Hvad er Wave Browser? Er det en virus?

Medmindre du er en undtagelse fra én ud af en million, har du en browser installeret på din computer og smartphone. Du bruger det til at surfe på nettet, arbejde, kommunikere med andre og meget mere.

Men der er betydelige forskelle mellem browsere. Nogle sætter hastighed og bekvemmelighed først, nogle er fokuseret på privatliv, mens andre kun kan bruges til specialiserede opgaver. Og nogle er potentielt ondsindede, som Wave-browseren.

Er Wave Browser sikker?

På den officielle hjemmeside annonceres Wave-browseren som et unikt alternativ til mainstream-software, der garanterer “anonymitet af dine data” og tilbyder en personlig oplevelse til brugerne. “Vi videregiver ikke kun dine data til tredjeparter, vi gemmer dem ikke engang selv,” hedder det på hjemmesiden.

Wave er tilgængelig på Windows, MacOS, Android og iOS. Den kan findes i Google Play og App store, hvilket betyder, at den har bestået disse markedspladsers krav til funktionalitet og sikkerhed. Intet af dette betyder, at Wave-browseren er sikker. Samtidig er det hverken en computervirus eller malware. Hvordan er det muligt?

Wave-browseren er klassificeret som et potentielt uønsket program (PUP). Som udtrykket antyder, er PUP’er ikke i sig selv ondsindede i strengeste forstand. De kan dog udvise bestemt adfærd, der direkte eller indirekte forårsager skade: Vis uønskede annoncer, sænke brugerens enhed, indsamle en overdreven mængde data og sådan.

  9 Nyttige eksempler på værtskommandoer til at forespørge DNS-detaljer

Hvis du tilfældigvis har Wave-browseren på din enhed, er det mere end sandsynligt, at du ikke bevidst har installeret den – den fulgte sandsynligvis med anden software. Det er normalt sådan, disse uønskede programmer vises på en enhed. Din antivirussoftware kunne sandsynligvis ikke registrere Wave, så du downloadede og installerede den. Under installationsprocessen kan det have narret dig til at markere et par felter, som du ikke burde have, hvilket gjorde det muligt for den at importere data og blive din standardbrowser.

På den anden side bemærker du måske ikke engang noget mistænkeligt med det samme. Wave er jo faktisk en browser. Faktisk er det baseret på Chromium, open source-webbrowserprojektet, der fungerer som grundlaget for Chrome, Microsoft Edge, Brave og flere andre lignende produkter. Men giv det et par minutter, og du vil indse, at du bliver bombarderet med irriterende annoncer, inklusive pop-ups. Du vil også bemærke, at du ikke får vist relevante søgeresultater, men kun annoncer eller links, der fører til websteder, der ikke er relateret til det søgeord, du har indtastet.

Netop fordi Wave ikke vil vise de mest relevante søgeresultater, men i stedet føre dig til websteder, der betaler for annoncering, vil du sandsynligvis støde på lyssky websider, inklusive dem, der indeholder malware. Med andre ord, selvom Wave i sig selv ikke er malware, kan den omdirigere dig til phishing-websteder eller steder, der indeholder ondsindede programmer, hvilket bringer din sikkerhed og dit privatliv i fare.

Så er Wave-browseren sikker? Svaret er klart nej. Selvom det måske ikke er en virus eller malware, er det bestemt et program, du ikke ønsker at have på din enhed. Wave vil i bedste fald vise irriterende annoncer og vise irrelevante søgeresultater og i værste fald kompromittere din sikkerhed betydeligt.

  Hvad er et sandkassemiljø?

Sådan fjerner du Wave Browser fra din enhed

Hvis du ved en fejl har installeret Wave på din iPhone eller Android-telefon, kan du fjerne den ligesom enhver anden app. På Android skal du trykke og holde på Wave-appen, derefter trykke på Afinstaller og OK. Hvis du bruger en iPhone, skal du trykke og holde på Wave-browserikonet, indtil en pop op-menu vises, og derefter vælge Fjern app og bekræfte.

Hvis du har en Mac-computer, bør du være i stand til at fjerne Wave-browseren på få minutter. Klik på Finder-ikonet, og naviger til Applications (øverste venstre hjørne i menuen). Højreklik på Wave-browseren, og vælg Flyt til bin. Tøm skraldespanden, og kør en malware-scanning.

På Windows er processen lidt mere kompliceret. Som det er tilfældet med de fleste PUP’er, kan Wave-browseren ikke afinstalleres som et almindeligt program. Hvis du forsøger at fjerne det på den almindelige måde, gennem kontrolpanelet for eksempel, vil det sandsynligvis dukke op igen. Det betyder, at du manuelt skal slette alle filer relateret til Wave.

Sådan fjerner du Wave Browser på Windows: 5 trin

 • Klik på Windows-ikonet på proceslinjen, og skriv “apps”. Vælg Tilføj eller fjern programmer eller Apps og funktioner (eller lignende, afhængigt af din Windows-version). Find Wave-browseren på listen over installeret software, og klik på Afinstaller.
 • Højreklik på proceslinjen, og vælg Task Manager fra menuen. Se efter alt relateret til Wave via fanen Processer. Når du har fundet en proces relateret til browseren, skal du højreklikke på den og vælge Åbn filplacering og derefter slette alle filer i mappen. Hvis du ikke kan se denne mulighed, skal du klikke på Afslut opgave i stedet.
 • Når du har afsluttet alle Wave-relaterede processer, skal du navigere til fanen Startup i Task Manager. Find og deaktiver alle elementer relateret til Wave-browseren.
 • I det fjerde trin skal du fjerne Wave fra Windows-registreringsdatabasen. Søg efter “Registry Editor” i søgelinjen, og start derefter værktøjet. Slet filer relateret til Wave-browseren.
 • Når du har gjort alt ovenstående, anbefaler vi, at du kører en malware-scanning for at sikre, at Wave-browseren er blevet fuldstændig udryddet. Download en gratis antiviruspakke, hvis du ikke allerede har en.
 •   10 RegEx Tester til JavaScript, Python, PHP, Golang, Ruby osv.

  Dette sker ikke altid, men det er muligt, at Wave infiltrerede din almindelige browser, ændrede indstillinger og installerede mistænkelige udvidelser eller tilføjelser. Hvis du mener, at dette er tilfældet, er dit bedste bud at genstarte din browser til standardindstillingerne. Under alle omstændigheder bør du overveje at skifte til en sikker og privat browser.

  Beskyt din enhed mod uønskede programmer

  PUP’er som Wave-browseren er ret almindelige. Disse programmer er måske ikke så farlige som andre trusler, men de er altid til gene og kan nogle gange indirekte kompromittere din sikkerhed.

  At tage grundlæggende forholdsregler burde være nok til at forhindre det. Lær dig selv om onlinetrusler, download kun software fra verificerede kilder, udvis forsigtighed, når du installerer et nyt program, hold dit system opdateret, og brug velrenommeret antivirussoftware.