Sådan aktiverer du XPS-fremviseren på Windows 10

Online dokumentudgivelse er domineret af PDF-formatet. Uanset hvilken type fil du downloader; en brochure, et magasin, en rapport, et prospekt, chancerne er store for, at det bliver i PDF-format. Et PDF-dokument vil se det samme ud, uanset hvilken enhed eller app du ser det på, og det vil udskrive det samme, uanset hvilken enhed du udskriver det fra.

PDF er ikke det eneste format, der gør dette. Der er også XPS-filformatet.

XPS-filer

Microsoft udviklede XPS-filformatet til at konkurrere med PDF. Formatet tog ikke helt fart, men det betyder ikke, at du aldrig vil løbe ind i en XPS-fil. For at oprette en XPS-fil skal du bruge en dokumenteditor, der kan gemme i dette format. Microsoft Office-apps kan alle gemme i XPS-formatet, men de kan ikke læse det, når først filen er blevet oprettet. Det kan enhver moderne browser heller ikke, men du vil opdage, at nogle PDF-læsere understøtter formatet.

XPS viewer – Sumatra PDF-læser

En god PDF-læser vil understøtte XPS-formatet. Der er masser af gode tredjeparts PDF-læsere, som du kan prøve. Vi foreslår, at du prøver Sumatra PDF Reader. Det er gratis, har en installerbar og bærbar version, og det understøtter XPS-filformatet.

Hent Sumatra PDF-læser (vælg enhver version efter eget valg).
Installer og kør Sumatra PDF-læser.
Træk og slip XPS-filen til appen, og den åbnes.

XPS-fremviser – Google Drev

Hvis du ikke vil installere en app for at se en XPS-fil, skal du bruge Google Drev. Du kan uploade XPS-filen til Google Drive, og den vil vise dens indhold.

Besøg Google Drev og log ind med din konto.
Klik på knappen Ny, og vælg Filoverførsel.
Vælg XPS-filen, og vent på, at den uploades.
Dobbeltklik for at åbne filen i Google Drev, og den åbnes.

XPS-fremviser – Windows 10-lagerapp

Windows 10 plejede at komme med sin egen XPS-fremviser-app. Desværre besluttede Microsoft at stoppe det. Nyere versioner af Windows 10 vil ikke have appen installeret ud af æsken, men du kan stadig installere den.

Åbn appen Indstillinger med Win+I-tastaturgenvejen.
Gå til Apps.
Vælg fanen Apps og funktioner.
Klik på Valgfri funktioner.
Klik på Tilføj en funktion.
Vælg XPS viewer fra listen.
Vælg Installer (installationen tager noget tid).
Når den er installeret, skal du højreklikke på en XPS-fil og vælge Åbn med.
Vælg XPS viewer fra kontekstmenuen for at åbne filen.

Konklusion

XPS nyder ikke bred support, heller ikke med Microsofts egne produkter. Medmindre dette ændres, er det usandsynligt, at formatet bliver mere almindeligt. Med vores test fandt vi ud af, at standard Windows 10 XPS-fremviseren ofte ikke var i stand til at åbne visse typer XPS-filer, selv dem, der blev oprettet i Microsoft Word. Sumatra PDF-læser på den anden side var i stand til at håndtere formatet uden problemer, uanset hvad dokumentet indeholdt. Hvis du ønsker at åbne en XPS-fil, og du ikke ønsker at bruge de foreslåede apps her, skal du kigge efter en god PDF-fremviser, og den burde kunne klare opgaven.