Hvad, hvordan, hvornår – alle forespørgsler om opsigelsestid besvaret

Opsigelsesperioden er som en mysterieboks; du ved aldrig, hvad der er ved at dukke op. Nå, når en medarbejder/enkeltperson er i en opsigelsesperiode, så er der mange tvivl og spørgsmål, der melder sig. Men det meste af tiden får vi ikke de svar, vi ledte efter😔.

Nå, jeg vil gerne slå fast, at du er på det rigtige sted, fordi vi i dette indlæg vil løse alle dine tvivlsspørgsmål, mens du er i din opsigelsesperiode.

Men først skal vi forstå, hvad en opsigelsesperiode er, både fra et medarbejder- og HR-perspektiv (Human Resources).

Hvad er en opsigelsesperiode?

Der er et tidspunkt i enhver medarbejders liv, hvor de ønsker at ændre deres nuværende organisation. Dette kan skyldes flere årsager, såsom bedre muligheder, ukorrekt lønbenchmarking, nye roller, nye steder og mange flere. Men du kan bare ikke forlade en organisation på en dag.

Før du tilslutter dig en organisation, er der en pagt, der er underskrevet mellem en medarbejder og arbejdsgiveren. Når medarbejderen ønsker at forlade virksomheden, skal den ifølge det bruge nogle ekstra dage/måneder (hvilket aftales gensidigt), før de forlader.

De ekstra dage kaldes opsigelsesperioden. Og optællingen starter fra den dag, du lægger dit opsigelsesbrev.

PS: Hvis du ikke er sikker på, hvordan du skal udarbejde dette opsigelsesbrev, så prøv disse AI-skrivegeneratorer til inspiration!

Opsigelsesperiode fra en medarbejders perspektiv

Antag som medarbejder, at du har en bedre mulighed i en anden organisation. Men du skal bruge 30 dage (for eksempel) som din opsigelsesperiode i din nuværende virksomhed. Så hvad skal din tilgang eller perspektiv være?

Først og vigtigst, afslutte alle de vigtige projekter/opgaver, som er blevet tildelt dig. For det andet skal du sørge for at tage alle de nødvendige dokumenter, der er forpligtet til dig, før du tiltræder virksomheden. Disse dokumenter er et erfaringscertifikat, projektcertifikat, anbefalingsbrev og mange flere.

En anden vigtig ting er at forberede dig på en ny rolle i din kommende organisation. Begynd at lave din research og undersøgelse om den kommende rolle og ansvar.

Jeg mener personligt, at du også bør undersøge kulturen og arbejdsmiljøet i din nye virksomhed. At gå ind i et nyt fungerende økosystem er altid udfordrende, så det er bedre at være forberedt.

I stedet for opsigelsesperioden, og tilføjer en hastighedsbryder til dine planer, kan du således bruge den som tiltrængt tid til at samle dine ressourcer, præstationer og anerkendelser, mens du forlader din nuværende arbejdsgiver med en god note!

💡Tip: Kom i kontakt med dine kommende kollegaer for at kende til kulturen i din opsigelsesperiode.

Opsigelsesperiode fra HR-perspektivet

Når en medarbejder søger om opsigelse, bliver HR-afdelingen aktiv. Afhængigt af medarbejderens rolle og ansvar skal de lede efter en potentiel afløser.

Human Resource Hiring Recruiter Vælg karrierekoncept

Jo højere rollen er, desto mere udfordrende bliver det at finde en god afløser, og derfor er det så vigtigt med et ordentligt medarbejders værditilbud. I nogle tilfælde kan du (en medarbejder) få et modtilbud fra din nuværende virksomhed. Dette kunne være en form for medarbejderanerkendelse som en lønforhøjelse eller forfremmelse.

Afhængigt af din betydning vil HR-teamet forsøge at holde dig i organisationen. Det kan give dig stor forhandlingsfrihed. Men hvis personen ønsker at forlade virksomheden, så vil HR-teamet jage efter en ny person til den rolle og bede om medarbejderhenvisninger.

Derefter starter hele ansættelsesprocessen. Dette tager meget tid, men de skal have nogen ombord, før du tager af sted, så de kan forstå arbejdet, hvor du har efterladt det.

Læs også: Leder du stadig efter det perfekte job? Slip af med nerverne med disse AI-drevne interviewforberedende platforme!

