8K TV er ankommet. Her er hvad du behøver at vide

Vi har knapt nok startet skiftet til 4K, og nu er 8K TV’er allerede på markedet. Er de det værd? Skal du være ligeglad? Her er alt, hvad du behøver at vide.

Opdatering: Flere 8K-tv’er afsløres på CES 2020. F.eks. LG annoncerede otte 8K-tv, mens Vizio viste et 8K-koncept, men vil ikke sælge det. Vi er glade for, at teknologien forbedres, og vi ser frem til mere overkommelige 8K-tv’er sammen med mere 8K-indhold, selvom opskalering af eksisterende 4K- eller 1080p-indhold også burde være fantastisk på et 8K-tv. Indtil videre synes vi stadig, at du burde være det med fokus på 4K i stedet for 8K. Vil du have et avanceret tv? Køb et avanceret 4K-tv.

Hvad er 8K? Hvordan er det sammenlignet med 4K og HD?

Du tror måske, at et 8K-tv er dobbelt så høj opløsning som et 4K-tv, men på grund af den komplicerede metode til at måle opløsning, er dette ikke sandt. Udtrykket 8K refererer til tv’ets vandrette opløsning – det vil sige hvor mange pixels der løber henover skærmen fra venstre mod højre. 8K-tv’er har dobbelt så mange vandrette pixels, men de har fire gange så mange samlede pixels som 4K – og 16 gange mere end 1080p – når du ser på hele overfladearealet. Det er mange pixels.

De forskellige udtryk kan være forvirrende:

Et 720p-tv (eller HD) er målt til 1280 pixels bred og 720 pixels høj.
Et 1080p TV (alias Full HD eller FHD) er målt til 1920×1080 pixels.
Et 4K TV (alias Ultra HD eller UHD) er målt til 3840×2160 pixels.
Et 8K TV er målt til 7680×4320 pixels.

En ting, der er let at få øje på med disse opløsninger, er, at efter 720p med hver ny standard fordobles både de vandrette og lodrette pixels. Det er denne fordobling i begge retninger, der fører til et så stort spring i det samlede antal pixels. 8K-tv’er er bare fyldt med pixels.

Skal jeg købe et 8K TV?

Kort svar: Nej.

4K-tv er endelig begyndt at tage fat og komme ned til overkommelige priser. HDR kan stadig være i en standardkrig, men flere og flere tv tilbyder begge muligheder. Og HDR forbliver en separat faktor fra opløsning, så det vil stadig være op til producenten at implementere dem. Hvis du skal købe et nyt tv, skal det være et 4K HDR-tv; du behøver ikke vente på 8K af flere grunde.

  Virker Netflix ikke? Her er 7 måder at løse Netflix-problemer på

Lad os bryde dem ned.

Der er intet 8K-indhold, medmindre du er i Japan

Ligesom med 4K-tv’er, da de først blev udgivet (og til en vis grad stadig den dag i dag), er der meget lidt arbejde, der bliver gjort på at skabe 8K-indhold. Mens nogle få film er blevet optaget i 8K, er Netflix og Amazon stadig fokuseret på deres igangværende indsats for at udrulle 4K-indhold. Og i øjeblikket er der ikke aftalt nogen standard for levering af 8K-indhold til tv’er.

Japan har introduceret en broadcast-kanal dedikeret til 8K-indhold, og dette giver os et godt indblik i de komplicerede krav. For at nyde nogen af ​​8K-medierne skal du bruge et 8K-tv, en dedikeret satellit til at modtage transmissionen og i nogle tilfælde en erstatning for boostere og fordelerbokse. Alt dette er en stor investering for den gennemsnitlige person. Japan er banebrydende for denne teknologi med planer om at udsende OL i 2020 i 8K.

Opskalering hjælper, men ikke nok

Det er værd at bemærke, at de bedste 8K-tv’er vil være i stand til at opskalere indhold med lavere opløsning, hvilket vil gøre en enorm forskel. Mange 4K-tv’er gør allerede dette, hvilket får 1080p-indhold til at se bedre ud, end det fortjener. Opskalering kompenserer for mangel på 4K-indhold og gør det, så du ikke behøver at se 1080p-film med en enorm sort kant omkring dem.

Den bedste måde at beskrive det på er at tænke på det som smartphoneskærme. Da storskærmstelefoner med høj opløsning begyndte at komme ud, var det næsten chokerende, hvor godt skærmen kunne se ud. Apps, der var glansløse på en mindre telefon, så pludselig fantastiske ud. Selv hjemmesider følte, at de fik en makeover, når selve hjemmesiden ikke havde ændret sig. Hvis du er vant til en iPhone 6 og holder en iPhone XS i dag, vil du blive blæst bagover af forskellen.

Og det er, hvad 8K-tv’er vil tilbyde, hvis de kommer med en anstændig opskaleringsalgoritme. Samsung har især arbejdet på 8K-opskalering, og tidlige anmeldelser er yderst lovende. Men dette er en funktion, der allerede findes på avancerede 4K-tv’er, så det er ikke en eneste grund til at købe et 8K-tv.

Streaming af 8K vil være problematisk

Streaming af 4K er allerede svært. Typisk vil du have mindst en 20 Mbps-forbindelse til 4K-streaming, og i store dele af USA er dette stadig ikke en mulighed, eller det er uoverkommeligt dyrt. Da 8K er fire gange så mange pixels, vil kravet være endnu højere.

