Sådan finder du en Keylogger på din smartphone

Nøgle takeaways

  • Smartphone-keyloggere kan stjæle følsomme oplysninger, uden at du bemærker det, så det er vigtigt at vide, hvordan man opdager og stopper disse trusler.
  • Keyloggere sporer dine tastetryk, registrerer de knapper, du trykker på, og den rækkefølge, du trykker på dem. De kan målrette både pc’er og smartphones.
  • Tegn på en keylogger inkluderer forsinket indtastning, nedsat ydeevne, overophedning, hurtig batteridræning og øget dataforbrug. Brug Google Play Protect Scan på Android eller en pålidelig sikkerhedsapp på iPhone til at fjerne keyloggere.

Hvis du stoler på, at din telefon får adgang til din bankkonto, skriver følsomme beskeder, betaler dine regninger eller endda låser dit hus op, kan en smartphone-keylogger stjæle disse oplysninger, uden at du bemærker det.

Cyberkriminelle kan bruge keyloggere til at lære dine adgangskoder, kreditkortnumre og mere – så du bør vide, hvordan du kan spotte og stoppe disse trusler for at holde dine smartphonehandlinger private.

Hvad er en Keylogger?

En keylogger er software, der sporer dine tastetryk. Hver gang du skriver noget, registrerer den de knapper, du trykker på, og den rækkefølge, du trykker på dem. Nogle virksomheder bruger keyloggere til at holde medarbejderne ansvarlige, mens de er på uret, men ondsindede versioner hjælper hackere med at stjæle dine oplysninger.

  7 websteder til at praktisere datastruktur og algoritmekodningsudfordringer

Du er måske allerede bekendt med pc-versioner som Snake Keylogger, som inficerer Microsoft Office eller PDF-læsere, men keyloggere kan også målrette din telefon.

Smartphone-keyloggere kan være endnu mere uhyggelige end desktopversioner, fordi telefonens sikkerhed er let at overse. De fleste mennesker er vant til at bruge antivirusbeskyttelse og lignende forsvar på deres computere, men telefoner er en anden sag.

Mange mennesker savner behovet for telefonsikkerhed, fordi iPhones ikke nødvendigvis har brug for antivirus-apps. Det skyldes, at de har stærke indbyggede beskyttelser, og iOS’s design gør mange angreb usandsynlige, medmindre telefonen er jailbroken. Men usandsynligt betyder ikke umuligt, og Androids er mere modtagelige for angreb.

Sådan finder du keyloggere på smartphones

Keyloggere kan være vanskelige at få øje på sammenlignet med andre typer malware. Når det er sagt, så har keyloggere nogle få afslørende tegn, du skal være opmærksom på.

  • En af de største ting om en keylogger er en forsinkelse i din indtastning. Det er et rødt flag, hvis det tager tid at registrere dine input, efter du har trykket på noget. Dette stammer fra malware, der registrerer tastetrykket og optager processorkraft.
  • På samme måde skal du passe på nedsat ydeevne. Forsinkede svartider, nedbrudte apps og grafik, der ikke indlæses, er alle røde flag. De er tegn på, at din telefon behandler mere end normalt, især hvis det tilsyneladende sker ud af ingenting.
  • Overophedning er et andet symptom på smartphone keyloggers, da det normalt opstår, når tingene kører i baggrunden. Det er grund til bekymring, hvis du ikke har nogen åbne apps, men din telefon bliver varm. Det samme gælder din batterilevetid, der dræner hurtigere end normalt, eller din smartphone bruger mere data end normalt.
  Er det kode eller tekst? Find ud af det med kodedetektions-API

Genstart din telefon, hvis du bemærker nogen af ​​disse symptomer. Hvis det ikke løser problemet, kan det være en keylogger. Google Play Protect Scan kan scanne efter farlige apps på Android for at identificere malwaren.

For at køre en Google Play Protect-scanning skal du åbne Google Play Butik, trykke på dit profilikon, trykke på “Play Protect” og derefter trykke på tandhjulsikonet for at åbne indstillingerne. Slå “Scan apps med Play Protect”, hvis det ikke allerede er det, og vend derefter tilbage til hovedsiden Play Protect, og tryk på “Scan”. Din telefon vil derefter scanne for ondsindet kode og ukendte apps og anbefale næste trin, hvis den finder noget.

Apple-enheder har ikke en sådan indbygget funktion (hovedsageligt fordi iOS ikke lider af malware på samme måde som Android), men du kan downloade en betroet tredjeparts sikkerhedsapp som f.eks. Avast eller Norton 360 for at scanne din iPhone. Begge apps er gratis at downloade, selvom Avast tilbyder gratis scanninger uden at skulle oprette et abonnement eller en gratis prøveperiode:

Bemærk, at det ikke er umuligt for iOS-enheder at lide af malware, ransomware og keyloggere; det er bare meget sjældnere og involverer ofte en kompromitteret enhed (f.eks. gennem jailbreaking) eller er meget målrettet (ved at bruge noget som Pegasus spyware).

  Annonceformidling – En ny måde at tjene penge på dit websted til dets fulde potentiale

Sådan fjerner du en keylogger fra din smartphone

Når du har identificeret en keylogger på din smartphone, har du et par muligheder for at fjerne den. Den nemmeste måde er at bruge den sikkerhedsapp, du bruger til at scanne for malware. Når scanningen har registreret keyloggeren, skulle den give dig mulighed for at fjerne softwaren. Gør det og genstart din telefon bagefter.

Du kan også lede efter og fjerne mistænkelige apps manuelt. Alt, hvad du ikke har downloadet fra en officiel app-butik, falder ind under den paraply. Det samme gælder for enhver app, hvor du bemærker en dramatisk faldende ydeevne efter at have downloadet den. Hvis problemet opstod efter installation af en bestemt app, skal du slette den. Hvis ikke, skal du gå ind på listen over apps i din telefons indstillinger og slette alt, du ikke kan huske at downloade.

Du kan prøve en fabriksnulstilling, hvis ingen af ​​disse trin virker. Der er et par måder at nulstille Androids og iPhones til fabriksindstillinger, men uanset hvordan du gør det, skal du huske at sikkerhedskopiere dine vigtige filer først. Nulstillingen bør fjerne alle ikke-kritiske data, inklusive keyloggeren.

Din telefon har også brug for sikkerhed

Hvis du er vokset op med computere og internettet, kender du allerede vigtigheden af ​​sikkerhed på din computer. Det er vigtigt at anvende de samme principper på din smartphone. Telefoner kan have stærkere indbygget beskyttelse end mange computere, men de kan stadig være sårbare.