Kan AI Poesi? (ChatGPT og andre testet)

Hvad er oddsene for, at AI kan være en (god) digter? Lad os finde ud af det!

Poesi er direkte følelsesmæssig kreativitet. Det er noget, selv vi mennesker kæmper med, og hvis nogen havde fortalt mig at prøve dette med et AI-værktøj i pre-GPT-verdenen, ville jeg have grinet ideen af.

ChatGPT er dog anderledes. Det er mere kreativt og kan øjeblikkeligt gøre elementære menneskelige færdigheder til skamme.

Den kan kode, udarbejde e-mails, regne ud, oversætte, opsummere og har meget mere i ærmet.

Så hvor dyb kan en digter være i ChatGPT?

ChatGPT og poesi

OpenAIs ChatGPT er langt den mest kreative offentligt tilgængelige kunstige intelligens. Selvom det kunne være en evig ufattelig drøm at forvente at skabe som en top-notch digter, kan det sagtens toppe “standard” mennesker som mig.

Ergo vil vi starte med et par prompter, lette at komplekse, og forsøge at finde ud af, hvor (eller hvis) det går i stykker. Derudover vil vi se et par flere alternativer.

Lad os begynde.

Laugh poetically on the irony that a human is asking artificial intelligence to do poetry. (4 paragraphs maximum)

Bortset fra A creature of life….poetisk slid, føltes det temmelig grundlæggende, og at tage vejledningen, som den er. Desuden ser det ud til at tage “ironi” som den, der skaber digte, hvilket ikke giver meget mening.

Komme videre. Lad os prøve nogle flere input.

Nu føltes det meget mere…poetisk. Ikke som poetisk dyb, men alligevel er det tåleligt.

Og helt ærligt, god poesi er generelt efterspillet af (god eller dårlig) følelsesmæssig turbulens, som en maskine ikke kan opleve, medmindre den bliver sansende, hvilket er et helt andet territorium.

Så indtil da bør vi ikke forvente en Robert Frost fra ChatGPT.

Alligevel.

Men hvad jeg ikke kunne ignorere er, at ChatGPT poetiske kreationer altid rimer. Ikke at rim er dårligt eller noget. Faktisk lyder det bedst for enhver, der ikke har engelsk som modersmål som mig.

  De bedste gratis Dropbox-alternativer (til mere end 3 enheder)

Alligevel er frie vers lige så vigtige, og det samme er andre former for poesi.

Derfor spurgte jeg ChatGPT, hvilke poesiordninger den er bekendt med, og det kom op ret selvsikkert om de fleste.

For pokker, jeg har ikke engang hørt om alle disse! Tid til at se, om denne AI kan tale.

Generate a limerick about a little girl wishing for a chocolate tree in her bedroom.

Hvad synes du?

Nå, det er en limerick, for en. Og det fulgte strukturen perfekt, inklusive antallet af linjer og AABBA-rimeskemaet, hvilket også er fantastisk.

Og leveringen virker fejlfri.

Jeg gik videre til en alvorlig tone, og jeg bad ChatGPT om at prøve gratis vers.

Write a free verse as a Hiroshima bombing survivor, appealing to all nuclear-armed nations to denuclearise themselves (4 paragraphs maximum).

Rørende. Den kan dog bare ikke slippe fri af rim. AABB rimstruktur er synlig i alle afsnit undtagen det tredje.

ChatGPT og rim

Åhh! Så der er også andre. Og det ser ud til, at ChatGPT er trænet til at rime, når det kommer til poesi.

Men da det er baseret på maskinlæring, betyder det, at det vil have brug for sine udviklere til at foretage justeringer for at hjælpe det med at gøre noget nyt, og det vil være sådan, indtil en opdatering forbedrer dens poetiske evner.

Alternativt kan de basere ChatGPT fremtidige versioner på dyb læring (naturligvis lettere sagt end gjort) for at automatisere læring som mennesker.

Bare for at bekræfte, har jeg prøvet et par flere prompter, og hvert svar ser ud til at lide af en form for rytmisk overdosis.

Endelig fungerede noget (og måske er det derfor, hurtig ingeniørarbejde er en karriere).

Så det er trods alt et frit vers. Alligevel præsenteres det ikke som en. I sidste ende krævede det endnu en prompt at få det, vi kender som ægte fri-vers poesi.

Det føltes intet mindre end en bedrift at få ChatGPT ud af sin rytmiske afhængighed.

Især kan du inkludere noget som frit versformat uden interne eller eksterne rim i prompten.

Samlet set er dette en stor præstation for en AI. Og jeg indrømmer gerne, at dette niveau af poesi føles godt for mig, og jeg ville virkelig nyde flere af sådanne kreationer.

