Hvad er en proxyserver?

Nøgle takeaways

  • Proxyservere fungerer som en mellemmand mellem dig og de websteder, du besøger, og forbedrer dit privatliv.
  • Du kan bruge proxyservere til landebegrænset webstedsadgang og arbejdspladsovervågning.
  • Husk, at proxyer ikke kan skjule browserhistorik, beskytte mod internetudbydere eller kryptere data. Brug en VPN for bedre privatliv.

Folk bruger proxy-servere til at forbedre deres privatliv, mens de surfer på internettet. Men hvad er en proxyserver, og hvordan bruger folk dem til at surfe på nettet og beskytte deres privatliv?

Hvad er en proxyserver?

En proxy-server fungerer som en mellemmand, der sidder mellem dig og den hjemmeside, du vil besøge. I stedet for at besøge webstedet direkte, beder du proxy-serveren om at oprette forbindelse til den for dig. Proxyserveren opretter forbindelse til den, henter dataene fra den og sender dem derefter tilbage til dig.

Det er som at hyre en messenger til at levere post til nogen. Hvis du ikke ønsker, at din modtager skal vide, at brevet er fra dig, kan du give det til en tredjepart, som leverer det på dine vegne. På den måde kan du få beskeden sendt og ikke bekymre dig om at afsløre, hvem du er.

Hvad bruges en proxyserver til?

Proxyservere er nyttige at have, men hvorfor bruger folk dem?

Brug af en proxyserver på et personligt niveau

Websites kan se, hvor du opretter forbindelse fra, ved at se på din IP-adresse. Hvis et websted har sortlistet dit land, og du forsøger at oprette forbindelse til det, identificerer det, hvilket land du har forbindelse fra via din IP-adresse, og nægter dig adgang.

  Din rejsetaske har brug for denne oplader

Proxyservere er en glimrende mulighed for folk, der ønsker at besøge websteder med landebegrænsninger, typisk på grund af rettighedsaftaler. For eksempel kan du se tv-shows på BBC iPlayer ved hjælp af en proxy-server placeret i Storbritannien og oprette forbindelse til iPlayer gennem den.

Når iPlayer kontrollerer din geografiske placering, ser den proxyserverens IP i stedet for din egen. Den genkender proxyserveren som en UK-baseret kilde og tillader serveren at få adgang til sine data. Disse data videregives til dig, så du kan se Doctor Who, uanset hvor du er.

Brug af en proxyserver på forretningsniveau

På grund af deres “mellemmand”-natur kan proxy-servere også overvåge forbindelser, der går ud til internettet. Som et resultat giver det virksomheder mulighed for at overvåge medarbejdernes netværksbrug for at sikre, at de ikke misbruger internettet.

Når en medarbejder ønsker at besøge et websted, går det gennem proxyserveren, som kontrollerer for at sikre, at alt er i orden. Hvis medarbejderen viser sig at surfe på et sortlistet websted, omdirigerer proxyserveren brugeren til en webside og informerer brugeren om, at de ikke kan få adgang til den.

Hvad proxy-servere ikke kan

Billedkredit: Pixabay

Proxy-servere er nyttige, men er ikke en sølv-bullet-løsning til alle dine behov. Der er nogle ting, som proxyservere ikke kan, som du skal huske på.

Proxyservere kan ikke skjule din browserhistorik

Proxyservere påvirker kun den forbindelse, du er på. derfor ændrer det ikke noget på din computer eller browser. Selvom proxyservere er gode til at skjule din identitet fra websteder, skjuler de ikke din browserhistorik i din browser.

  Sådan fortæller du, hvor længe du har din iPhone

Hvert websted, du besøger, bliver stadig logget på din browserhistorik, så sørg for at bruge din browsers private browsing-funktion, hvis du vil shoppe hemmeligt med gaver.

