Vil Windows 10 ikke starte? 12 rettelser for at få din pc til at køre igen

Nøgle takeaways

  • Start med de mest ligetil rettelser og flyt derefter gradvist til de mere komplekse.
  • Prøv at starte i fejlsikret tilstand, som kan løse opstartsproblemer. Brug Windows Recovery eller opret et Windows 10-gendannelsesdrev.
  • Tjek dit batteri og oplader, hvis din bærbare computer ikke starter. Sørg for, at du tester et element ad gangen, og brug den korrekte strømadapter.

Vil Windows 10 ikke starte? Det er skræmmende, men fortvivl ikke, hvis din bærbare computer eller pc ikke starter. Der er mange rettelser derude. Tricket er at vide, hvilken rettelse der skal bruges først. Vores råd er at starte med de mest ligetil rettelser og i rækkefølge gå videre til de sværere.

1. Afbryd alle dine USB-enheder

Et alvorligt problem med Windows 10-opdateringer er, at din computer nogle gange ikke starter på grund af en konflikt med en USB-enhed. Du kan løse dette problem ved at frakoble alle USB-enheder (og andre unødvendige ydre enheder) og genstarte computeren. I nogle tilfælde kan det, hvis du trækker USB-enheden ud, fjerne en fastlåst indlæsningsskærm.

Hvis det ikke virker, skal du tilslutte dine enheder igen. Hvis det virker, kan du stadig tilslutte dine USB-enheder igen.

2. Prøv Windows fejlsikret tilstand

En anden super nem løsning til Windows 10-startproblemer er fejlsikret tilstand.

Fejlsikret tilstand er et alternativt opstartsskema, der starter din computer med et minimum af software og drivere. Den ændrede opstartsproces kan omgå driver- og softwareproblemer. Det mærkelige er nogle gange at starte computeren i fejlsikret tilstand kan løse opstartsproblemer. Det er uklart, hvilke processer der kører i fejlsikret tilstand, men erfaringen har lært mig, at det er en praktisk og nem løsning.

Du kan have problemer med at komme ind i fejlsikret tilstand, hvis din computer ikke starter. Der er to relativt nemme måder at komme ind i det på.

Metode 1: Gå ind i fejlsikret tilstand fra Windows-gendannelse

Nogle computere, der ikke kan startes, fryser fast på Windows-startskærmen.

Du kan dog tvinge computeren til at gå i fejlsikret tilstand ved at afbryde opstartsprocessen tre gange i træk ved at holde tænd/sluk-knappen nede, hvilket automatisk udløser Windows-gendannelse. Når Windows-gendannelsesmenuen vises, skal du gøre følgende:

Fra vinduet Vælg en indstillingsgendannelse skal du vælge Fejlfinding, Avancerede indstillinger og Startindstillinger.

Fra Startindstillinger kan du genstarte computeren i fejlsikret tilstand, enten med internetaktiveret eller deaktiveret. Begge muligheder burde virke.

GRATIS CHEAT SHEET: Den ultimative liste over nyttige Windows Alt-koder

Metode 2: Fejlsikret tilstand med et Windows 10-gendannelsesdrev

Hvis du ikke kan gå ind i fejlsikret tilstand, skal du oprette et Windows 10 USB-gendannelsesdrev. Gendannelsesdrevet indeholder Windows 10-gendannelsesmiljøet – som plejede at være tilgængeligt ved at trykke på F8 ved opstart. Desværre besluttede Microsoft at fjerne denne funktion.

Oprettelse af et gendannelsesdrev kræver en anden Windows 10- eller 11-computer og et USB-drev med mindst 1 GB lagerplads. Hvis du vil oprette en systemsikkerhedskopi (du vil se en mulighed for at sikkerhedskopiere systemfiler til gendannelsesdrevet), skal du bruge mindst 16 GB lagerplads.

Start Kontrolpanel > Opret et gendannelsesdrev.

Følg derefter instruktionerne.

Når du har oprettet gendannelsesdrevet, kan du kun starte din computer fra det, hvis du har slået USB-drev til som bootbare fra POST-miljøet, også kendt som UEFI eller BIOS. Når du har aktiveret USB-drev som bootbare, skal du indsætte drevet i din computer og genstarte (dette kan kræve at trykke på nulstillingsknappen eller holde tænd/sluk-knappen nede i et par sekunder).