Alt efter rollen kan opsigelsesperioden variere. Så lad os tage et kig på nogle almindelige forespørgsler:

Ofte stillede spørgsmål om varsel om betaling

#1. Hvordan bestemmer man længden af ​​en opsigelsesfrist?

Der er et simpelt mantra: Jo højere rolle, jo længere opsigelsesfrist. Dette kan dog variere. Før du melder dig ind i en virksomhed, skal du sørge for at gennemgå og diskutere alle vilkår og betingelser med ansættelseschefen.

Især opsigelsesfristen, fordi en opsigelsesfrist kan være på 15 dage op til 90 dage. Hvis du er prøveansat/deltidsansat, er din opsigelsesperiode normalt kortere, end hvis du er fastansat.

Desuden varierer opsigelsesperioden fra branche til branche. Er du fra IT-branchen, så kan du forvente et opsigelsesvarsel på op til 90 dage.

💡Tip: Før du melder dig ind i en ny organisation, skal du sørge for at undersøge opsigelsesperioden. Sørg endelig for at drøfte det med din ansættelseschef.

#2. Hvordan sender du varsel til din arbejdsgiver på den rigtige måde?

Dette er den mest almindelige forespørgsel, der kommer op. Lad mig fortælle dig, det er ikke så let, som det lyder. Det er nemlig ikke så nemt at give slip på en potentiel medarbejder, så du måske står over for nogle udfordrende spørgsmål. Det kan enten være fra din chef eller din ansættelseschef.

Så hvad skal være den rigtige tilgang til at indsende varsel til din arbejdsgiver? Følg disse trin:

Trin 1: Lav en plan og sammensæt en e-mail
Ja, du laver en plan og skriver en e-mail ved hjælp af en god skabelon eller format. Planlæg på forhånd, hvornår vil være din sidste date. Hvordan vil du fortælle dine kolleger om det? Hvad er dine fremtidsplaner? Det er meget simple spørgsmål, men ret svære at give et overbevisende svar på.

Så det er bedre at du planlægger det på forhånd, for kom nu! Ingen ønsker at forlade en organisation, der giver et dårligt/forvirrende indtryk.

Trin 2: Planlæg et møde med din chef/HR
Det er bedre at have en direkte tilgang til din chef og HR for at diskutere din opsigelse i stedet for at tale via e-mail. Vær åben med dine tanker og vær respektfuld over for virksomhedens bidrag til din vækst/succes.

Trin 3: Tilbyd din hjælp i overgangsprocessen.
Da virksomheden begynder at lede efter din afløser. Sørg for at rykke op og hjælpe dem med at tage samtaler/oplære en ny kandidat.

Ikke kun du vil lægge dine sidste bidrag til virksomheden. Desuden kan du nemt præsentere det arbejde, du efterlader, til den anden person kan overtage.

Trin 4: Afslut dit arbejde og vink farvel
Brug opsigelsesperioden til at afslutte dine ufuldstændige opgaver, og når dagen kommer, så sørg for at tage fat på alle større og mindre bidrag. Det er altid følelsesladet at forlade et sted, hvor man har arbejdet så længe.

Så afslut det med en positiv tone. Jeg husker min sidste dag i mit tidligere firma; mine sidste linjer var: “Husk gutter! Farvel er ikke for evigt.”

Hvorfor bliver jeg følelsesladet, mens jeg skriver denne artikel😢?

#3. Kan en arbejdsgiver nægte en opsigelsesfrist?

Nå, dette er et af de diskutable emner. Men svaret er “ja” og “nej”. Lad mig forklare, “Ja,” de kan nægte en opsigelsesperiode. Men hvis du har givet opsigelsesbrevet, så har du allerede fremlagt dit ønske om, at du ikke længere ønsker at arbejde med dem. Så når du har afsluttet din opsigelsesfrist, behøver du ikke møde op på arbejde.

Dog i nogle tilfælde, hvis du ønsker at forlade virksomheden med det samme uden at afsone opsigelsesfristen. Så kan arbejdsgiveren nægte din opsigelsesfrist, og derudover kan der også være tale om nogle retssager.

Konsekvenserne kan variere afhængigt af betingelserne i den kontrakt, der er underskrevet mellem dig og virksomheden, inden du tiltræder organisationen.

💡Tip: Sørg for at diskutere alle tingene, før du melder dig ind i en organisation, inklusive konsekvenserne af ikke at afsone opsigelsesperioden.

#4. Hvad er en lovpligtig og kontraktlig opsigelsesperiode?

