Sådan opgraderes Debian-distros [Guide]

Bruger du Debian og vil du opgradere den til andre udgivelser som Testing, Unstable eller endda Experimental, men ved ikke hvordan? Vi kan hjælpe! Følg med, når vi viser dig, hvordan du opgraderer Debian-distros!

Sådan opgraderes Debian-distros – opgrader til Test

En af de bedste ting ved Debian er, at brugerne kan vælge, hvilken type Debian-udgivelse, de kan lide. Vil du have nyere pakker? Opgrader Debian Stable til Debian Testing.

Hvis du gerne vil opgradere din udgivelse af Debian Stable til Debian Testing, skal du starte med at åbne et terminalvindue. For at åbne et terminalvindue på Debian-skrivebordet skal du trykke på Ctrl + Alt + T eller søge efter “Terminal” i appmenuen.

Når terminalvinduet er åbent, skal du bruge sed-kommandoen nedenfor til at ændre dine softwarekilder fra “Stable” eller “Buster” (Debian 10, det aktuelle stabile udgivelseskodenavn, da dette skrives) til “Testing”-kodenavnet.

sudo sed -i 's/stable/testing/g' /etc/apt/sources.list

Hvis du har “buster” i din /etc/apt/sources.list i stedet for “stable”, udfør kommandoen nedenfor i stedet.

sudo sed -i 's/buster/testing/g' /etc/apt/sources.list

Når du er færdig med at skifte over softwarekilder i filen /etc/apt/sources.list, skal du åbne filen til redigeringsformål. Brug nano-kommandoen nedenfor til at åbne filen.

sudo nano -w /etc/apt/sources.list 

Find deb http://deb.debian.org/debian/ testing-updates inde i Nano, og slet hele den kodelinje. Der er ingen “test”-repo for sikkerhedsopdateringer på Debian, men sed-kommandoen opretter denne linje, når “stable” eller “buster” erstattes med “testing.” Sørg også for at slette deb-src http://deb.debian.org/debian/ testing-updates

Når du har lukket sikkerhedsopdateringsrepoen fra, skal du gemme ved at trykke på Ctrl + O og afslutte med Ctrl + X. Når du er uden for Nano, skal du indtaste kommandoerne nedenfor i rækkefølge for at opgradere til Debian Testing.

sudo apt update 

sudo apt upgrade -y

sudo apt dist-upgrade -y

sudo reboot

Sådan opgraderes Debian-distros – opgrader til Unstable

Hvis Debian Testing ikke er nok for dig, kan du altid opgradere dit Debian-system til Debian Unstable. Ustabil er det sted, hvor aktiv Debian-udvikling finder sted. Pakker opdateres ofte, og tingene er på den blødende kant.

Debian Unstable er en fremragende distribution, hvis du kan lide Debian, men selv finder Debian Testings pakker en smule forældede. Opgradering til denne version vil give dig mulighed for altid at have de nyeste ting på Debian. Men vær advaret, det er ikke for begyndere!

For at opgradere fra Debian Testing til Debian Unstable skal du åbne et terminalvindue på Debians skrivebord. For at åbne et terminalvindue skal du trykke på Ctrl + Alt + T eller søge efter “Terminal” i appmenuen.

Når terminalvinduet er åbent, skal du bruge sed-kommandoen til at ændre din softwarekildeliste fra “testning” til “ustabil.”

sudo sed -i 's/testing/unstable/g' /etc/apt/sources.list

Alternativt, hvis du kommer direkte fra Debian Stable til Debian Unstable, skal du gøre følgende. Først skal du ændre dine softwarekilder ved at bruge sed.

sudo sed -i 's/stable/unstable/g' /etc/apt/sources.list

Hvis du bruger “buster” i din /etc/apt/sources.list i stedet for “stable”, udfør:

sudo sed -i 's/buster/unstable/g' /etc/apt/sources.list

Dernæst, hvis du planlægger at gå direkte fra “Stabil” til “Ustabil”, skal du åbne /etc/apt/sources.list i Nano med kommandoen nedenfor og slette begge deb http://deb.debian.org/debian/ unstable -updates og deb-src http://deb.debian.org/debian/ unstable-updates. Gem Nano med Ctrl + O, og luk Nano med Ctrl +X, når du er færdig med at redigere.

Når alle softwarekanaler er ændret til “Unstable”, skal du opgradere dit system til Debian Unstable ved at bruge kommandoerne nedenfor.

sudo apt update 

sudo apt upgrade -y

sudo apt dist-upgrade -y

sudo reboot

Sådan opgraderes Debian-distros – Debian Experimental

I modsætning til Debian Testing og Debian Unstable er Debian Experimental ikke en komplet distribution. Du kan ikke bare konvertere dit Debian Testing- eller Debian Unstable-system til en helt eksperimentel udgivelse. Du kan dog installere pakker fra den eksperimentelle repo.

For at få adgang til Debian Experimental repo, start med at åbne et terminalvindue på Debian Linux Desktop. Når terminalvinduet er åbent, skal du åbne din Debian-kildeliste i Nano-teksteditoren.

ADVARSEL: Debians eksperimentelle pakker er i en præ-alfatilstand. De er utroligt ustabile. Brug kun Debian Experimental, hvis du er fortrolig med Debian og ved, hvordan du løser det!

sudo nano -w /etc/apt/sources.list 

Tilføj følgende kodelinje inde i Nano-teksteditoren. Denne kodelinje vil give dig adgang til Debian Experimental-softwarelageret.

deb http://deb.debian.org/debian eksperimentel hoved

Når du har tilføjet kodelinjen til din kildeliste i Debian, skal du trykke på Ctrl + O tastaturkombinationen for at gemme redigeringerne. Brug derefter Ctrl + X-knappen for at afslutte Nano-editoren.

Når du har lukket Nano-teksteditoren, skal du indtaste sudo apt update i terminalen. Denne kommando vil opdatere Debians softwarekilder og tilføje de nye “Eksperimentelle” pakker til pakkedatabasen.

sudo apt update

Når alt er opdateret, vil du være i stand til at installere Debian Experimental-pakker ved at bruge følgende kommando.

sudo apt -t experimental install packagename