Det er også værd at nævne, at en fuld installerbar kopi af Windows 10 oprettet med Windows 10 Media Creation Tool tilbyder de samme funktioner som et gendannelsesdrev.

3. Tjek dit batteri og din oplader

Hvis din bærbare computer ikke starter, kan problemer med batteri eller strømadapter forårsage problemet. For eksempel, hvis du ikke bruger den korrekte strømadapter, har den muligvis ikke nok watt til at fuldføre en opstartscyklus. Desuden kan en svigtende strømforsyning udsende en inkonsekvent spænding, hvilket fører til stabilitetsproblemer, især ved opstart. Hvis en utilstrækkelig strømforsyning eller batteri er problemet, vil du opleve et nedbrud (i stedet for at fryse) under opstartsprocessen.

Tjek, at kablet virker ved at prøve det på en anden bærbar, hvis begge bærbare computere bruger samme spænding. Husk dog, at brug af en udgangsstrømforsyning med højere spænding på et system med lavere spænding kan beskadige din computer.

En anden mulighed er at fjerne dit systems batteri (hvis det er aftageligt) og tilslutte det til en strømkilde.

Nøglen her er at sikre, at du kun tester ét element på et givet tidspunkt. Hvis strømproblemer forstyrrer opstarten, skal du vide, om batteriet eller strømadapteren er årsagen. Vi har dækket udskiftning af batteri til bærbar computer eller fejlfinding af defekt hardware.

4. Slå Hurtig opstart fra

En indstilling i din BIOS eller UEFI kaldet Fast Boot tillader Windows 10 at starte hurtigere ved at forudindlæse drivere. Desværre kan Windows Update bryde Fast Boot-kompatibiliteten. Heldigvis kan du slå Fast Boot til og fra via din BIOS i stedet for inde fra Windows 10.

Metoden til at gå ind i BIOS/UEFI-skærmen varierer mellem pc-mærker. For de fleste mennesker bør et tryk på Delete-tasten under opstart komme ind i BIOS. De to andre taster, der muligvis virker, er F2 og Escape.

Efter indtastning af BIOS eller UEFI er indstillingen Fast Boot normalt en del af de avancerede muligheder, selvom den kan være hvor som helst.

Hvis du ikke ser nogen Fast Boot-indgang, blev din computer lavet før 2013, da de ikke indeholdt en Fast Boot-indstilling.

5. Tjek dine andre BIOS/UEFI-indstillinger

En forkert konfigureret BIOS/UEFI kan forhindre din stationære computer i at starte. Nogle bærbare computere har en tilgængelig BIOS/UEFI, men mange har ikke.

BIOS/UEFI er et pre-boot miljø, der indeholder hardwareindstillingerne til din computer. De er nyttige til gendannelse, fordi de virker, selv når Windows ikke gør det. Adgang til disse indstillinger kræver, at du starter din computer i BIOS-tilstand. Når du er i BIOS-tilstand, skal du kontrollere følgende indstillinger:

Sikker opstart

Sikker opstart med den forkerte indstilling kan forårsage, at din computer ikke starter. Du kan deaktivere Secure Boot i BIOS, men hvis du gør det, kan det være nødvendigt at nulstille Windows 10 til fabriksindstillingerne og/eller din BIOS. Men deaktivering af Secure Boot kan forhindre dig i at opgradere til Windows 11.

Grunden til at Secure Boot forårsager problemer er, at den er designet til at beskytte computere mod malware. Fordi den kontrollerer drivere og hardware indlæst af Windows ved opstart, vil enhver driver eller hardwarekomponent, der ikke genkendes af systemet, generere en fejl ved opstart.

Indstillinger for sikker opstart er placeret under Boot-indstillinger. Du kan slå den til eller fra. Det skal indstilles til Windows UEFI-tilstand i stedet for Andet OS (normalt Linux).

Kompatibilitetsstøttemodul (CSM)

Et bootdrev formateret ved hjælp af et BIOS-system kræver en MBR-partitionstabel. En UEFI-formateret disk kræver en GPT-partitionstabel. CSM giver mulighed for, at UEFI-systemet fungerer som det ældre MBR-system.

