Sådan automatiserer du din Mac med smarte mapper

Smarte mapper i macOS er et værktøj, der hjælper dig med at organisere og finde dine filer. De er ikke mapper, da de ikke indeholder noget. De er gemte søgninger og kan spare dig for en masse tid til søgninger, du udfører ofte.

For eksempel, hvis du ofte åbner din downloadmappe og sorterer efter tilføjet dato for at finde dine seneste downloads, kan du i stedet lave en smart mappe kaldet “Seneste downloads”, som kun indeholder filer i din downloadmappe, der er tilføjet der i dag, hvilket sparer dig et par klik hver gang.

Du laver dem ved at definere søgekriterierne (dvs. alle lydfiler på dit drev) og dem gemmer dem som en smart mappe, du kan lægge på dit skrivebord eller i Finders sidebjælke. De gør brug af Finders kraftfulde søgefunktioner, der ofte bliver overset til fordel for at indtaste navnet i Spotlight.

Oprettelse af en smart mappe

Du finder muligheden for at lave smarte mapper under menuen “Filer” i Finder. Du kan få Finder til at blive vist i den øverste menulinje ved hurtigt at klikke på dit skrivebord.

Dette vil få en velkendt søgedialog frem. Du kan klikke på + knappen til højre for at tilføje nye søgekriterier.

Du kan tilføje så mange smarte mapper, som du vil, og som standard trækker Finder kun filer ud, der matcher alle de indstillinger, du har defineret. Hvis du vil ændre denne adfærd, kan du holde Option nede og klikke på + knappen, som vil ændre sig til tre prikker. Dette vil gruppere en liste over kriterier, og du kan vælge mellem Alle, Alle og Ingen.

Du er heller ikke kun begrænset til standardsøgningsmulighederne, hvis du vælger “Andet” fra rullemenuen, vil det vise en komplet liste over alle de skjulte muligheder.

Mange af disse er skjult af en grund, da du sandsynligvis aldrig vil søge efter et billede baseret på dets geotags breddegrad, men du kan finde nogle interessante muligheder her.

Hvis du er tilfreds med din mappe, kan du trykke på “Gem” ved siden af ​​+ knappen.

Som standard gemmer den i en speciel “Gemte søgninger”-mappe og tilføjer sig selv til sidebjælken. Hvis du foretrækker det på dit skrivebord, kan du ændre det her.

Et par nyttige smarte mapper

Hvis du har problemer med at tænke på, hvordan du kan bruge Smart Folders, er her et par af vores favoritter til at komme i gang.

Find store filer

En nyttig søgning er “Filstørrelse større end 1GB”, eller hvad du synes er for stort. Gem denne søgning som en smart mappe, og du kan hurtigt finde store filer, som du måske vil slette.

Sletning af duplikerede filer

Da macOS tilføjer “(1)” for at dublere filnavne automatisk, vil søgning efter dette (sammen med et par højere tal) vise dig alle dubletfilerne på dit drev.

DMG’er, du skal slette

Når du downloader en macOS-app fra internettet, kommer den normalt i en .dmg-fil. Disse filer optager plads og fylder ofte i din downloadmappe. Du kan finde dem alle ved at søge efter .dmg-udvidelsen. Det er sandsynligvis sikkert at slette dem alle, forudsat at du allerede har installeret apps inde.

Nyligt downloadet

Eksemplet fra før er lidt uintuitivt at sætte op; du skal klikke på “Ny Smart Folder” fra mappen Downloads, som giver dig mulighed for at søge efter “Downloads”. Derfra kan du filtrere efter elementer, der er oprettet inden for de sidste par dage.