En historie om Windows-proceslinjen fra 1985 til 2023

Proceslinjen er en hjørnestensbrugergrænsefladefunktion i Windows. Denne bjælke langs bunden af ​​Windows-skrivebordet inkluderer dine aktive minimerede/maksimerede programvinduer, Start-knappen, systembakkeområdet, fastgjorte genveje og uret. Det giver dig mulighed for at multitaske ved at skifte mellem minimerede programvinduer.

DAGENS MUO-VIDEO

RUL FOR AT FORTSÆTTE MED INDHOLD

Proceslinjen har været en del af Windows i mere end 25 år, og i løbet af denne periode har Microsoft tilføjet og fjernet funktioner til og fra proceslinjen. Dette er historien om Windows-proceslinjen fra dens start og frem til 2023.

De tidlige dage af Windows: Før proceslinjen

Proceslinjen fandtes ikke i de tidlige Windows 1.0-, 2.0- og 3.0-platforme udgivet fra 1985-1992.

Windows 1.0 og 2.0 inkluderede dog en bjælke, hvor brugerne kunne minimere flere kørende programmer ved at dobbeltklikke på deres titellinjer. Hvert program på den bar havde et ikon at klikke på, lidt mere som proceslinjen fra Windows 7 og fremefter. Denne bjælke kan betragtes som forløberen til Windows-proceslinjen.

Det indeholdt dog ikke en Start-menu eller systembakkeområde og var ikke engang til stede i Windows 3.0. Programvinduer minimeret til skrivebordsbaggrundsområdet i Windows 3.0.

Windows 95: Introduktionen af ​​proceslinjen

Daniel Oran, en tidligere Microsoft-interfacedesigner, er krediteret for at have opfundet proceslinjen og Start-menuen i 1993. Han foreslog Microsoft at tilføje en Start-menuknap til Windows 95, som brugerne kunne få adgang til fra en ny proceslinje. Dette ville gøre det lettere at få adgang til alt fra en central systemmenu.

Redmond-giganten afslørede Windows 95 i 1995 med en “Start Me Up” Rolling Stones-lanceringsjamboree, der introducerede den nye Start-menu og proceslinjen.

  Opret og rediger nemt ikoner på Windows med Junior Icon Editor

Den første ægte proceslinje i Windows 95 lagde grundlaget for fremtiden med en startknap, systembakkeområde og permanent ur. Det var dog stadig noget anderledes end de Windows 10 og 11 proceslinjer, de fleste brugere kender i dag. Windows 95’s proceslinje var grå og havde rektangulære minimerede vinduer med programtiteletiketter.

Den originale Windows 95-version havde ikke et Quick Launch-område. Et hurtigstartområde var dog på senere versioner af dette operativsystem. Dette var et område på proceslinjen, hvor brugere kunne tilføje programgenveje. Den inkluderede også en Vis skrivebordsknap og Internet Explorer-ikon.

Nogle tredjeparts softwarepakker giver dig mulighed for at gendanne den klassiske Windows 95 proceslinje i Windows 11/10. For eksempel kan du genoplive Windows 95- og XP-proceslinjen med RetroBar-appen.

Windows XP: En fornyet proceslinje vises

Microsoft gav Windows XP en ny visuel stil og redesignede proceslinjen, så den matchede den. Windows XP’s proceslinje havde et standard blåt farveskema med en grøn Start-knap, hvilket var en afvigelse fra de grå proceslinjer i Windows 95, 98 og Millennium. Minimerede proceslinjevinduer havde også mere afrundede hjørner for at matche resten af ​​det nye design.

Windows XPs proceslinje var den første, der havde grupperede vinduer. Denne funktion aktiverede gruppering af flere åbne vinduer fra det samme program på proceslinjen. Brugere kunne klikke for at se forskellige vinduer fra de samme proceslinje-appvinduer.

Windows Vista: Introduktionen af ​​vindueseksempler

Vista kom ikke i en storm med nye brugere i løbet af udgivelsesåret 2007. Dens proceslinje havde dog en velkommen ny funktion, som har været en del af Windows lige siden. Vistas nye miniaturebilleder på proceslinjen gjorde det muligt for brugere at se små forhåndsvisninger af et vindues indhold ved at holde deres markører over dets proceslinjeikon.

Windows Vistas proceslinje var også den første til at inkludere en Start-knap uden etikettekst. I stedet var det blot en cirkulationsknap med et Windows-logo. Fjernelsen af ​​”Start”-etiketten reducerede knappens bredde og frigjorde lidt mere plads på proceslinjen.

