Sådan fortæller du, om nogen snokede på din pc: 4 måder

Har nogen i al hemmelighed brugt din computer? Hvad har de kigget på? Din bærbare computer er ikke, hvor du efterlod den. Dit skrivebord er et rod. Dette kan være et problem, uanset om du arbejder hjemmefra, på et kontor eller bare afslappet surfer på nettet fra dit eget hus – ingen ønsker at blive udspioneret.

Næsten alt, hvad du gør, efterlader en form for spor på en computer. Du skal bare vide, hvor du skal gå hen for at finde beviserne. At vide, hvor man skal starte, kan drastisk reducere den tid, det tager at finde den skyldige. Sådan kan du se, om nogen har været på din computer eller bærbare computer uden din tilladelse.

1. Sådan kan du se, hvilke filer der blev åbnet på din computer

Du burde allerede vide, hvordan du ser på nyligt åbnede filer. Ved at tjekke dette ud, kan du se, om nogen andre har adgang til noget indhold uden din viden.

Windows introducerede dette som en nem måde at gå tilbage til, hvad end du har arbejdet på eller kigget på. Det er især praktisk, hvis du tilføjer en vedhæftet fil til en e-mail, overfører filer via tjenester som WeTransfer eller uploader til en blog. Men du kan også bruge denne funktion til at kontrollere, om en anden har fået adgang til dine filer.

Bare gå til File Explorer ved at klikke på det relevante ikon (som ligner en traditionel papirfil og skal være placeret nederst på din skærm) eller ved at trykke på Windows-tasten + E. Øverst til venstre i menuen skal du klikke på Home ( eller Hurtig adgang på pc’er, der bruger en ældre version af Windows). Du vil være i stand til at se, hvad der er blevet åbnet under “Seneste”, så se efter noget, du ikke selv har adgang til.

  Kan du købe BNB direkte med MetaMask? Ingen! Her er en løsning

Mac’er tilbyder på samme måde måder at åbne nyligt åbnede filer på, herunder gennem listerne Seneste elementer og Seneste mapper.

Alternativt kan du kontrollere filer, der er åbnet i individuelle apps. Hvis du tror, ​​at nogen har snoket efter en PowerPoint-præsentation, du har lavet, så tjek fanen Seneste i det program.

2. Sådan tjekker du nyligt ændrede filer

Alle kan slette seneste aktivitet fra din maskine. Fra File Explorer kan du fremhæve alt i “Seneste” og klikke på Fjern fra Seneste. For helt at rydde aktivitet kan du skrive dette i File Explorers adresselinje øverst:

%APPDATA%\Microsoft\Windows\Recent Items

Du vil se en lang liste over, hvad der er blevet åbnet; højreklik hvor som helst, og klik på Vis flere muligheder > Ryd listen over seneste emner. Hvis din seneste aktivitet er blevet slettet, er dette i det mindste et tegn på, at nogen har brugt din pc, selvom det er sværere at få øje på, hvis kun nogle få udvalgte valg er blevet fjernet.

Men hvordan kan du se, hvilke mapper der for nylig er blevet åbnet?

Bare gå til den mappe, du ønsker (sandsynligvis dokumenter, billeder eller downloads), og klik på indstillingen Dato Ændret øverst. Når der klikkes én gang, vil dette ty til mappen, så den senest åbnede fil er øverst; klik på den igen, og den rækkefølge vil blive omvendt. Der er også en pil ned til siden af ​​denne indstilling, som lader dig skifte intervallet endnu længere, dvs. til en bestemt dato eller “I går”, “Sidste uge”, “Sidste måned”, “Tidligere i år” eller endda “For lang tid siden”.

Du vil se en liste over filer, der er blevet åbnet – så længe noget er blevet ændret. Lad os håbe, at du er så heldig, at din pc automatisk gemte en genstand, mens snooperen var på arbejde. Tjek de angivne tider, og indsnæv, når du var væk fra din enhed.

  Sådan beskytter du din Chrome-profil med adgangskode

Hvis der er visse filer, du har mistanke om, er blevet ændret, skal du højreklikke på dem via File Explorer og vælge Egenskaber. Et lille nyt vindue åbnes; naviger til fanen Generelt, hvor du kan læse, hvornår den blev oprettet, ændret og åbnet.

