Hvad er Intel Core Ultra? Intels nye navneskema forklaret

Nøgle takeaways

  • Intel har skiftet sit ikoniske “i”-branding ud med “Core Ultra”, begyndende med dets 14. generations Meteor Lake-processorer.
  • Core Ultra CPU’er har Intel NPU’er til AI-understøttelse og har nye chiplet-design.
  • Vigtige Intel Core Ultra-opgraderinger omfatter ydeevneforøgelser, AI-integration, DDR-5 RAM-understøttelse og bedre integreret grafik.

Hvis du nogensinde har købt en Intel CPU, vil du være bekendt med virksomhedens ikoniske “i” og “Core” branding. De har været grundpillerne i pc-hardware i årtier, men med lanceringen af ​​Intels 14. generation Meteor Lake CPU’er er det hele ændret.

Din CPU vil ikke længere være prydet med det “i”, der har udgjort en kernedel af Intels identitet så længe. I stedet har Intel droppet “i”et til fordel for en ny branding-ordning: Core Ultra.

Så hvad er Core Ultra, og gør det virkelig en forskel for, hvad der driver din computer?

Hvad er Intel Core Ultra?

Core Ultra er Intels nye navngivningsskema for dets førsteklasses CPU’er, startende med dens 14. generations Meteor Lake-chips til bærbare computere. Intel Core Ultra-brandingen vil ankomme på desktop-CPU’er med dens 15. generation Arrow Lake CPU’er, som formodes at blive lanceret i slutningen af ​​2024.

  Sådan får du portrættilstand på Nexus 6P og Nexus 5X

Nu tilbage til Core Ultra-brandingen. Intel har droppet sit ikoniske “i” fra sine navnekonventioner, hvilket betyder, at næste gang du henter en ny bærbar computer, vil din CPU ikke være en Intel Core i3, i5, i7 eller i9. I stedet vil din nye bærbare computer (eller desktop i fremtiden) have en Intel Core 5, Core 7 eller Core 9 eller en Intel Core Ultra 5, Core Ultra 7 eller Core Ultra 9.

Der er dog mere ved Intel Core Ultra end man kan se, især under CPU-hjelmen – hvilket også er en af ​​de vigtigste forskelle mellem en Intel Core Ultra og en almindelig Intel Core CPU.

Hvad er forskellen mellem Intel Core Ultra og Intel Core?

Det er ikke kun navnene, der er forskellige. Intel Core Ultra og Intel Core markerer en skelnen mellem CPU’er med eller uden en Intel NPU (neural processing unit), designet til at “låse op for kraften i AI, skabe fordybende grafikoplevelser og muliggøre højtydende laveffektbehandling.” Digitale trends mener, at “kernebranding er forbeholdt ‘legacy’ arkitekturer”, selvom vi vil have klarere oplysninger om dette, når Intels 15. generations processorer lanceres.

Intel

Intels Core Ultra-chips leveres med en integreret AI Boost-motor, designet til at hjælpe med at tage belastningen fra AI-baserede arbejdsgange, og teoretisk frigøre CPU’en til andre aktiviteter og generel systemydelse. Ultra Core CPU’erne bruger Intels nye chiplet-design, der integrerer CPU’en, en integreret Intel Arc GPU og NPU’en i et enkelt SoC-design. Det er ikke Intels første chiplet-design, men det er det første, der bruger Intel 4-fremstillingsprocessen (som faktisk er en 7nm-proces i stedet for 4nm, som du måske forventer). Kombinationen vil give nogle seriøse ydelsesforøgelse for Intel Ultra Core bærbare brugere.

  Sådan bruger du pegefeltbevægelser på din iPad

Ikke tilfreds med at droppe “i’et”, Intel laver også flere justeringer over hele linjen. Specifikationerne for en Intel Ultra Core-chip er mildest talt dybtgående og byder nu på specifikke indgange for P-kerne- og E-core-frekvenser, LPE-kerner (Low Power Efficiency-kerner – til mobile chips), neurale beregningsmotorer, grafikfrekvens, Xe-kerner, eksekveringsenheder og mere. Ekstra information er altid velkommen, men det kan gøre det lidt forvirrende at finde ud af, hvilken Intel Core Ultra-chip man skal købe. Intel har dog også tænkt på det og dropper også CPU-generationen fra sin navnekonvention. Bare for at sikre, at det er ekstra vagt, når du skal vælge mellem forskellig hardware.

Intel

Så i stedet for at hver processor har generationen i navnet, som 14. generation af Intel Core i7-14700K, dropper Intels Core Ultra-processorer generationen. Igen, dette fokuserer i øjeblikket på mobile processorer, men du har nu valget mellem en Intel Core Ultra 7 165H eller en Intel Core Ultra 7U (hvor H og U angiver processorkraftforbrug, hvor U-seriens chips er ultra power effektiv – dette har ikke ændret sig!). Alt er dog ikke tabt. Intel genstarter stort set bare sin generations branding. Den første generation af Intel Core Ultra-chips er kendt som Series 1, og den næste generation – for eksempel en Intel Core Ultra 7 265H – vil være Series 2, og det første ciffer vil fortsætte med at tikke opad.

  Hvordan sletter du permanent din Netflix-konto

Hvorvidt de to andre cifre betyder noget specifikt er også ukendt, andet end at angive processorens relative ydeevne blandt dens generation.

Er det værd at opgradere til Intel Core Ultra?

Uden for den nye og noget forvirrende processornomenklatur er der allerede adskillige Intel Ultra Core bærbare computere på markedet. Intel lancerede officielt Core Ultra på CES 2024, hvor en bunke nye bærbare computere også blev afsløret, hvilket betyder, at du kan drage fuld fordel af dens nye AI-infunderede processorteknologi.

Men som det er, er opgradering til Intel Core Ultra umagen værd af en række årsager. Først de førnævnte AI-integrationer sammen med det nye chiplet-design. Du får et ydelsesboost lige der, for ikke at nævne boostet fra Intel 4-fremstillingsprocessen. Så er der understøttelse af DDR-5 RAM, PCIe 5.0 og meget bedre integreret grafik (Intel Ultra Core bruger de samme Xe-kerner som Intels Arc GPU’er), og det er klart, at bærbare computere, der bruger Intel Core Ultra, giver en anstændig opgraderingsmulighed – hvis du er på markedet for en opgradering.