hvordan man bruger skærmen [Guide]

Skærm er et praktisk værktøj, da det giver brugerne mulighed for at gemme og vende tilbage til terminalsessioner uden at skulle holde terminalvinduet åbent. Mens mange Linux-brugere bruger denne software på Linux-servere, kan den også være nyttig for Ubuntu-brugere, der altid ønsker at vende tilbage til et terminalprogram uden at skulle holde terminalen åben hele tiden.

I denne guide viser vi dig, hvordan du installerer Screen på Ubuntu, hvordan programmet fungerer, og hvordan du også bruger det.

Ubuntu: hvordan man bruger Screen – Installation

Selvom Screen er en af ​​de mest brugte terminalsessionsadministratorer på Linux, kommer den ikke forudinstalleret på Ubuntu. For at bruge det skal du installere det manuelt på din computer.

For at starte installationen af ​​Screen på din Linux-pc skal du åbne et terminalvindue. For at åbne et terminalvindue på Ubuntu-skrivebordet skal du trykke på Ctrl + Alt + T på tastaturet. Alternativt kan du søge efter “Terminal” i app-menuen og åbne programmet på den måde.

Når terminalvinduet er åbent og klar til brug på Ubuntu-skrivebordet, skal du bruge kommandoen apt install nedenfor til at installere Screen-applikationen.

sudo apt install screen

Vil du ikke installere Screen via terminalen? Du vil også kunne finde det i Synaptic Package Manager. Hvis du har Synaptic installeret på Ubuntu, klik på “Søg”, skriv “skærm” og installer pakken.

  Sådan opretter du hurtigt en note på iPhone eller iPad

Ubuntu: hvordan man bruger Screen – Keybindings for Screen

Skærm har en masse tastebindinger, som du skal forstå, hvis du vil bruge programmet. Hver af tastebindingerne hjælper dig med at bruge Screen til at administrere dine terminalsessioner på Ubuntu.

Der er en hel masse tastebindinger til Screen. Så mange, at hvis vi postede dem i denne artikel, ville det fylde halvdelen af ​​siden, så vi kan ikke vise dem her. Du kan dog selv se skærmtasterne ved at gøre følgende.

Brug først man screen-kommandoen til at se manualen til Screen-applikationen. Denne manual er meget lang, men den beskriver alt, hvad der er at vide om appen.

man screen

Når du er inde i skærmmanualen, skal du trykke på mellemrumstasten, indtil du kommer til afsnittet “DEFAULT KEY BINDINGS”. Derfra kan du læse nøglebindingstabellen for at blive fortrolig med Screen.

Vil du se nøglebindingsoplysningerne i din foretrukne teksteditor? Eksporter den til en tekstfil i din hjemmemappe med kommandoen nedenfor.

man screen > ~/screen-manual.txt

Åbn “screen-manual.txt” for at se den.

  Sådan får du Cortana til at bruge Google-søgning i Chrome og Firefox

Ubuntu: hvordan man bruger Screen – Grundlæggende brug af Screen

Screen er et meget avanceret program på trods af dets lille installationsstørrelse. I denne guide vil vi dække de grundlæggende elementer i den, såsom hvordan man aktiverer skærm, hvordan man sender terminalsessioner til baggrunden/forgrunden osv.

Start Screen-applikationen i terminalen for at starte. For at gøre det skal du udføre følgende skærmkommando.

screen

Når du starter Screen-appen, vil du se en kort besked, der taler om programmets ophavsret og muligheder. Herfra skal du trykke på mellemrumsknappen på tastaturet.

Når du har trykket på mellemrumstasten, vil du blive præsenteret for en tom terminal. Denne terminal kører dog gennem skærmen. Herfra kan du starte ethvert program. Hvis du f.eks. vil køre Top-appen på skærmen, skal du køre:

top

For at sende Top-appen til baggrunden og åbne en anden terminal skal du trykke på Ctrl + A efterfulgt af C. Denne tastaturkombination opretter en anden terminal og holder Top kørende, men i baggrunden.

For at vende tilbage til Top-appen kan du trykke på Ctrl + A og derefter Ctrl + A en anden gang. Denne knapkombination vil skifte dig tilbage til toppen, der kører i den første terminal, der åbnes på skærmen. Du kan trykke Ctrl + A to gange for at gå mellem de to kørende terminalsessioner i Screen.

Hvis du har mere end 2 skærmterminalsessioner, vil et tryk på Ctrl + A to gange ikke navigere dig gennem dem alle. Gør følgende for at navigere gennem flere sessioner.

  Sådan finder og åbner du filer ved hjælp af kommandoprompt

Tryk først på Ctrl + A og derefter W for at få vist dine skærmterminalsessioner. Kig derefter på listen og noter tallene ved siden af ​​den. For eksempel, hvis du har 3 skærmterminalsessioner åbne, vil listeprompten (når du trykker på Ctrl + A og derefter W) se ud som koden nedenfor.

0*$ bash 1$ bash 2-$ bash

Hver skærmsession har et nummer ved siden af. For at navigere til skærmsession 0 skal du for eksempel trykke Ctrl + A og derefter 0. For at få adgang til skærmsession 2 skal du trykke på Ctrl + A, derefter 2 osv.

Dræb en skærmterminalsession

Har du brug for at dræbe en aktiv skærmsession? Sådan gør du. Først skal du få en liste over de tilgængelige sessioner ved at trykke på Ctrl + A og derefter W. Åbn derefter sessionen med Ctrl + A, derefter Ctrl + #.

Når du er inde i den session, du ønsker at dræbe, skal du trykke på Ctrl + A og derefter K. Alternativt kan du dræbe alle dine Screen-sessionsvinduer med Ctrl + A og derefter .

Mere information på skærmen

I denne vejledning dækkede vi det helt grundlæggende i, hvordan man bruger Screen i Ubuntu. Hvis du gerne vil lære mere om appen og få adgang til nogle af dens mere avancerede funktioner, skal du læse manualen.

For at læse skærmmanualen skal du åbne et terminalvindue og indtaste kommandoen nedenfor.

man screen