Sådan fokuserer du med linser med bred blænde

Fokusering er let, når du bruger en blænde på f/8 eller smallere: de fleste ting i scenen vil være stort set i fokus. Når du begynder at bruge store blænder som f/2.8, f/1.8 eller endda f/1.2, vil du dog begynde at savne fokus meget mere. Sådan får du de bedste resultater, når du fokuserer med objektiver med bred blænde.

Når vi taler om fokus, er det skarphed, vi taler om. Sig, at du tager et portræt. Uanset om du bruger f/1.8 eller f/16, vil objektivet stadig være fokuseret på det samme punkt: modellen. Forskellen er, at dybdeskarpheden – eller i fokus termer, området for acceptabel skarphed – er meget større ved f/16. Lad os se på dette i aktion.

Forestil dig, at du bruger et 85 mm objektiv på et fuldformatkamera med dit motiv 2,5 meter væk. Ved f/1,8 er dybdeskarpheden i fokus kun ni centimeter, fire centimeter foran fokuspunktet og fem bagved.

Det betyder, at hvis du fokuserer på motivets hånd seks centimeter af deres ansigt, vil deres ansigt se sløret ud på det endelige billede. Du kan se det på billedet nedenfor: motivets hænder er i fokus, men de er langt nok foran hans ansigt til, at hans øjne ikke er det.

Forestil dig, at du skifter til f/16. Denne gang har du et acceptabelt fokusområde på 82 centimeter, 35 centimeter foran fokuspunktet og 48 centimeter bagved. Dette er et meget meget nemmere mål at ramme. Du kan fokusere på deres strakte arm og stadig få et godt billede.

  Sådan integreres LibreOffice med Nextcloud

Blænde er kun en af ​​de faktorer, der påvirker dybdeskarpheden. Den anden store er brændvidde. Hvis du skiftede til et 35 mm objektiv og holdt samme afstand fra dit motiv, ville du ved f/1.8 have en dybdeskarphed på 54 centimeter og ved f/16 ville du have latterlige 72 meter. Det er derfor, hvad der tæller som en bred blænde, bliver smallere, når det kommer til teleobjektiver. På et 200 mm objektiv er f/5.6 helt sikkert en bred blænde, men på et 17 mm objektiv er det ikke. Følg rådene i denne artikel, når du tror, ​​det vil hjælpe.

Bemærk, at jeg har brugt til disse beregninger DOFMasters online lommeregner. Det er et fantastisk værktøj, og jeg vil foreslå, at du bruger et par minutter på at tilslutte det udstyr, du normalt bruger, for at se, hvilken dybdeskarphed du får.

Lige, med det tildækket, lad os grave ind. Med brede blændeåbninger, medmindre du bruger gammelt gear designet til manuel fokus eller låser dit kamera ned på et stativ, skal du bruge autofokus. Du vil ikke være i stand til at fokusere på fluen manuelt. Det betyder, at du skal få autofokus til at fungere for dig.

Brug et enkelt autofokuspunkt

Hvert kamera har flere autofokuspunkter. Du kan vælge mellem alle de forskellige punkter, undergrupper af dem eller et enkelt autofokuspunkt. Jeg dækkede dette i dybden i artiklen om at få mest muligt ud af autofokus.

  Hvad er HBO Max, og er det værd at betale for?

Generelt har en gruppe autofokuspunkter den bedste balance i de fleste situationer. Det giver dig en vis kontrol over, hvor dit kamera vil prøve at fokusere uden at være for restriktiv. Når du arbejder med en bred blændeåbning, vil du dog være restriktiv. Med en lav dybdeskarphed kan du få et motivs næse og øjenbryn i skarpt fokus, mens deres øjne er slørede.

Til det formål får du de bedste resultater, når du bruger et enkelt autofokuspunkt – eller muligvis en meget lille gruppe af punkter – placeret direkte over det sted, hvor du vil have dit kamera til at fokusere. For gode portrætter betyder det, at du placerer det aktive autofokuspunkt direkte på dine motivers øje.

Den eneste anden autofokusmulighed, der er værd at bruge med store blænderåbninger, er øjenregistreringsautofokus, hvis dit kamera understøtter det. Med det klarer dit kamera opgaven med at placere det enkelte autofokuspunkt.

Brug kontinuerlig autofokus

På samme måde vil dit kamera have tre forskellige autofokustilstande: Enkelt, Hybrid og Kontinuerlig.

Enkelt autofokus virker ved at søge efter fokus og derefter, når det er fundet det, forblive låst; fantastisk til landskaber, men hvis du har en lav dybdeskarphed og et motiv i bevægelse, kommer du til at savne fokus meget.

Kontinuerlig autofokus sporer på den anden side hele tiden dit motiv; du går måske glip af et par billeder, fordi dit kamera beslutter at fokusere på baggrunden i et sekund, men det vil generelt være mere pålideligt. Det er den du skal bruge.

  Sådan rettes 0x97-fejlen på Epson-printere

Hybrid autofokus kombinerer enkelt og kontinuerlig autofokus. Problemet er, at når din dybdeskarphed er virkelig lav, kan hybrid autofokus muligvis ikke tilpasse sig små bevægelser fra dit motiv. For mere, tjek vores artikel om de forskellige autofokustilstande.

Skyd i bursts

Selvom du bruger et enkelt autofokuspunkt og kontinuerlig tilstand, vil du stadig gå glip af et par billeder. Det er bare virkeligheden ved at arbejde med en virkelig lav dybdeskarphed. Det gode er, at du kan pumpe dine tal ved at bruge burst-tilstand.

Nu behøver du ikke at holde udløserknappen nede, som om du spiller Call of Duty. Det er bare, at når du tager et billede, i stedet for at stoppe efter et, så tag tre eller fire billeder. Selv hvis dit motiv bevæger sig, har autofokusen tid til at indhente det.

Den anden ting er, at når du skyder serier, behøver du ikke bekymre dig om, at dit motiv forbliver stille. Du kan opmuntre dem til at bevæge sig, skifte stilling og generelt være aktive. Du får bedre resultater og tager mere naturlige billeder – samt får flere billeder i fokus.

Moderne kameraer er meget gode til at fokusere med objektiver med bred blænde. Du skal bare bruge autofokus korrekt. Et sidste tip er at tjekke vores artikel om tilbage-knap-fokus. Denne professionelle teknik giver dig endnu mere kontrol.

Billedkreditering: Canon