3. Tjek din browserhistorik for at finde ud af, om nogen har brugt din computer

Alle ved, at du nemt kan slette din browserhistorik. Men hvis nogen brugte din pc i en fart, har de måske glemt dette trin.

Google Chrome har den største markedsandel, så det er højst sandsynligt, at den, der gik på din computer, brugte det. Klik på den lodrette ellipse i øverste højre hjørne og derefter Historie og se, om der er noget galt.

Udelukk dog ikke andre browsere. Hvis din pc har Edge, skal du gå til ellipsen og derefter History. Firefox-brugere skal klikke på menuen efterfulgt af Historie > Vis al historie. Og gennem Brave-browseren kan du klikke på de tre vandrette linjer i øverste højre hjørne og derefter på Historie.

Tjek nu listen over besøgte websider ned, og noter alt, der er opført, men som du bestemt ikke gik på. Det er en god måde at kontrollere, om nogen brugte din computer til at besøge websteder.

4. Sådan får du adgang til Windows 10 og 11 logonhændelser

Du vil gerne vide, om en anden har adgang til din pc, men de enkle metoder har endnu ikke båret frugt. Heldigvis kan du dykke dybere ned i din computer for yderligere beviser.

Fra Windows 10 Home og fremefter reviderer operativsystemet automatisk logonhændelser – hvilket betyder, at det noterer sig, hver gang du logger ind på din enhed. Så hvordan kan du tjekke det? Og når du har fundet loggen, hvordan kan du så fortolke nogen mening ud fra den?

  ClickUp erstatter mange apps, du bruger, og sparer penge

Søg efter “Event Viewer”, og klik på appen. Gå til Windows-log > Sikkerhed. Du vil se en lang liste af aktiviteter, hvoraf de fleste ikke giver meget mening for dig, medmindre du kender Windows ID-koder godt.

Den du skal holde øje med er “4624”, som optager som et “Logon”. “4672” betyder “Special Logon”, som du måske kan se i forbindelse med et standardlogon. Dette indikerer et administrativt login. “4634” vil blive vist, når en konto logger af din pc.

Det kan være svært at få øje på disse koder, men du kan indsnævre det ved at bruge funktionen Find… i menuen Handlinger til højre.

Hvis du kender et tidspunkt, hvor du var væk fra din computer, kan du enten rulle gennem loggen eller bruge Filtre. Gå til Handlinger > Filtrer aktuel log og brug derefter rullemenuen under Logget.

Klik på en individuel log for at finde ud af flere detaljer, herunder hvilken konto der er logget ind. Dette er nyttigt, hvis du tror, ​​at nogen har brugt din pc, men ikke dit system.

Sådan aktiverer du logonrevision på Windows 10 og Windows 11 Pro

Hjemmeversionen af ​​Windows 10 og Windows 11 reviderer logon som standard. Pro-versionerne af Windows 10 og 11 kan dog kræve lidt fifleri.

Få adgang til Group Policy Editor ved at søge efter “gpedit”. Gå derefter til Computerkonfiguration > Windows-indstillinger > Sikkerhedsindstillinger > Lokale politikker > Revisionspolitik > Logonrevisioner.

Du skal vælge Succes og Failure for at registrere succesfulde og mislykkede loginforsøg.

Når du har gjort dette, kan du kontrollere revisionerne til fremtidig reference ved at bruge den førnævnte metode via Event Viewer.

Sådan stopper du andre i at bruge din computer

Hvordan kan du forhindre andre i at få adgang til din pc? For det første kan du spørge. Du bliver måske spurgt om, hvorfor det generer dig, men hvis det er din egen ejendom, er det din ret.

Det vigtigste er at oprette en stærk adgangskode til din konto. Sørg for, at det ikke er forudsigeligt. Skriv det ikke ned nogen steder. Og når du forlader dit skrivebord, skal du trykke på Windows-tasten + L. Det er en af ​​de bedste måder at låse din pc på og for at sikre, at ingen kan snuse efter dine aktiviteter.