  Ret Premiere Pro Error Code 3 i Windows 10

Windows 7: Endnu en proceslinjeoverhaling fra Microsoft

Microsoft gav proceslinjen en af ​​de største eftersyn i sin historie til Windows 7. Den mest bemærkelsesværdige ændring var, at minimerede apps på Windows 7’s proceslinje ikke indeholdt etiketter, men brugerne kunne stadig tydeligt identificere dem med deres udvidede ikoner. Dette reducerede betydeligt bredden af ​​proceslinjens appvinduer.

For første gang kunne brugere fastgøre genveje på en proceslinje i Windows 7. Dette gjorde i realiteten Quick Launch-området overflødigt, som Microsoft fjernede fra proceslinjen. Tre fastgjorte Windows Explorer, Media Player og Internet Explorer proceslinjegenveje udfyldte tomrummet.

Windows 7-proceslinjen introducerede også en ny Jump List-funktion. Denne funktion gjorde det muligt for brugere at få adgang til nyligt åbnede filer eller websider for en app minimeret til proceslinjen fra vinduets Jump List-menu. Brugere kan også fastgøre filer eller websider til Jump Lists for regelmæssig adgang.

Microsoft byttede også knappen Vis skrivebord fra området Hurtig start med et Aero Peek-alternativ yderst til højre på proceslinjen. Ved at klikke på Aero Peek-knappen minimeres alle vinduer til proceslinjen. Ved at holde markøren over den knap kan brugerne se skrivebordsområdet uden at minimere noget.

Windows 8: Start-knappen forsvinder fra proceslinjen

Proceslinjen ændrede ikke meget i Windows 8. Det var dog den første proceslinje i Windows-historien, der ikke indeholdt en Start-knap. Startskærmen erstattede Start-menuen i Windows 8. Så en Start-knap på proceslinjen til at få adgang til en menu var tilsyneladende ikke længere nødvendig.

Fjernelsen af ​​proceslinjens Start-knap faldt dog generelt ikke godt hos brugerne. Microsoft udgav senere en Windows 8.1-opgradering, der gendannede en ny startknap på proceslinjen til at få adgang til startskærmen. Det var dog ikke nok til at redde Windows 8, og operativsystemet blev aldrig genoprettet.

  Sådan aktiveres den ultimative strømplan på Windows 10

Windows 10: Introduktionen af ​​nye proceslinjeikoner

Microsoft tilføjede knapper til nye funktioner til Windows 10’s proceslinje. Den virtuelle Windows Cortana-assistent var oprindeligt knyttet til Windows Search-værktøjet. Microsoft har dog adskilt søgeværktøjet fra Cortana i senere Windows 10-versioner.

Følgelig blev Windows 10’s proceslinje den første til at inkludere en Skriv her for at søge (forstørrelsesglas)-knap på den for at få adgang til søgefeltet, som ikke er tilgængeligt via Start-menuen.

Task View var en anden bemærkelsesværdig ny Windows 10 proceslinjefunktion. Hvis du klikker på knappen Task View på proceslinjen, vises mulighederne for virtuelle skriveborde. Du kan også få adgang til fil- og Edge-websidegenveje fra Task Views tidslinje.

Windows 11: Proceslinjen bliver central

Microsoft udgav Windows 11 i 2021, og det første nye, de fleste brugere lagde mærke til, var de centraliserede proceslinjeikoner.

Windows 11’s proceslinje var som standard den første, der havde centerjusterede ikoner i midten. Dette gør proceslinjen lidt mere som macOS Dock med dens centraliserede ikoner. Du kan dog altid tilføje en macOS-stil Dock til Windows 10 & 11, hvis du foretrækker det.

Microsoft tilføjede også en ny Widgets-knap til Windows 11’s proceslinje. Widgets Board er en af ​​de største nye funktioner i Windows 11, hvor du kan fastgøre vejr, sport, Game Pass, trafik, underholdning og andre widgets, der giver information og indhold. Widgets-funktionen viser også et vejrikon og en beskrivelse på proceslinjen.

Mange brugere har dog klaget over de funktioner, der er udeladt fra Windows 11’s proceslinje. Microsoft fjernede proceslinjens funktionalitet til opbevaring og ændring af størrelse i Windows 11. Du kan heller ikke fastgøre ikoner til proceslinjen ved at trække og slippe dem på den, som du kan i Windows 10.

Proceslinjens højreklik-menu er blevet reduceret betydeligt i Microsofts seneste desktop-operativsystem, hvilket efterlader den uden mange muligheder tidligere.

Hvor ville Windows være uden sin proceslinje?

Det er svært at forestille sig, hvordan Windows ville være uden proceslinjen, som i nogle henseender er endnu vigtigere end Start-menuen. Introduktionen af ​​proceslinjen og dens tilsluttede Start-menu i 1995 transformerede Windows OS. Det har været den altid synlige brugergrænsefladefunktion i Windows lige siden til softwaremultitasking, adgang til vigtige OS-funktioner og apps og kontrol af dato og klokkeslæt.