Sådan bruger du Windows 10’s nye sandkasse (til sikker test af apps)

Windows 10s maj 2019-opdatering (19H1) tilføjede en ny, ny Windows Sandbox-funktion. Sådan kan du bruge det på din Windows 10-pc i dag.

Bemærk: Windows Sandbox er ikke tilgængelig på Windows 10 Home. Den er kun tilgængelig på Professional-, Enterprise- og Education-udgaver af Windows 10.

Hvad er Sandbox?

Kort sagt, Windows Sandbox er halvt app, halvt virtuel maskine. Det giver dig mulighed for hurtigt at oprette et virtuelt rent OS, som er afbildet fra dit systems nuværende tilstand, så du kan teste programmer eller filer i et sikkert miljø, der er isoleret fra dit hovedsystem. Når du lukker sandkassen, ødelægger den den tilstand. Intet kan komme fra sandkassen til din hovedinstallation af Windows, og intet er tilbage efter at have lukket det.

Hvordan får jeg det?

Alt du behøver er en moderne version af Windows 10, der kører Windows 10 Professional eller Enterprise – Windows 10 Home har ikke denne funktion. Sandbox-funktionen blev stabil tilbage i maj 2019.

  Sådan ændrer du størrelse på billeder ved hjælp af Paint 3D på Windows 10

Trin et: Sørg for, at virtualisering er aktiveret

Først skal du sørge for, at virtualisering er aktiveret i dit systems BIOS. Det er typisk som standard, men der er en nem måde at kontrollere. Start Task Manager ved at trykke på Ctrl+Shift+Esc og gå derefter til fanen “Ydeevne”. Sørg for, at kategorien “CPU” er valgt til venstre og højre, bare sørg for, at der står “Virtualisering: Aktiveret.”

Hvis virtualisering ikke er aktiveret, skal du aktivere det i din pc’s BIOS-indstillinger, før du fortsætter.

Trin to: Slå indlejret virtualisering til, hvis du kører værtssystemet i en virtuel maskine (valgfrit)

Hvis du allerede tester Insider-bygningen af ​​Windows i en virtuel maskine, og du vil teste Sandbox i den VM, skal du tage det ekstra trin med at slå indlejret virtualisering til.

For at gøre det skal du starte PowerShell i den version af Windows, der kører inde i VM’en og derefter udsende følgende kommando:

Set-VMProcessor -VMName  -ExposeVirtualizationExtensions $true

Det lader din gæsteversion af Windows i VM afsløre virtualiseringsudvidelserne, så Sandbox kan bruge dem.

Trin tre: Aktiver Windows Sandbox-funktionen

Når du har sikret dig, at virtualisering er aktiveret, er det nemt at aktivere Windows Sandbox-funktionen.

For at gøre det skal du gå til Kontrolpanel > Programmer > Slå Windows-funktioner til eller fra. (Vi har i øvrigt en komplet beskrivelse af brugen af ​​disse Windows-funktioner, hvis du gerne vil vide mere.)

  Spor tid brugt på applikationer og websteder [Windows]

Aktiver afkrydsningsfeltet “Windows Sandbox” i vinduet Windows-funktioner.

Klik på “OK” og lad derefter Windows genstarte.

Trin tre: Fire It Up

Efter Windows genstarter, kan du finde Windows Sandbox i Startmenuen. Skriv enten “Windows Sandbox” i søgefeltet eller grav gennem menuen og dobbeltklik derefter på ikonet. Når den spørger, tillad den at have administrative rettigheder.

Du bør derefter se en næsten replika af dit nuværende operativsystem.

Der er nogle forskelle. Det er en ren Windows-installation, så du vil se standardbaggrundet og intet andet end standardapps, der følger med Windows.

Det virtuelle operativsystem genereres dynamisk fra dit primære Windows-operativsystem, så det vil altid køre den samme version af Windows 10, som du bruger, og det vil altid være fuldt opdateret. Det sidstnævnte faktum er især rart, da en traditionel VM kræver, at man tager sig tid til at opdatere OS på egen hånd.

Hvordan bruger jeg det?

Hvis du nogensinde har brugt en VM før, vil brugen af ​​Sandbox føles som en gammel hat. Du kan kopiere og indsætte filer direkte i Sandbox som enhver anden VM. Træk og slip virker dog ikke. Når filen er i sandkassen, kan du fortsætte som normalt. Hvis du har en eksekverbar fil, kan du installere den i sandkassen, hvor den er pænt afspærret fra dit hovedsystem.

  Sådan konfigureres et mikrofonheadset på Windows 10

Én ting at bemærke: Hvis du sletter en fil i sandkassen, går den ikke i papirkurven. I stedet slettes den permanent. Du vil modtage en advarsel, når du sletter varer.

Når du er færdig med at teste, kan du lukke Sandbox som enhver anden app. Dette vil ødelægge øjebliksbilledet fuldstændigt, inklusive eventuelle ændringer, du har foretaget i operativsystemet, og alle filer, du kopierede dertil. Microsoft har været så venlig at give advarsel først.

Næste gang du starter Sandbox, vil du finde den tilbage til en ren tavle, og du kan begynde at teste igen.

Imponerende nok kører Sandbox godt på minimal hardware. Vi udførte testen for denne artikel på en Surface Pro 3, en aldrende enhed uden et dedikeret grafikkort. Indledningsvis kørte Sandbox mærkbart langsomt, men efter et par minutter kørte den overraskende godt i betragtning af begrænsningerne.

Denne bedre hastighed fortsatte ved at lukke og genåbne appen også. Traditionelt krævede det at køre en virtuel maskine flere hestekræfter. På grund af de snævrere use cases med Sandbox (du vil ikke installere flere OS’er, køre flere forekomster eller endda tage flere snapshots), er bjælken lidt lavere. Men det er dette meget specifikke mål, der får sandkassen til at fungere så godt.

Billedkredit: D-Krab/Shutterstock.com