En kort historie om Google fra 1998 til i dag

Nøgle takeaways

  • Google, med en nettoværdi på over en billion dollars, er vokset fra sin beskedne begyndelse i en garage til at blive en af ​​verdens største og mest indflydelsesrige virksomheder.
  • Googles historie strækker sig over 25 år, fra dets grundlæggelse af Sergey Brin og Larry Page i 1998 til dets udvidelse til forskellige produkter og tjenester, såsom Google Søgning, Google Ads, YouTube, Android, Google Workspace og Chrome.
  • Googles succes kan tilskrives dets innovative produkter og opkøb, såsom PageRank-algoritmen, opkøbet af YouTube, udviklingen af ​​Android-operativsystemet, lanceringen af ​​Chrome og Chromebooks og introduktionen af ​​Pixel-smartphonen. Derudover er AI blevet en prioritet for Google, som det fremgår af dets reaktion på væksten af ​​ChatGPT AI-chatbot.

Google er både navnet på verdens største søgemaskine og virksomheden bag. Det er et af de mest berømte firmanavne i verden, primært på grund af Google-søgemaskinen, der bruges af milliarder af mennesker hver dag. Googles nettoværdi formørker en billion dollars (markedsværdi) i 2023.

Så Google er en enorm virksomhed, der er vokset enormt siden dens beskedne garagebase begyndte. Google LLCs historie strækker sig over 25 år. Dette er historien om, hvordan Google blev det gigantiske firma, det er i dag.

1997-1998: Grundlæggelsen af ​​Google

Ph.D. De studerende på computervidenskab, Sergey Brin og Larry Page, mødtes første gang på Stamford University i midten af ​​1990’erne. Det var der og da, at duoen samarbejdede i udviklingen af ​​en ny internetsøgemaskine, oprindeligt kaldet BackRub. Denne søgemaskine blev dog omdøbt til Google og prøvet på Stamfords hjemmeside i 1996.

Page og Brin registrerede Google.com-domænenavnet i 1997 for at frigive den nye søgemaskine globalt. Google-søgemaskinen blev hurtigt et populært værktøj til at finde websider. Hvad adskilte den fra andre søgemaskiner på den tid var dens unikke PageRank-algoritme, der rangerede resultater baseret på antallet og vigtigheden af ​​sider, der linkede tilbage til websteder.

Google var dog stadig noget mindre end Yahoo-søgemaskinen på det tidspunkt. Page og Brin tilbød at sælge deres søgemaskines PageRank-algoritme til Yahoo for omkring 1 million dollars. Yahoo afslog tilbuddet, og resten er, som de siger, historie.

At lancere Google-søgemaskinen var én ting, men at starte virksomheden var noget helt andet. Larry og Sergey havde brug for investorer til at skaffe de nødvendige midler til en ny virksomhedsopstart.

Det tog ikke lang tid for dem at finde en, da de viste Google frem for Sun Microsystems grundlægger Andy Bechtolsheim. Han blev straks imponeret over, hvad han så og hørte og gav Brin og Page en startcheck på $100.000 til Google Inc.

Den check på $100.000 var nok til at få Google i gang. Google Inc-virksomheden blev stiftet den 4. september 1998. En anden finansieringsrunde fulgte, hvor folk som Amazon-grundlæggeren Jeff Bezos investerede i Google.

Google etablerede sin første kontorbase i Susan Wojcickis garage. Du kan se Googles første kontor om dette Google Maps side. Hold musens venstre knap for at rotere kameraet på den side og se dig omkring på Googles første kontor.

2000: Google lancerer AdWords

Den spæde Google-virksomhed begyndte først at sælge annonceplaceringer på sin søgemaskine i 2000. Lanceringen af ​​Google AdWords gjorde det muligt for virksomheder at byde på søgeordsannonceplacering på søgemaskinen. I dag er Google Ads en af ​​Googles største kontantkøer og genererer mere end 100 milliarder i omsætning årligt.

2001: Schmidt bliver Googles første udnævnte administrerende direktør

Larry Page var Googles første administrerende direktør frem til 2001. Page og Brin var dog stadig unge på det tidspunkt og accepterede, at der var behov for en person med mere erfaring med virksomhedsledelse for at lede deres ekspanderende virksomhed. De udnævnte tidligere Novell CEO Eric Schmidt til at være Googles administrerende direktør i 2001.

Schmidt var Googles længst siddende administrerende direktør fra 2001-2011, hvor han ledede en æra med massiv virksomhedsvækst. Da han trådte tilbage i 2011, jokede han i et tweet med, at voksenovervågning af Google ikke længere var påkrævet. Mr. Page erstattede Schmidt i 2011, og Sundar Pichai blev Googles nuværende administrerende direktør i 2015.

2003: Google flytter til Amphitheatre Parkway

Google blev ikke længe i Wojcickis garage, men i 2003 stod det klart, at virksomheden havde brug for et større websted at ringe hjem.

Så det var i 2003, at Google slog lejr i Amphitheatre Parkway, Mountain View. Siden blev oprindeligt udlejet til Google, men virksomheden købte senere ejendomme der for at etablere Googleplex. Googleplex er stadig Googles hovedkvarter i dag.

2006: Google erhverver YouTube

I 2005 lancerede Google et Google Videos-websted, der gik side om side med et andet nyt videodelingswebsted kaldet YouTube. YouTube-siden, grundlagt af Steven Chen, blev et meget større hit på internettet.

Google opgav at forsøge at konkurrere med YouTube i 2006 og arrangerede et møde med Chen på en Denny’s-restaurant for at gnaske noget mad og diskutere et foreslået erhvervelse af hans videodelingsside.