  7 nostalgiske Halloween-websteder fra 90'erne og 2000'erne

Tidlige test har vist, at en enkelt 8K-stream vil kræve minimum en 50 Mbps-forbindelse, en hastighed, der ikke er en mulighed for mange mennesker i USA. Hvis du begynder at overveje flere samtidige streams, vil selv en gigabit-forbindelse få sine grænser testet.

Selvom du er så heldig at have en gigabit-forbindelse, skal du muligvis bekymre dig om et dataloft. En times 8K-streaming kommer til at brænde gennem 75,2 GB data (omtrent afhængigt af komprimering og andre faktorer). Hvis din kasket kun er på 1 TB, kan du nemt blæse den igennem på en uge, hvis ikke en lang weekend.

I betragtning af, at Netflix, Amazon og de andre streamingudbydere stadig har et stykke vej igen for at tilbyde 4K-indhold, virker konceptet med at tilbyde 8K-streams meget langt væk. Men når de kommer, vil de introducere deres egne forhindringer, fra den teknologi, der er nødvendig for at streame til grænserne, ISP’s plads på os. Japans nuværende løsning virker ikke engang over en jordbaseret opsætning, men kræver i stedet en kompliceret satellitinfrastruktur.

8K-tv starter meget dyrt

I en fortælling så gammel som tiden starter ny tv-teknologi altid meget dyrt og falder i pris over tid. Da 4K-tv’er først kom på markedet, var de normalt i intervallet $20.000. Den mildt sagt gode nyhed er, at 8K-tv’er debuterer til en mindre pris denne gang. Den dårlige nyhed er, at de stadig er i intervallet $15.000. Hvis du har $15.000 til at slippe på et tv, er du måske stadig bedre egnet til at købe et meget billigere 4K-tv (eller to) og et lækkert lydsystem.

Den gigantiske udgift er en nødvendighed. Al ny teknologi er svær at producere i skala i starten, og over tid vil produktionen blive bedre, og omkostningerne vil falde. I den nærmeste fremtid kommer tv’er til at ligne smartphones, idet den absolut bedste skærmteknologi er, hvad du vil have på din væg og i lommen. Men vi er stadig på det punkt med begge, at den næstbedste teknologi vil tjene dig perfekt, især hvis du har et budget.

Så er der overhovedet nogen fordel ved et 8K-tv?

Ironisk nok er de mennesker, der har mest gavn af et 8K-tv, nok ikke det mest indlysende første gæt. Det ville være folk, der bor i lejligheder eller ældre boliger med en mere smal stue. Fordelen ved højere opløsninger er, at den lader dig sidde tættere på skærmen, især når skærmens størrelse vokser.

  Administrer lydstyrke separat for enhver mediekanal [Jailbreak]

En meget stor 1080p-skærm (f.eks. 70 tommer) vil se forfærdelig ud, hvis du er tæt på den. Du bliver nødt til at sidde ret langt væk for ikke at bemærke pixels. Et 4K-tv forbedrer dette, men hvis du har 70-tommer tv, bør du stadig sidde omkring ti fod væk for at få den bedste oplevelse.

Hvis du er i et ældre hjem med en traditionel stue eller en mindre lejlighed, kan det være et problem, men et 70-tommer 8K TV vil lade dig sidde meget tættere på TV’et og stadig se rige detaljer. Den nærhed vil give sig selv til en mere fordybende, biograflignende oplevelse. Og hvis du har en lille eller smal stue, skal du ikke bekymre dig om at få sofaen langt nok væk fra tv’et til at få mest muligt ud af det.

Men chancerne er endda i det scenarie, du skal bare købe et mindre 4K HDR-tv i stedet for. Det vil koste langt mindre, og du vil se fordele meget hurtigere. Hvis du kan bruge ekstra, så find et tv, der understøtter begge HDR-standarder og har en meget god opskaleringsbehandling. Overvej OLED for de bedste mørke farver. Hvis du er på markedet efter et nyt tv i dag, er der ikke nok tvingende grunde til at vente på 8K-tv.

8K TV kommer også til at tilbyde det allerbedste inden for skærmteknologi. Sony viser i øjeblikket et 8K-tv, der kan ramme hele 10.000 nits. Nits er en måling af lysstyrke, og for en hurtig sammenligning topper de lyseste tv’er, der er tilgængelige kommercielt lige nu, på omkring 4.000 nits. Samtidig er dette TV OLED, så selvom det kan opnå det mest lysstærke, kan det også ramme det mørkeste af mørke. Dette brede udvalg vil smitte af på farver og give en meget mere levende og naturtro oplevelse.

Samsung tilbyder lignende fordele i sine 8K-tv’er, mens de også implementerer de nye opskaleringsteknikker, der er nævnt tidligere. Det vil inkludere yderligere funktioner som en Ambient-tilstand, der justerer skærmen til lokal belysning i rummet eller lader den falde ind på væggen, når den ikke er i brug. Dette ligner en funktion, der findes i Google Home Hub men skaleret op til 85 tommer.

Hvert 8K-tv er et skridt op i funktioner, kapacitet og endda komponenter fra ethvert 4K-tv på markedet i dag. I en næsten bogstavelig forstand vil intet andet tv være i stand til at holde et stearinlys til disse næste generations tv’er.

På trods af alle deres enorme omkostninger bringer 8K-tv’er det allerbedste i billedet, selv når du ikke ser en 8K-video. Men for den gennemsnitlige forbruger vil fordelene sandsynligvis ikke ses i hjemmet i et par år fremover.

Billedkredit: S. Gvozd/Shutterstock, Grzegorz Czapski/Shutterstock, Cagkan Sayin/Shutterstock