Sådan bruger du Nano-teksteditoren på Linux

Der er mange forskellige teksteditorer på Linux, og samfundet er ret passioneret omkring dette emne. Én teksteditor skiller sig dog ud fra resten som den nemmeste at bruge, især for begyndere. Den teksteditor er Nano.

Nano kommer forudinstalleret på en del Linux-systemer, og det er der en god grund til. Den har enkle tastebindinger og er nem at hente til redigering af konfigurationsfiler. I denne vejledning viser vi dig, hvordan du bruger og installerer Nano-teksteditoren.

Installation af Nano på Linux

Selvom det er rigtigt, at Nano er forudinstalleret på mange almindelige Linux-operativsystemer, er det stadig godt at gennemgå, hvordan man installerer softwaren, hvis du er på et Linux-system, der ikke har det.

For at begynde at installere Nano-teksteditoren på Linux skal du åbne et terminalvindue. For at åbne et terminalvindue på Linux-skrivebordet skal du trykke på Ctrl + Alt + T-tastaturkombinationen. Eller alternativt søg efter “Terminal” i appmenuen og åbn den på den måde.

Med terminalvinduet åbent og klar til brug, følg med installationsinstruktionerne for Nano, der svarer til det Linux OS, du bruger i øjeblikket.

  Sådan spiller du Counter-Strike: Global Offensive på Linux

Ubuntu

På Ubuntu er Nano-teksteditoren forudinstalleret. Men hvis du af en eller anden grund ikke har det på dit system, kan du hurtigt installere det ved at bruge Apt-kommandoen nedenfor.

sudo apt install nano

Debian

Debian Linux har Nano-teksteditoren forudinstalleret. Når det er sagt, hvis du tidligere har afinstalleret det eller ikke har det installeret ud af boksen, kan du hurtigt konfigurere det ved hjælp af Apt-get-kommandoen nedenfor.

sudo apt-get install nano

Arch Linux

Nano-teksteditoren kommer ikke med Arch Linux, da brugerne skal bygge deres eget operativsystem. Som følge heraf skal pakken konfigureres manuelt på systemet. For at installere Nano på Arch Linux skal du bruge følgende Pacman-kommando.

sudo pacman -S nano

Fedora

Fedora Linux kommer ikke forudinstalleret med Nano, da udviklerne vælger at inkludere andre teksteditorer i stedet. Fedora-softwarelageret har imidlertid Nano-pakken, og det er ret nemt at installere ved hjælp af Dnf-kommandoen.

sudo dnf install nano

OpenSUSE

OpenSUSE Linux bør komme med Nano forudinstalleret og klar til brug. Når det er sagt, hvis du ikke er i stand til at åbne Nano ud af boksen, kan du hurtigt installere det fra de primære OpenSUSE Linux-softwarekilder ved hjælp af Zypper-kommandoen.

sudo zypper install nano

Snap-pakke

Nano-teksteditoren er tilgængelig som en Snap-pakke. Så hvis du befinder dig på et Linux-operativsystem, der ikke har Nano let tilgængeligt, men som understøtter Snaps, vil du stadig være i stand til at installere det.

  Sådan bruger du look-kommandoen på Linux

For at installere Snap-versionen af ​​Nano skal du konfigurere Snap-runtime. Du kan få Snap runtime op at køre på din Linux-pc ved at følge denne vejledning om emnet.

Efter opsætning af Snap-runtime på din computer, kan du få Nano-teksteditoren til at fungere via snap med følgende snap-installationskommando.

sudo snap install nano

Sådan bruger du Nano-teksteditoren på Linux

Nano-teksteditoren er en terminalbaseret applikation. Som et resultat vil du kun være i stand til at bruge det i et aktivt terminalvindue. For at åbne en fil i Nano skal du bruge nano-kommandoen efterfulgt af stien til den fil, du ønsker at redigere.

For eksempel, for at redigere test.txt i hjemmemappen, skal du bruge følgende kommando.

nano /home/USERNAME/test.txt

Hvis du gerne vil aktivere brugen af ​​musen i Nano-teksteditoren, kan du åbne test.txt-filen med kommandolinje-omskifteren -m.

nano -m /home/USERNAME/test.txt

For at bruge funktionen til automatisk indrykning i Nano kan kommandolinjekontakten -i bruges.

nano -i /home/USERNAME/test.txt

For at redigere en fil uden at læse dens indhold, kan kommandolinjekontakten -n bruges.

nano -n /home/USERNAME/test.txt

Mange forskellige kommandolinjeindstillinger og kontakter kan aktiveres for at bruge Nano-teksteditoren på interessante og nyttige måder. For mere information om alle switchene skal du udføre nano-hjælp i et terminalvindue.

  Sådan bruger du bash til at oprette mapper i Linux [Guide]

Skæring i Nano

Du ønsker måske at klippe tekst i Nano-teksteditoren. Sådan gør du. Åbn først en fil med editoren. Når den er åben, skal du bruge retningspilene på tastaturet til at flytte markøren til det sted, hvor du vil kopiere tekst.

Når markøren er på plads, skal du holde Shift nede og bruge venstre eller højre pil til at fremhæve den tekst, der skal klippes. Tryk derefter på Ctrl + K for at klippe teksten til dit udklipsholder.

Indsætter i Nano

For at indsætte tekst i Nano-teksteditoren skal du åbne en fil som du plejer. Når filen er åben, skal du trykke på Ctrl + Shift + V på tastaturet. Ved at trykke på denne, vil du være i stand til at indsætte tekst fra dit tastatur.

Mere info om Nano

I denne vejledning gennemgik vi den grundlæggende brug af Nano-teksteditoren. Hvis du gerne vil vide mere, kan du se den fulde manual. For at gøre det skal du åbne et terminalvindue og udføre man nano-kommandoen.

man nano