Sådan bruger du Gnome Disks til at oprette nye partitioner

Har du brug for hurtigt at lave en ny harddiskpartition på din Linux-pc og vil du ikke bøvle med avancerede apps som Gparted eller KDE Partition editor? Tjek Gnome Disks! Det er et imponerende, nemt og alsidigt værktøj, som du kan bruge til at oprette nye partitioner. Sådan gør du.

Inden vi begynder

Gnome Disks er et fremragende, brugervenligt værktøj, som Linux-brugere kan bruge til hurtigt at oprette harddiskpartitioner. Det er meget nemmere at forstå sammenlignet med komplekse værktøjer som Gparted. Du skal dog huske på, at du kun vil være i stand til at oprette nye partitioner på ikke-systemdiske.

Hvad betyder det? Det betyder, at hvis du planlægger at oprette nye partitioner på en harddisk, som Linux bruger til din hjemmemappe, rodmappe osv., vil du ikke være i stand til det. Ikke-systempartitioner kan dog modificeres med Gnome Disks.

Installation af Gnome-diske på Linux

Gnome Disks-applikationen er et af de bedste værktøjer til begyndere, der ønsker at oprette nye partitioner. Men desværre kommer det ikke forudinstalleret på alle Linux-distributioner. Af denne grund skal vi gennemgå, hvordan du installerer appen, før vi fortsætter.

  Sådan bruger du din iPhone til at indtaste adgangskoder på et Apple TV

For at starte installationsprocessen skal du åbne et terminalvindue ved at trykke på Ctrl + Alt + T på tastaturet. Hvis denne tastaturkombination ikke starter et terminalvindue for dig, skal du åbne din appmenu, søge efter “Terminal” og starte den på den måde.

Når terminalvinduet er åbent og klar til brug, skal du følge installationsinstruktionerne nedenfor, der svarer til det Linux-operativsystem, du bruger i øjeblikket.

Ubuntu

På Ubuntu er Gnome Disks-applikationen let at installere med følgende Apt-kommando nedenunder.

sudo apt-get installer gnome-disk-utility

Debian

Hvis du bruger Debian Linux, vil du være i stand til at få Gnome Disks-applikationen op at køre ved at bruge Apt-get-kommandoen.

sudo apt-get install gnome-disk-utility

Arch Linux

Er du Arch Linux-bruger? Hvis det er tilfældet, vil du være i stand til at få Gnome Disks-applikationen installeret ved at indtaste følgende Pacman-kommando.

sudo pacman -s gnome-disk-utility

Fedora

I Fedora Linux er Gnome Disks-applikationen muligvis allerede installeret på din Linux-pc, så der er ingen grund til at installere den. Når det er sagt, hvis du af en eller anden grund ikke har det installeret, kan du få det til at fungere med Dnf-kommandoen nedenfor.

sudo dnf install gnome-disk-utility

OpenSUSE

På OpenSUSE Linux vil du være i stand til at installere Gnome Disks med følgende Zypper-kommando nedenfor.

sudo zypper install gnome-disk-utility

Sletning af eksisterende partitioner

Før en ny partition kan oprettes i Gnome Disks, skal den gamle slettes. For at slette en partition, så du kan lave en ny, skal du gøre følgende.

  Sådan bruger du tekstgenveje i Google Docs

Trin 1: Åbn Gnome Disks. Du kan åbne appen ved at søge efter den i appmenuen. Når appen er åben, skal du se på sidebjælken til venstre.

Trin 2: I sidebjælken til venstre skal du vælge den harddisk, som har partitioner, du ønsker at ændre. Når du har valgt drevet, viser det en oversigt over de eksisterende partitioner i en grafisk brugergrænseflade.

Trin 3: Vælg den partition, du ønsker at slette med musen. Når du har valgt det, skal du finde knappen “Slet valgt partition” (det ligner et minustegn), og klik på det.

Trin 4: Når du har valgt knappen “Slet valgt partition”, vises et pop op-vindue. I denne pop-up vil du se en besked, der siger: “Er du sikker på, at du vil slette partitionen?”.

  Sådan dobbeltklikker du for at skjule/vise skrivebordsikoner

Klik på knappen “Slet” for at bekræfte, at du virkelig ønsker at slette den.

Trin 5: Efter at have klikket på knappen “Slet”, vil Gnome Disks slette harddiskens valgte partition. Når processen er færdig, vil du se “Fri plads”, hvor partitionen engang var.

Med partitionen slettet, gå videre til næste afsnit af guiden.

Oprettelse af nye partitioner

Nu hvor du har fjernet den gamle partition, kan du oprette en ny. For at gøre det, følg trin-for-trin instruktionerne nedenfor.

Trin 1: Find +-knappen i Gnome-diske på din enhed, og hold musemarkøren over den. Når du holder musemarkøren over den, vil du se en besked. Denne meddelelse siger: “Opret ny partition i ikke-allokeret plads.”

Klik på knappen + for at starte oprettelsesprocessen.

Trin 2: Når du har klikket på + knappen, vises et “Opret partition” vindue. Brug brugergrænsefladen til at angive, hvor stor (eller lille) du vil have din nye harddiskpartition til at være, og klik på “Næste”.

Trin 3: Vælg din partitionstype under “type”. Usikker på, hvad du skal vælge? Gnome Disks forklarer, hvad hver partitionstype gør. Vælg den, der passer bedst til din brugssituation.

Når du har valgt en type, skal du klikke på “Næste” igen. Indtast derefter din adgangskode. Når du har indtastet din adgangskode, vil Disks formatere og oprette den nye harddiskpartition.