  Hvor stor er for stor til et Microsoft Word-dokument?

Indtil videre har vi set ChatGPT lave gratis vers og limericks. Rim og ikke rim. Og det passerede disse barrierer med bemærkelsesværdig kreativitet.

Lad os nu afslutte denne ChatGPT poesi-evaluering med en sidste lille test.

En sonet.

Write down a sonnet about a mother looking at the clouds and trying to picture her upcoming twins as a boy (Ryan) and a girl (Emma).

Det nytter ikke længere at stille spørgsmålstegn ved ChatGPTs poetiske dygtighed. For mig er det godt nok til at glæde sig, og det sætter et niveau, jeg ønsker, at alle digtere overvinder med lethed.

Alternative AI-poesiværktøjer

Selvom ChatGPT er godt (og nogle gange fantastisk), var de svar, du så ovenfor, fra GPT 4, det er den nyeste og bedste (betalte) version.

Så hvis du gør de samme prompter med GPT-3.5, som er den gratis version, kan kvaliteten tage et slag.

Derfor er der nogle muligheder, du kan prøve. Og selvom nogle få af dem er baseret på selve ChatGPT, kan du bruge dem uden en OpenAI-konto.

#1. AI digtgenerator

Dette siger, at den bruger “AI-teknologi fra OpenAI” i sin Om-sektion, hvilket sandsynligvis indikerer dens ChatGPT-understøttelse.

Det bedste ved det er, at du kan starte med det samme. Der kræves ingen tilmelding.

Dette er et helt gratis værktøj, der eksplicit nævner generering af rimende digte. Og selv med meddelelserne, som gav os ikke-rimende frie vers med ChatGPT (4), gav dette rimende svar.

Derfor formoder jeg, at dette er baseret på den gratis version af ChatGPT, som ikke er så kreativ. Og det holder ikke historie, hvilket du kan få med en gratis ChatGPT-konto.

Endelig er den eneste grund til at bruge denne digtgenerator for hurtigt at få et digt eller to uden at skulle tilmelde dig.

#2. Canva

Canva er bedst kendt for elementært grafisk design. Det har dog for nylig lanceret Magic Write, en AI-forfatter, du også kan bruge til at skabe digte.

Dette er et betalt værktøj med 25 gratis kreditter til at smage dets poetiske talenter.

  Sådan ændrer du dine AirPods og AirPods Pro-indstillinger

På kvalitetsfronten føltes det okay at rime digte. Og jeg kunne ikke få den til at generere et frit vers, der ikke rimer.

Men da du er et betalt produkt fra Canva, kan du forvente, at det forbedres i de kommende opdateringer.

#3. ToolBaz

Denne fra ToolBaz er meget bedre med en kreativitetsskift og stemmeinput. Og det er helt gratis og virker uden at bede om registrering.

Desuden kan du se de seneste kreationer. Der er dog ingen oplysninger om den tid, den opbevarer dataene i. Så det er klogt at tage backup af vigtige. Og ligesom de andre på denne liste er det også svært for ToolBaz at skabe ikke-rimende poesi.

Endelig giver det en mulighed med et enkelt klik for at kopiere skabelsen og læse den højt.

#4. Google Bard

Bard er en 100 % gratis mulighed, og den kommer fra et velkendt teknologisk kraftcenter, Google.

Du kan forvente et par gode ting fra Bard. For det første bevarer den tidligere svar. For det andet kræver det stemmeinput. Og endelig giver det tre versioner af ethvert svar med en enkelt prompt, hvilket er et stort plus for digtskabelse.

Desuden kan du eksportere svarene som e-mail-kladder i Gmail og Google Docs.

Og den kan også skrive ikke-rimende poesi. Det eneste problem er, at jeg fortalte den at generere to afsnit, og den svarede med syv! Så den er ikke god til at holde tælling.

Mens der er flere gratis værktøjer til at skrive digte, synes de fleste at lide af lignende begrænsninger. Og ChatGPT (selv den gratis version) er den bedste, jeg kunne finde.

Poesi og maskine!

Selv med alle disse ufuldkommenheder er AI nået langt. Og hvis den første generation af generativ AI er så god, byder fremtiden helt sikkert på noget alvorligt.

Hvis du stadig læser, har du måske fundet Google Bard en værdig ChatGPT-konkurrence.

For at hjælpe dig med at foretage det rigtige opkald har vi yderligere to guider: For det første, hvor du kan se Google Bard vs. ChatGPT over et par prompter, og sidstnævnte stjæler overbevisende showet. Og for det andet ting, hvor Bard er bedre end ChatGPT.

Bliv hængende!