Introduktion til Freenginx, en gaffel af den mest populære webserver

Freenginx er en ny forgrening af Nginx, open source-webserveren, der driver en tredjedel af alle websteder. Vil dette spin-off erstatte den etablerede markedsleder, og hvorfor skulle du bekymre dig om det?

Hvad er Nginx?

Nginx (udtales “engine x”) er en gratis, open source webserver, der blev lanceret i 2004. Den er let konfigurerbar og har også fundet en niche som proxyserver.

Nginx’ popularitet er langsomt vokset og overgået sin mangeårige open source-konkurrent, Apache, og Microsofts proprietære IIS i 2019, ifølge Netcraft.

  Hvad er RDP? En introduktionsvejledning

netcraft

Hvad er Freenginx?

Den 14. februar annoncerede den tidligere Nginx-udvikler, Maxim Dounin, Freenginx, en forgrening af Nginx. Maxim tog denne handling i protest mod beslutninger truffet af det selskab, der i øjeblikket ejer Nginx, F5. Han skrev:

[I] ser ikke længere nginx som et gratis og open source-projekt udviklet og vedligeholdt til offentlighedens bedste.

Den første version af Freenginx (1.25.4) blev lanceret den 20. februar 2024 med en håndfuld fejlrettelser for at løse fejl i forbindelse med hukommelsesadgang. Sådanne fejl er almindelige sikkerhedshuller, der kan tillade ondsindede aktører at angribe websteder.

Er Freenginx bedre end Nginx, og skal jeg begynde at bruge det?

Efter blot én revision er Freenginx næppe anderledes end sin forfader. Sådan er det med alle gafler; som tiden går, vil en gaffel langsomt afvige fra dens originale software, da projekterne følger forskellige veje.

  Sådan genkaldes en sendt e-mail i Outlook

Freenginx’ erklærede mål er at fokusere mere på sikkerhedsrelaterede forbedringer og at være udviklerledet frem for drevet af top-down beslutninger fra et ledelsesniveau.

Efterhånden som aflæggeren modnes, vil enhver migration være mindre af en lignende erstatning. Så nu er det tid til at ændre sig, hvis du kan lide lyden af ​​Freenginx’ retning, eller hvis du vil støtte udviklerens mål.

Men der er heller ikke noget stort behov for at skifte hest på dette stadie i løbet. Nginx går ingen steder, og vil altid have ret til at folde Freenginx’ ændringer ind i sin kodebase alligevel.

  Rediger fokus og intensitet af sløringseffekten i Google Camera-appen

Hvilke andre webservere er tilgængelige?

Billedkredit: Timofeev Vladimir/Shutterstock

Apache er stadig hovedalternativet til Nginx, især i open source-økosystemer, hvor det er installeret som standard eller nemt at konfigurere. Disse to webservere dominerer i øjeblikket markedsandele, og erfaring med begge er værdifuld.

Men dette fortæller ikke hele historien. Markedsandelsstatistikker fra forskellige kilder er uenige, og tidevandet kan ændre sig hurtigt, hvis en virksomhed, der er ansvarlig for at hoste et stort antal websteder, foretager en ændring.

Mindre spillere inkluderer OpenResty – en anden Nginx-variant med en niche, der hoster Lua-applikationer – og Googles GWS. Sidstnævnte bruges udelukkende af Google, men har en synlig markedsandel på grund af antallet af sider Google producerer.