Proxy-servere kan ikke beskytte dine data fra din internetudbyder

I modsætning til en VPN-tjeneste skjuler en proxyserver ikke dine browservaner fra din internetudbyder (ISP). Selvom de websteder, du besøger, ikke vil være i stand til at identificere dig, skal dine data gå gennem din internetudbyder for at nå proxy-serveren. Som et resultat er proxyservere et dårligt valg, hvis du ønsker privatliv fra en nysgerrig internetudbyder.

Hvis du vil gøre dette, er du bedre stillet med en VPN. VPN’er skaber en “tunnel” mellem dig og VPN’ens servere, som forhindrer din internetudbyder i at kigge på dine data. Det er også fantastisk til at beskytte dine forbindelser mod spionage generelt. For eksempel, hvis du bruger en usikret Wi-Fi-forbindelse og ikke vil have, at folk kigger ind i, hvad du laver.

Proxyservere kan ikke kryptere de data, du sender og modtager

Fordi intet ændrer sig mellem din computer og proxy-serveren, så alle data, der sendes til proxy-serveren, ikke går gennem nogen ekstra kryptering, i modsætning til en VPN. Derfor er proxyservere ikke en løsning til at beskytte dine data mod nysgerrige øjne over usikrede forbindelser.

Se vores sammenligning af proxyer og VPN’er for mere information om forskellene.

Desværre medfører brugen af ​​en offentlig proxy-server sine risici. Disse risici kan enten påvirke dit privatliv eller din computersikkerhed.

For førstnævnte, kast dit sind tilbage til, da vi diskuterede forretningsbrug til proxy-servere. Vi nævnte, at serverejeren kan overvåge forbindelser og data, der sendes gennem serveren. Ligeledes kan en person, der ejer en offentlig proxyserver, se forbindelsesdata, hvilket kan gøre dem til en privatlivsrisiko.

  De bedste cd-afspillere i 2023

Gratis proxy-servere kræver også en masse reklamer for at holde tingene i gang. Normalt ønsker gratis proxy-serverudbydere ikke at påføre deres brugere skade, men nogle annoncører vil bruge annoncer, der fører til malware, et trick kendt som “malvertising”. Hvis udbyderen af ​​gratis proxy-servere ikke screener deres annoncer ordentligt, kan du ende med at få noget grimt af de annoncer, de viser dig.

Den bedste måde at forhindre dette på er at bruge en privat proxy-tjeneste eller lave din egen online proxy-server. Når du er konfigureret, kan du surfe på nettet uden frygt for spionage eller dårlig reklame.

Heldigvis er opsætning og brug af en proxyserver lovligt, så længe du er uden for Kina, Iran, Nordkorea og andre restriktive lande.

Hvor finder man en proxyserver?

Nu ved du om proxy-servere, hvor kan du finde nogle gode proxy-servere at bruge? Som du måske forventer, er der masser af proxyserverwebsteder, men her er fem af de bedste proxyserverwebsteder, du kan begynde at bruge med det samme:

  • KProxy: En gratis, brugervenlig proxy-side, der ikke kræver installation, med mulighed for en betalt plan for at fjerne annoncer og forbedre servicen.
  • Whoer.Net: Tilbyder en webproxy og VPN-tjeneste, der kræver downloadværktøjer til IP- og DNS-ændringer, med et betalt abonnement tilgængeligt for fuld funktionalitet.
  • HMA: Tidligere en populær gratis proxy, den tilbyder nu også en VPN, der fokuserer på forbedring af privatlivets fred, tilbyder en webproxy-udvidelse og en 30-dages pengene-tilbage-garanti for sin VPN.
  • Zyte: En smart proxy- og web-skrabeløsning til virksomheder, der kræver API-integration og tilbyder planer fra $29/md.
  • GeoSurf: Giver over 3,5 millioner bolig-IP’er for virksomheder til at omgå geo-begrænsninger, med planer, der starter ved $300 pr. måned.
  • Selvom de ikke er en perfekt løsning på alle dine bekymringer om privatlivets fred, kan proxy-servere være en stor hjælp, hvis du vil udføre simple opgaver. Der er endda gratis servere derude, du kan bruge; Du bør dog handle forsigtigt og sikre, at du ikke opretter forbindelse til en ondsindet.