareafinstallationsprogram. Udover at fjerne selve programmet, slipper det også for eventuelle resterende filer og registreringsnøgler.

3. Aktiver AHCI Mode Value i BIOS

Adskillige brugere hævdede, at de fik rettet UACCESSIBLE BOOT DEVICE-stopkoden ved at aktivere AHCI Mode Value i BIOS.

Genstart din computer og gå ind i BIOS-tilstand ved at trykke på tasten eller tastekombinationen, der vises på skærmen
Gå til Avancerede indstillinger
Find og aktiver AHCI-tilstand

4. Få de nyeste Windows-pakker

Sørg for at downloade eventuelle ventende Windows-opdateringer for at holde dit operativsystem under kontrol. Det kan være lige nok til at løse problemet med UTILGÆNGELIG BOOT-ENHED på Windows 10.

Åbn menuen Start, skriv Check for updates, og tryk på Enter
Hvis der er nogen afventende opdateringer, skal du klikke på Download
Genstart din pc

5. Ret afventende Windows-opdateringer

Windows 10 sidder nogle gange fast i ventende opdateringstilstand. Det får det til at se ud som om, der er nye systemopdateringer på standby. Der er dog ikke rigtig noget der, hvilket kan føre til fejlen INACCESSIBLE BOOT DEVICE.

Du kan rette det ved at slette en specifik registreringsdatabasenøgle (SessionsPending) fra kommandolinjemiljøet. Sørg for at trykke på Enter mellem hver linje:

reg indlæs HKLMtemp c:windows
system32config
software
reg slet “HKLMtempMicrosoftWindowsCurrentVersionComponent Based ServicingSessionsPending”/v Exclusive
reg aflæs HKLMtemp

I det følgende trin skal du oprette en midlertidig fil for hver afventende opdatering og flytte den dertil.

I CMD skal du skrive dism /image:C: /get-packages for at få en liste over Windows-opdateringer. Vær opmærksom på eventuelle opdateringer med tagget Installation Pending
Skriv mkdir c:temppackages og tryk på Enter for at oprette en ny fil på den placering
Skriv dism /image:c: /remove-package /packagename:[package name] /scratchdir:c:temppackages, replace [package name] med den korrekte værdi, og tryk derefter på Enter for at flytte alle ventende pakker til den nyoprettede fil

6. Tjek din computer for malware

Hvis du ikke har et antimalware-program eller har et, men holder det deaktiveret, kan du være blevet ramt af et cyberkriminelt angreb. Som følge heraf kan din computer være inficeret.

Visse malware-agenter er kraftige nok til at deaktivere eller korrupte systemfiler, tjenester og processer, hvilket forårsager BSOD-fejl, såsom INACCESSIBLE BOOT DEVICE-stopkoden.

For at fejlfinde dette problem skal du scanne din computer for malware og fjerne eventuelle infektioner, du måtte finde, ved hjælp af det indbyggede antivirusværktøj: Windows Defender.

Klik på knappen Start, skriv Windows Security, og åbn denne app
Vælg Virus- og trusselsbeskyttelse
Klik på Scanningsindstillinger
Vælg Hurtig scanning, og klik på Scan nu
Hvis scanningsresultaterne ikke returnerer noget, kan du prøve igen ved at vælge Windows Defender Offline scanning

7. Frigør din diskplads

Hvis din harddisk er lille og hurtigt fyldes op med filer, kan dette blive et reelt problem for Windows. Det skyldes, at operativsystemet har brug for masser af diskplads til at udføre opgaver i baggrunden, som at holde tjenester aktive.

Med utilstrækkelig diskplads kan du forvente alle mulige kompatibilitetsproblemer, inklusive Blue Screen of Death-fejlmeddelelser på Windows 10. Heldigvis kan du nemt ordne det ved at gøre mere plads på din HDD eller SSD.

Sørg for at overføre dine vigtige fotos og arbejdsdokumenter til en ekstern harddisk, brænde dem på en disk eller uploade dem til din cloud storage-konto.

Når det kommer til uønsket data, kan du bruge værktøjet Diskoprydning indbygget i Windows, hvis du ikke vil installere tredjepartsværktøjer.

Sådan frigør du diskplads med Diskoprydning:

Log ind på din pc med administratorrettigheder
Gennemgå papirkurven og downloads-placeringerne for vigtig fil, der skal gendannes eller kopieres
Højreklik på C:-drevet og gå til Egenskaber
Vælg fanen Generelt, og klik på Diskoprydning
Vælg alt, og klik på Ryd systemfiler
Når scanningen er færdig, skal du vælge alle, klikke på OK og derefter Slet filer
Genstart din computer

8. Fjern alle eksterne perifere enheder

Dit hardwareudstyr fungerer muligvis ikke korrekt, hvilket kan udløse alvorlige problemer på dit operativsystem, såsom UTILGÆNGELIG BOOT DEVICE-stopkode.

Eller dine USB-porte fungerer muligvis ikke korrekt. For at kontrollere dette kan du frakoble alt fra din computer, især nye enheder, som du tilsluttede omkring det samme tidspunkt, som du begyndte at modtage BSOD-fejlen.