Relateret: Sådan konverteres MBR til GPT uden at miste data i Windows

Nulstil din BIOS-konfiguration

Hvis dine BIOS-indstillinger er forkerte, men du ikke ved, hvordan du løser dem, løser problemet nogle gange at nulstille BIOS/UEFI til fabriksindstillingerne.

6. Prøv en Malware-scanning

Malware er en væsentlig årsag til en computer, der ikke kan startes. Den bedste metode til at håndtere malware er en bootbar anti-malware redningsdisk. Jeg foretrækker Kasperskys gratis disk, da det kun kræver at downloade billedet og bruge Etcher til at afbilde et flashdrev eller en anden skrivbar disk. Ætser fungerer i Windows, macOS og Linux.

Du kan derefter starte ind i den ramte computer ved hjælp af redningsdisken og fjerne malware, der forhindrer computeren i at starte.

Bemærk venligst, at Kasperkeys diskbillede kræver et UEFI-system. Se Trin 5: Tjek dine andre BIOS/UEFI-indstillinger for detaljer.

Hent: Kaspersky Rescue Disk (Gratis)

7. Start til kommandopromptgrænseflade

Selvom din pc ikke kan starte op i Windows, er det muligvis stadig muligt at starte op i kommandoprompten. Ved at bruge denne grænseflade kan du udføre flere fejlfindingsprocedurer. Du skal bruge Windows 10 på en bootbar disk eller USB-drev for at udføre proceduren, så brug en anden computer til at konfigurere det, før du starter.

Start din computer for at starte til kommandoprompten. Mens det initialiseres, skal du passe på detaljerne om en kombination af taster, der giver dig mulighed for at komme ind i BIOS. Disse oplysninger leveres typisk sammen med leverandørlogoet.

Naviger til fanen Boot og gør USB- eller DVD-drevet til den første bootbare enhed. Dit valg her afhænger af, hvor din kopi af Windows 10 er placeret. Igen kan detaljerne i denne proces variere fra et system til et andet, så se instruktionerne på skærmen.

Indsæt derefter disken eller drevet, der indeholder Windows 10, i dit system, gem din konfiguration og genstart din pc.

Når du bliver bedt om det, skal du bruge dit tastatur til at angive, at du vil starte ved hjælp af disken eller drevet.

Indtast de ønskede sprog-, valuta- og inputpræferencer, og vælg derefter Reparer din computer på næste skærmbillede. Vælg derefter Fejlfinding > Avancerede indstillinger > Kommandoprompt. Du skulle derefter se et vindue til at indtaste kommandoer.

Relateret: Hvad er forskellen mellem CHKDSK, SFC og DISM i Windows 10?

8. Brug Systemgendannelse eller Startup Repair

Hvis du allerede starter Windows 10 fra en disk eller et drev, er det værd at bruge et par værktøjer, der er tilgængelige som en del af processen. Når du har startet fra drevet som beskrevet ovenfor, får du adgang til muligheder for at få din pc tilbage på sporet. Se efter Systemgendannelse og Startup Repair på skærmen Avancerede indstillinger.

Systemgendannelse er et værktøj, der giver dig mulighed for at vende tilbage til et tidligere gendannelsespunkt, når din computer fungerer normalt. Det kan afhjælpe opstartsproblemer forårsaget af en ændring, du har foretaget, snarere end en hardwarefejl.

Startup Repair er en generel fejlfinding til problemer, der forhindrer Windows i at starte op. Hvis du kæmper for at finde kilden til dine opstartsproblemer, kan kørsel af hjælpeprogrammet finde en løsning.

9. Tildel dit drevbogstav igen

Et system med mere end ét drev installeret kan forårsage opstartsproblemer for Windows 10-brugere, hvis deres drevbogstav utilsigtet ikke er tildelt deres operativsystem (OS)-volumen. Du kan dog løse dette problem med minimalt besvær ved at starte til kommandopromptgrænsefladen.

Start til et kommandopromptvindue som forklaret ovenfor, og indtast derefter følgende for at køre diskpartitionsværktøjet:

 diskpart 

Når dette er gjort, skal du indtaste listens volumen for at udskrive detaljerne for alle de mængder, der aktuelt er på dit system. Hvis din boot-diskenhed ikke har et bogstavdrev, skal du tildele et.

For at tildele et bogstav til et drev kan du bruge kommandoerne vælg og tildel bogstaver.

