Sådan konfigureres Webmin på Ubuntu Server

Ubuntu Server er et fremragende Linux-serveroperativsystem. Den leveres med Snaps, som gør opsætning af apps nemmere. Derudover har den live patching, så du aldrig går glip af en sikkerhedsopdatering og mange flere fremragende funktioner.

Alligevel, for så god som Ubuntu Server er, kan det være en smerte at opsætte visse ting. Hvis du gerne vil undgå irritationerne ved Ubuntu Server, så tjek Webmin. Det er et administrationsværktøj til UNIX-lignende operativsystemer. Med det kan brugere administrere deres Linux-systemer med en elegant web-UI i stedet for terminalen. Sådan konfigurerer du det.

Opsætning af Webmin til Ubuntu Server

At installere Webmin på Ubuntu Server, skal du downloade den. Der er mange måder at installere Webmin på Ubuntu. En måde at få det til at fungere på er at downloade den selvstændige DEB-pakke og installere den. Der er dog også en PPA, der kan sættes op.

Stand-alone DEB installation

For at konfigurere Webmin via den selvstændige DEB-pakke skal du gøre følgende. Først skal du logge ind på din Ubuntu Server via dit Linux-skrivebord over SSH. Eller sæt dig ved Ubuntu-serveren og log ind via TTY-konsollen.

  Sådan viser du en Google-kalender i Outlook

Når du har fået adgang til Ubuntu Servers kommandolinje, skal du bruge kommandoen wget downloader til at hente den seneste Webmin DEB-pakke direkte til din server.

Bemærk: hvis du ikke ønsker at downloade DEB-pakken direkte til din Ubuntu Server, er du velkommen til at downloade den til din computer og overføre den over netværket.

wget http://prdownloads.sourceforge.net/webadmin/webmin_1.981_all.deb

Med DEB-pakkefilen downloadet til din Ubuntu Server, kan installationen begynde. Brug kommandoen apt install til at konfigurere Webmin.

sudo apt install ./webmin_1.981_all.deb

Når du indtaster kommandoen ovenfor, vil Ubuntu bede dig om din adgangskode. Brug tastaturet til at indtaste din adgangskode i terminalen. Tryk derefter på Y-tasten for at bekræfte, at du ønsker at installere Webmin.

Når installationen af ​​Webmin er færdig, skal du åbne en webbrowser på en computer, tablet eller smartphone. Indtast derefter følgende URL i en webbrowser.

http://DIN_UBUNTU_SERVER_IP_OR_HOSTNAME:10000

Webmin PPA installation

Hvis du foretrækker at opdatere Webmin med Ubuntus softwareopdatering, kan du installere Webmin via en PPA. Gør følgende for at konfigurere PPA. Log først ind på din Ubuntu Server via SSH i en terminal, eller brug TTY-konsollen.

  Sådan tjekker du AirPods-batteriet på iPhone, Apple Watch og Mac

Når du er logget ind, skal du bruge kommandoen sudo -s til at skifte terminalvinduet til root-kontoen. Brug derefter apt install til at konfigurere Curl, GPG og Apt-transport-https.

sudo -s apt install curl gpg apt-transport-https

Når du har installeret de tre pakker, skal du downloade Webmin PPA-nøglen til din computer og installere den på systemet.

curl https://download.webmin.com/jcameron-key.asc | sudo apt-key add -

Med nøglen konfigureret skal du tilføje Webmin PPA til dit Ubuntu-system ved hjælp af echo-kommandoen.

echo "deb https://download.webmin.com/download/repository sarge contrib" | tee > /etc/apt/sources.list.d/webmin.list

Når Webmin PPA er konfigureret på din Ubuntu-server, skal du opdatere dine softwarekilder ved hjælp af kommandoen apt update.

apt update

Til sidst skal du installere den seneste udgivelse af Webmin på Ubuntu Server ved hjælp af kommandoen apt install.

apt install webmin

Konfiguration af root-adgangskoden til Webmin

For at bruge Webmin på Ubuntu skal du have adgang til root-kontoen. Desværre låser Ubuntu Server root-kontoen og forvrider adgangskoden. Så du vil ikke være i stand til at logge ind på Webmin uden root-adgangskoden.

  Hvorfor du bør overclocke din RAM (det er nemt!)

Gør følgende for at genaktivere root-kontoen på dit Ubuntu Server-system. Først skal du logge ind på serveren med dine brugeroplysninger via SSH. Eller sidde fysisk ved Ubuntu-systemet og bruge TTY-konsollen.

Når du har fået adgang til Ubuntu-kommandolinjen, skal du bruge kommandoen sudo -s i terminalen. Denne kommando vil eskalere din terminal fra en standardbruger til root-kontoen uden behov for en adgangskode.

sudo -s

Med terminalen logget ind som root, brug kommandoen passwd. Brug af denne kommando vil genaktivere root-kontoen og give dig mulighed for at logge på med “root”-brugeren i Webmin.

Bemærk: Sørg for at bruge en mindeværdig og sikker adgangskode til root-kontoen. Hvis du har problemer med at finde en sikker adgangskode, så tjek den stærk adgangskodegenerator.

passwd

Log ind på Webmin i Ubuntu

For at logge på Webmin web-UI i Ubuntu skal du gøre følgende. Åbn først en webbrowserfane. Indtast derefter følgende URL i adresselinjen og tryk på Enter-tasten.

http://DIN_UBUNTU_SERVER_IP_OR_HOSTNAME:10000

Når URL’en indlæses, vises et login-vindue. Indtast “root” i login-feltet. Indtast derefter den root-adgangskode, du har angivet tidligere, i adgangskodefeltet. Klik derefter på “login”-knappen for at få adgang til Webmins web-UI.