Genstart derefter din computer for at se, om du stadig får BSOD-fejlen. Så snart du bekræfter, at du ikke gør det, skal du begynde at tilslutte dine perifere enheder én efter én. Du kan måske få øje på det dårlige æble.

9. Deaktiver din overclocking-software

Overlocking softwareløsninger giver dig mulighed for at forstærke din CPU, RAM eller GPU. De bruges typisk af spillere, der har brug for lidt mere juice for at opfylde systemkravene.

Men fordi overclocking-værktøjer er påtrængende af natur, kan de gøre mere skade end gavn på dit operativsystem, som at udløse Blue Screen of Death-fejl.

For at løse dette problem skal du bare slukke for dine overclocking-værktøjer og gendanne dine urindstillinger til deres fabriksværdier.

10. Tjek din harddisk og dit system for fejl

Hvis din HDD, SSD eller dit operativsystem har korrupte filer, kan det udløse BSOD-fejl, såsom INACCESSIBLE BOOT DEVICE-stopkoden.

Du kan dog undersøge dette problem fra kommandolinjen. Før du går i gang, skal du sørge for at gemme dit arbejde og lukke alle kørende programmer:

Kom godt i gang med CHKDSK (Check Disk):

Tryk på Ctrl + R, skriv cmd, og tryk derefter på Ctrl + Shift + Enter for at køre kommandoprompt som admin
Hvis dit operativsystem er installeret på C:-drevet, skal du skrive chkdsk c: /f og trykke på Enter. Ellers skal du erstatte c: med det korrekte partitionsbogstav
Når værktøjet beder om bekræftelse for at planlægge diskscanningen ved næste Windows-opstart, skal du skrive y og trykke på Enter
Genstart din pc, og vent, indtil scannings- og reparationsjobbet er overstået

CHKDSK er fantastisk, når det kommer til at identificere og reparere HDD- og SSD-fejl. Men hvis det ikke vil slippe af med fejlen INACCESSIBLE BOOT DEVICE på Windows 10, skal du fortsætte til det næste værktøj.

Sådan bruger du SFC (System File Checker):

Start CMD som admin
Skriv sfc /scannow og tryk på Enter
Vent, indtil scanningen er fuldført
Genstart din maskine

SFC kan rette korrupte systemfiler, der kan forårsage OS stabilitetsproblemer, såsom BSOD-fejl. Men hvis det ikke er nok til at fjerne dit problem, så brug den næste løsning.

Sådan bruger du DISM (Deployment Image Servicing and Management):

Kør kommandoprompt som admin
Skriv DISM /online /cleanup-image /scanhealth og tryk på Enter
Hvis der er problemer, skal du bruge DISM /online /cleanup-image /restorehealth til at reparere dem
Genstart din pc og start CMD som admin igen
Skriv sfc /scannow og tryk på Enter
Genstart din computer igen

DISM leder efter korrupte systemfiler i OS-billedets komponentlager.

11. Gendan Windows til et tidligere kontrolpunkt

Hvis du er typen bruger, der regelmæssigt sikkerhedskopierer deres data og opretter systemgendannelsespunkter som beredskabsplaner, så kan du bruge Systemgendannelse. Det gør det nemmere at fortryde stopkoden for INACCESSIBLE BOOT DEVICE, hvis den var forårsaget af et softwareproblem.

Sådan bruger du systemgendannelse:

Log ind som pc-administrator
Tryk på Ctrl + R, skriv kontrolpanel, og tryk på Enter
Gå til Gendannelse
Klik på Åbn Systemgendannelse
Vælg et kontrolpunkt fra listen, klik på Næste, og følg instruktionerne på skærmen
Genstart din computer

12. Kør en ren boot

Du kan starte Windows i ren opstartstilstand for kun at indlæse de nødvendige drivere, tjenester og processer. Det skaber det perfekte miljø til fejlfinding af fejlen INACCESSIBLE BOOT DEVICE på Windows 10.

Tryk på Win-tasten, skriv System Configuration, og start denne app
Vælg fanen Tjenester, fravælg Skjul alle Microsoft-tjenester, og klik på Deaktiver alle
Gå til fanen Start, og klik på Åbn Task Manager
Deaktiver alle opstartsprocesser
Genstart din computer

Konklusion

For at konkludere, hvis du ikke kan slippe af med fejlen INACCESSIBLE BOOT DEVICE på Windows 10, skal du kontrollere dine drivere for at sikre, at de er kompatible og opdaterede.

Du bør også afinstallere nyere software, indstille AHCI-tilstandsværdien i BIOS, opdatere Windows til den nyeste version og løse problemet med afventende systemopdateringer.

Det er også en god idé at køre en malware-scanning på din computer, frigøre diskplads, fjerne alle eksterne perifere enheder og deaktivere din overclocking-software.

Du kan også tjekke din harddisk og dit system for fejl, gendanne Windows til et tidligere kontrolpunkt og køre en ren opstart.

Virkede disse løsninger for dig? Fortæl os det i kommentarfeltet nedenfor.