5 måder at fjerne installerede pakker på Ubuntu

Nøgle takeaways

  • Brug Softwarecenteret til nemt at afinstallere pakker på Ubuntu. Åbn det, gå til fanen Installeret, find programmet, og klik på Afinstaller.
  • Brug APT-kommandoen i terminalen til at fjerne pakker. Brug “sudo apt-get remove -y” for at afinstallere og “sudo apt list -installed” for at vise installerede pakker.
  • For Snap-applikationer skal du bruge snap-kommandoen til at fjerne dem. Brug “sudo snap remove application_name” for at afinstallere og “sudo snap list” for at liste installerede Snap-applikationer.

Linux-pakker giver dig mulighed for at tilføje ny software eller funktionalitet til dit system. Efter at have installeret en pakke, vil der være et tidspunkt, hvor du måske ikke vil have den længere eller gerne vil fjerne nogle afhængigheder eller bloat fra dit Ubuntu-system.

Uanset hvad, hvis du leder efter en måde at slippe af med et program, fjerne nogle ekstra pakker eller rydde op i din maskine, kan du bruge en af ​​disse metoder til at gøre dit bud. Her er et par nemme måder at fjerne pakker på Ubuntu:

1. Fjern pakker ved hjælp af softwarecenteret

Når du vil slette en bestemt pakke fra din maskine, er den nemmeste måde at navigere til Ubuntu Software og afinstallere den.

For at gøre det skal du åbne Ubuntu Software fra favoritdokken. Du kan endda søge efter det i applikationsmenuen, hvis det ikke er tilgængeligt i dine favoritter.

Derefter skal du navigere til fanen Installeret øverst. Denne fane indeholder en liste over alle de installerede programmer.

For at afinstallere et specifikt program skal du rulle og lede efter det pågældende program. For eksempel, hvis du vil fjerne Spotify, skal du finde det installerede program og klikke på knappen Afinstaller.

Følg instruktionerne på skærmen for at fjerne programmet og dets installerede afhængigheder.

2. Fjern pakker ved hjælp af APT-kommandoen

APT-kommandoen fungerer anderledes, da du bruger den i terminalen. For at afinstallere et program med APT skal du bruge følgende kommandosyntaks:

 sudo apt-get remove <application_name> -y 

For at liste installerede pakker i Ubuntu med APT kan du køre følgende kommando:

 sudo apt list --installed 

Hvis du har installeret VLC på dit system og vil afinstallere det, skal du bruge følgende kommando:

 sudo apt-get remove vlc -y 

Når processen er fuldført, vil VLC blive afinstalleret fra din Ubuntu-maskine. Det er altid bedst at opdatere Ubuntu med kommandoen apt-get update efter at have fjernet et program.

 sudo apt-get update 

3. Brug snap-kommandoen

Hvis du har installeret programmer fra Snap Store, skal du bruge snap-kommandoen til at fjerne dem fra din Ubuntu-maskine.

Her er kommandoen til at fjerne Snap-pakker på Ubuntu:

 sudo snap remove <application_name> 

For at få en liste over alle tilgængelige Snap-applikationer installeret på dit Ubuntu-skrivebord skal du bruge listefunktionen som følger:

 sudo snap list 

Da Spotify er en Snap-applikation, kan du bruge kommandoen nedenfor for at afinstallere den:

 sudo snap remove spotify 

Når processen er fuldført, vil du modtage en bekræftelse på din skærm.

4. Fjern afhængigheder med autoremove-kommandoen

Under installationsprocessen installerer din pakkeadministrator muligvis nogle yderligere afhængigheder for den primære pakke. Når du har afinstalleret hovedpakken, fungerer disse afhængigheder som bloatware og er ikke afgørende for dit systems vedligeholdelse.

For at sikre, at du fjerner disse uønskede pakker, skal du bruge kommandoen autoremove:

 sudo apt autoremove 

Når du bliver bedt om et J/N-svar, skal du indtaste Y for at fortsætte med fjernelsesprocessen. Når kommandoen udføres, vil alle de unødvendige pakker blive fjernet fra din Ubuntu-maskine.

5. Afinstaller Ubuntu Applications via dpkg

APT og dpkg adskiller sig fra hinanden, og du kan ikke bruge de to kommandoer i flæng. For at få vist installationspakker ved hjælp af dpkg, kør:

 dpkg --list 

Brug det nøjagtige pakkenavn til at fjerne pakken uden fejl. For at afinstallere pakken skal du bruge følgende format:

 sudo dpkg -r <application_name> 

For eksempel, hvis du ikke bruger Vim længere og vil fjerne det, skal du bruge følgende kommando:

 sudo dpkg -r vim 

Det er nemt at fjerne pakker på Ubuntu

Linux distros, inklusive Ubuntu, lader dig nemt fjerne ekstra pakker og applikationer fra dit system. Der er en del metoder, du kan bruge til at afinstallere programmer installeret på din Ubuntu-pc.

Mens et flertal af Linux OS’er fungerer på samme måde, har mange andre, som Arch Linux, forskellige pakkehåndteringskommandoer, som muligvis ikke virker på en Ubuntu-maskine. Afhængigt af den Linux-distro du bruger, skal du bruge OS-centrerede metoder til at installere/afinstallere programmer.