Eric Schmidt overbeviste hr. Chen om at sælge YouTube til Google for 1,65 milliarder, et beløb, der i betydelig grad overskyggede virksomhedens Android-opkøb. Da Google ikke kunne slå YouTube, måtte søgegiganten købe det. The Big G lukkede senere Google Videos ned, og YouTube blev den næstmest besøgte hjemmeside efter Google Search.

2006: Google Web Apps øger en produktivitetssky

Google var indflydelsesrig i opfindelsen af ​​cloud computing, ellers webbaserede produktivitetsapps, i 2006. Derefter udgav Google Sheets, Docs og Slides online-apps. De var en del af en ny Google Apps-pakke (nu Workspace), der også omfattede Gmail.

De nye Sheets-, Docs- og Slides-apps gjorde det muligt for brugere at skrive tekstbehandlingsdokumenter, oprette regneark og opsætte diasshows i deres browsere. Det var en væsentlig milepæl i World Wide Webs historie. Google Workspace-pakken er nu en af ​​de største konkurrenter til Microsoft Office.

2008: Android-revolutionen

Google lancerede et kæmpende Android-firma i 2005 til en pris på cirka 50 millioner dollars, hvilket viste sig at være et af de største kup i virksomhedens historie. Android-teamet flyttede til Googleplex og fortsatte med at udvikle et nyt Linux-baseret mobiltelefonoperativsystem. Udviklingen af ​​den første Android 1.0-version var færdig i slutningen af ​​2007.

Google etablerede den store Open Handset Alliance, og OHA afslørede det første Android OS. HTC frigav T-Mobile G1 i 2008, som var verdens første Android-baserede smartphone. Googles Android OS var blevet verdens førende smartphoneplatform i 2012.

Android er i øjeblikket verdens største OS-serie med en markedsandel for mobiloperativsystemer på cirka 70-71 procent i juli 2023, ifølge Statista.

2008-2012: The Rise of Chrome

Eric Schmidt har indrømmet, at han afviste ideen om en Google-webbrowser, da Page og Brin første gang foreslog ham et sådant produkt. Schmidt tvivlede på, at en Google-browser kunne holde til Microsofts Internet Explorer.

Larry og Sergey ignorerede Googles administrerende direktør og opfordrede til udviklingen af ​​en ny webbrowser under ledelse af den daværende fremtidige CEO Pichai. Schmidt ændrede mening, da han så en Chrome-demoversion.

Google udgav Chrome i 2008, hvilket udløste en ny browserkrig med Internet Explorer og Firefox. Google Chrome viste sig som vinderen i den krig, da det overhalede Internet Explorers brugerandel i 2012. Chrome dominerer nu browserindustrien med en markedsandel på 63,55 procent i juli 2023, ifølge StatCounter.

2009-2013: ChromeOS Chromebooks ryster i bærbare industrien

Et Google-operativsystem til bærbare computere var en anden produktidé, som Schmidt oprindeligt var skeptisk over for, for det ville også uundgåeligt gribe ind i Microsofts territorium.

Ikke desto mindre afslørede Google stadig ChromeOS i 2009. De første kommercielle Acer og Samsung Chromebook bærbare computere baseret på ChromeOS blev tilgængelige i 2011. Google lancerede senere sit eget mærke Chromebook Pixel i 2013, som var blandt virksomhedens første bemærkelsesværdige hardwareprodukter.

Chromebooks gjorde et stort indslag på uddannelsesmarkedet fra 2012 og frem, da flere og flere skoler tog dem op. Skoler i hele Amerika forelskede sig i Chromebooks, fordi de var et mere økonomisk og mindre kompliceret alternativ til Windows-pc’er.

I de senere år er Chromebooks blevet mere populære på det generelle forbrugermarked og solgte endda MacBooks for første gang i 2020.

2016: Google lancerer den første Pixel-smartphone

Efter Chromebook ekspanderede Google yderligere ind i hardwareindustrien ved at lancere sin første Android-baserede Pixel-telefon i 2016. Det var den første af otte Google Pixel-smartphones, der blev frigivet fra 2016 til 2023. Den senest afslørede Pixel Fold er Googles første foldbare mobilenhed .

Den originale Pixel-mobil var den første til at inkorporere Google Assistant. Det havde også et fantastisk kamera, overlegent i forhold til snappers på mange andre mobiler i 2016. Selvom Google fortsat er en relativt lille spiller i mobilenhedsindustrien sammenlignet med Apple, er dens Pixel-mobiler blevet et stadig mere attraktivt alternativ til iPhones.

2022: Pichai erklærer en kode rød

Den populære ChatGPT AI chatbot blev den hurtigst voksende app nogensinde fra 2022 til 2023 og skræmte Google. Pichai erklærede angiveligt en Google-kode rød i slutningen af ​​2022 for at etablere et presserende svar på ChatGPT. Således er AI tilsyneladende nu blevet en stor prioritet for Google.

Googles første svar på ChatGPT ser ud til at være Search Generative Experience. Det er et eksperimentelt AI-drevet søgeværktøj fra Google. Du kan tilmelde dig for at være blandt de første til at prøve Search Generative Experience i dag. Tjek vores, hvordan du får adgang til Search Generative Experience-guide for yderligere detaljer om, hvordan du tilmelder dig ventelisten.

Google er en af ​​verdens største virksomheder

Google (nu et datterselskab af Alphabet Inc) er utvivlsomt nået langt siden Page og Brin slog lejr i Wojcickis garage i 1998. I dag er det rangeret blandt de mest værdifulde virksomheder i verden efter Apple, Microsoft og Aramco mht. markedsværdi.

Google har været den mest indflydelsesrige internetvirksomhed i historien, med verdens største søgemaskine, webbrowser og videodelingsside blandt de førende produkter i sit navn.