Tja, der er mange typer opsigelsesfrister. To af de mest almindelige er dog lovbestemte og kontraktmæssige opsigelsesfrister. Så lad os tage et kig på:

Lovpligtig opsigelsesperiode
Organisationer skal give besked, før de opsiger en medarbejders ansættelse i henhold til kontraktens vilkår. Opsigelsesperiodens længde varierer afhængigt af, hvor længe medarbejderen har været ansat i virksomheden, fx en uge i et år, to uger i et andet år og så videre.

Kontraktlig opsigelsesfrist
Dette er den mængde opsigelse, der er angivet i ansættelseskontrakten. Varigheden kan ikke afkortes og er længere end en lovbestemt opsigelsesfrist. Afhængigt af kontrakten kan både arbejdsgiver og lønmodtager være forpligtet til at give forskellige varsler.

#5. Har du ret til ferie i opsigelsesperioden?

Dette er en anden interessant/almindelig forespørgsel. Så i teorien, ja, du kan holde ferie i opsigelsesperioden.

Men igen, alt kommer ned til vilkårene i kontrakten.

Desuden kan en medarbejder anmode om at bruge deres resterende lovpligtige årlige ferie. Dog kan feriens varighed bestemmes ud fra de dage, du har tilbage i virksomheden.

#6. Hvad er de typiske opsigelsesperioder.

Er du nysgerrig efter, om græsset er grønnere på den anden side? Nå, her er nogle typiske opsigelsesperioder på tværs af lande for at holde dig orienteret.

USA (USA):
Godt for befolkningen i USA. Opsigelsesperioden her er kortere sammenlignet med andre lande. Opsigelsesfristen her kan variere fra 2 uger til 4 uger (15-30 dage).
Men jo, jo højere indlæg, jo længere varsel.

Storbritannien (Storbritannien):
Her i Storbritannien er opsigelsesperioden generelt længere end i USA. Her kan opsigelsesfristen variere fra 1 til 3 måneder.

Australien:
Ligesom USA har Australien en tilsvarende opsigelsesfrist på 2-4 uger.

Den Europæiske Union (EU):
Opsigelsesperioden kan variere fra land til land i henhold til deres respektive arbejdslovgivning. Rækkevidden er dog den samme som i Storbritannien, på 1 til 3 måneder.

Singapore:
Singapore er kendt for sin strenge og disciplinerede arbejdskultur. Her er opsigelsesperioden til den længere side, der spænder fra 1 til 3 måneder.

Indien:
I Indien kan opsigelsesperioden variere fra 1 til 3 måneder.
Husk på, at ovenstående tal kun er gennemsnitlige opsigelsesfrister, da vi allerede har diskuteret, at der er flere faktorer, der påvirker varigheden af ​​et opsigelse.

#7. Hvad er havelov?

Nå, dette må være et nyt udtryk for de fleste mennesker. Når en medarbejder tager “haveorlov”, arbejder de enten på afstand eller bliver væk fra kontoret i opsigelsesperioden.

Den enkelte er stadig på lønningslisten og er i gang med at forlade sit job, men de må ikke møde på arbejde eller påbegynde andet arbejde, mens de er på haveorlov.
I en nøddeskal behøver du ikke komme på kontoret; du kan arbejde eksternt, og du vil blive betalt!

#8. Hvad er løn i stedet?

Løn/betaling i stedet for opsigelse tillader en persons ansættelse at blive afsluttet øjeblikkeligt uden krav om, at vedkommende skal afslutte eller arbejde sin opsigelsesperiode. I stedet kompenserer organisationen den afgående medarbejder for, hvad de ville have tjent, hvis de satte deres fulde opsigelsesfrist.

Læs også: Søger du et job og er du træt af at skrive de følgebreve? Lad AI gøre jobbet for dig med disse AI-følgebrevsgeneratorer for at forenkle din jobansøgningsproces!

Forfatterens note

Jeg håber, at indlægget gav dig indsigt i opsigelsesfrister, og at det lykkes mig at fjerne al din tvivl.

Mens mange medarbejdere klager over, at tiden trækker ud i opsigelsesperioden på grund af spændingen ved at blive medlem af en ny virksomhed, giver det mening at nyde de sidste dage hos din nuværende arbejdsgiver og binde alle de løse ender.

Dernæst skal du tjekke disse: Medarbejderdata og statistikker for at forstå beskæftigelsestendenser