For eksempel, hvis jeg ville tildele bogstavet E til lyd-cd-volumen i ovenstående billede, ville jeg først indtaste vælg volumen 0 og derefter indtaste tildele bogstav=E for at fuldføre processen.

Som altid skal du være meget forsigtig, når du foretager ændringer i kommandoprompten. At lave fejl her kan forårsage yderligere problemer med din pc.

10. Udskift Windows 10 Bootloader

Hvis du løber ind i problemer, mens du forsøger at geninstallere Windows 10, kan du støde på den nye version af bootloader-værktøjet. Dette kan nogle gange forstyrre opstart af en eksisterende kopi af Windows.

Heldigvis er der en forholdsvis ligetil løsning. Start til kommandoprompt-grænsefladen og indtast følgende:

 bcdedit /set {default} bootmenupolicy legacy 

Genstart din computer, og du bør opdage, at den ældre bootloader-grænseflade har erstattet Windows 10-iterationen. Du skulle ikke have yderligere problemer med at komme ind i Windows 10 Fejlsikret tilstand eller få adgang til din eksisterende OS-installation.

11. Prøv et tredjepartsværktøj

At finde ud af årsagen til problemet er den mest udfordrende del af at afhjælpe opstartsproblemer. Når dit system ikke engang kan starte, er det svært at diagnosticere problemet. Men et tredjepartsværktøj kaldte Boot reparationsdisk kan have mere succes.

Boot Repair Disk er en open source-redningsdisk, som du kan bruge til at finde og løse problemer, der forhindrer din pc i at starte automatisk. Du skal kun vælge, om du bruger en 32-bit eller 64-bit version af Windows. Tests og eventuelle rettelser udføres automatisk, selvom der er muligheder, der giver mulighed for strammere kontrol.

Det garanterer ikke, at du fikser din pc, men det kan identificere skjulte problemer.

12. Fabriksindstilling

Vi kommer ind på mere vanskelige og destruktive reparationsmuligheder. Bortset fra en fabriksnulstilling omfatter de mere vanskelige muligheder gendannelse og genopfriskning af din computer. Hver har sine fordele og svagheder.

En fabriksnulstilling ødelægger nogle apps og andre data, men du kan vælge at beholde nogle af dine filer. En Windows 10-fabriksnulstilling (Microsoft refererer til denne proces som blot “nulstilling”) gendanner computeren til dens standarddriftstilstand.

13. Reparationsopdatering (“Opgradering på stedet”)

Reparationsinstallationen ligner en fabriksnulstilling, undtagen på én stor måde: den geninstallerer dit operativsystem fuldstændigt. Desværre kræver det download af hele Windows-operativsystemet, og du skal bruge en funktionel Windows-computer med internetforbindelse.

Denne metode kræver en funktionel computer, et dvd- eller USB-drev og en internetforbindelse. Mere eller mindre skal du downloade og køre Windows USB/DVD Download Tool og bruge det til at oprette et startbart installationsprogram.

Denne metode er ret kompleks, men hvis du føler dig op til det, kan du se her, hvordan du bruger opgraderingsmetoden på stedet til at løse Windows-korruptionsproblemer.

Windows 10 PC starter ikke? Du kan ordne det selv

Vi anbefaler at starte med de nemme reparationsmetoder og gå videre til de mere informationsdestruktive muligheder. De nemmeste rettelser er ofte de mest vellykkede, såsom at fjerne USB-enheder, bruge gendannelsesdiske og udføre bløde nulstillinger. De mere komplekse muligheder, såsom reparationsinstallation på stedet og hård nulstilling, vil ødelægge dine data og er mindre tilbøjelige til at lykkes.

Husk, at “opstart” af en computer adskiller sig fra Power On Self Test (POST). En computer, der ikke viser en splash-skærm og ikke engang kan gå ind i sin BIOS- eller UEFI-tilstand, skal diagnosticeres med hardwaren for problemer.

Desværre er det sværere at løse Windows 10 og 11-startproblemer end i tidligere Windows-versioner, takket være at fjerne en let tilgængelig fejlsikret tilstand. Ja, du læste mig rigtigt. Microsoft fjernede F8-indstillingen for opstart i fejlsikret tilstand for at give os en to-sekunders hurtigere opstart. Derfor er det ekstra vigtigt, at du bruger et 16 GB flashdrev til at oprette et systemgendannelsesdrev.