Hvad er et blåt lysfilter på Android, og hvilken app fungerer bedst?

Nøgle takeaways

  • Blåt lys fra skærme påvirker dit helbred og forstyrrer din søvn, ifølge undersøgelser fra Harvard og NHS.
  • At udsætte dig selv for blåt lys om natten narrer din hjerne til at tro, at det er dagtimerne, hvilket undertrykker produktionen af ​​melatonin.
  • Brug af et blåt lys-filter på din Android-telefon, som den indbyggede Night Light-funktion eller appen Twilight, kan reducere de negative effekter af blåt lys og forbedre din søvnkvalitet.

Hvor ofte får du en god nats søvn? Hvis svaret er noget mindre end “altid”, så vil du måske overveje, hvilken indflydelse dine gadgets har på din nattesøvn. Blåt lys fra skærme narrer vores hjerner til at tro, at vi skal være vågne. Heldigvis kan du nemt rette det ved hjælp af et blåt lys-filter på din Android-telefon.

Problemet med blåt lys

Blåt lys fra skærme har vist sig at påvirke dit helbred. Undersøgelser, såsom en udført af Harvardhar gentagne gange advaret om, at brug af gadgets om aftenen påvirker både mængden og kvaliteten af ​​din søvn.

Årsagen er eksponering for lys om natten. Mere specifikt er det udsættelse for blåt lys med kort bølgelængde – den slags, der udsendes af telefoner og tablets og stort set enhver gadget med et oplyst display.

Sollys indeholder også blåt lys, som er livsvigtigt i løbet af dagen. Det er det, der hjælper med at holde dig vågen og opmærksom, og det er en integreret del af, hvordan søvncyklusser fungerer.

Men eksponering for blåt lys om natten er negativ, da det effektivt narrer din hjerne til at tro, at det stadig er dagtimerne. Det undertrykker udskillelsen af ​​melatonin, et hormon, der produceres om natten og forbereder kroppen på søvn, da NHS forklarer.

  10 Bedste WearOS (Android Wear) Watchfaces-apps til brug i 2022

Dens indvirkning er så stor, at en anden undersøgelse rapporteret af Daglig post foreslog endda, at det ville være en effektiv måde at forhindre bilister i at falde i søvn ved rattet at have en blå LED, der lyser fra et bilinstrumentbræt.

Så hvad gør du, undtagen at slukke din telefon timer før du går i seng? Svaret er at bruge et blåt lys filter. Funktionen er allerede indbygget i Android, og der er et par tredjepartsapps, der kan tilbyde endnu flere funktioner, hvis du har brug for dem.

Hvad gør et blåt lysfilter?

Blåt lysfiltrering fungerer på en af ​​to måder. Den indbyggede mulighed og root-indstillingen, vi vil se på, reducerer mængden af ​​blåt lys, som skærmen udsender. Andre tredjepartsapps placerer et rødt filter på skærmen for at annullere det blå lys.

Effekten er den samme. Det giver alt en rød nuance, som kræver lidt tilvænning. Men det ophæver også de negative virkninger af det blå lys og reducerer massivt blænding. Selvom du er skeptisk over for, at det forbedrer din søvn, vil du straks bemærke en reduktion i øjenbelastningen, når du bruger din telefon i et svagt oplyst rum.

Tredjeparts apps er dog ikke perfekte. Deres brug af et rødt overlay reducerer kontrasten, og det forvandler sort til en mørk rød nuance.

De kan også udløse en sikkerhedsfunktion i Android, hvor visse knapper bliver utilgængelige, når overlejringer er på plads. Du vil højst sandsynligt bemærke det, hvis du forsøger at installere en app fra en alternativ appbutik. For at trykke på knappen Installer skal du pause eller lukke filtreringsappen. Mange fungerer heller ikke på din notifikationsrude.

Den indbyggede mulighed: Natlys

Før du ser på tredjepartsmuligheder, skal du give den indbyggede indstilling på din Android-telefon eller -tablet et spin. Den oprindelige Android-version hedder Night Light, selvom den går under et andet navn på nogle andre telefoner. Det kaldes for eksempel Eye Comfort Shield på Samsung-telefoner.

  Sådan laver du din egen klistermærkepakke til WhatsApp på iPhone og Android

Det er nemt at konfigurere og planlægge det blå lys-filter på Android. På de fleste telefoner skal du bare gå til Indstillinger > Skærm og finde indstillingen Natlys. Du kan planlægge den til at tænde automatisk og justere effektens intensitet. Hvis du vil have mere finjusteret kontrol, skal du installere en app.

Bedste overordnede Blue Light Filter App: Twilight

Twilight er den bedste filterapp til blåt lys til Android. Den reducerer gradvist skærmens farvetemperatur (gør den rødere) og dæmper skærmen, indtil den når dine valgte niveauer af farve og lysstyrke.

Denne gradvise ændring betyder, at du knap engang bemærker, at det sker. I starten er hvide ikke mere end lidt råhvide, men når du ligger i sengen og browser på Reddit, vil effekten være i fuld kraft.

Ved at bruge din telefons lyssensor kan Twilight konstant justere sine indstillinger automatisk, så de altid passer til dine omgivende lysforhold. Når du kommer forbi den indledende opsætning, behøver du aldrig røre ved appen igen.

Hvorfor ville du bruge Twilight, når Android allerede har et blåt lysfilter?

To funktioner gør det særligt nyttigt. Den ene er, at du kan indstille den til at deaktivere automatisk, når du har visse apps åbne. På denne måde vil det ikke forstyrre din natlige Netflix-visning. Den anden er, at den fungerer med mere end bare din telefon. Du kan konfigurere den til at styre din Philips HUE eller andre smarte pærer og også installere den på dit Android-ur, Android TV eller Chromebook.

Hent: Tusmørke (Gratis) | Twilight Pro ($3,49)

Rodindstillingen: Natlys (KCAL)

Twilight er det bedste valg for de fleste brugere, men hvis din telefon er rootet, har du mulighed for at bruge en mere kraftfuld app i form af Night Light (KCAL).

Som en root-app kan Night Light direkte styre skærmen. I stedet for at placere en rød overlejring på skærmen for at annullere effekten af ​​det blå lys, reducerer det bogstaveligt talt mængden af ​​blåt lys, som skærmen udsender.

  8 bedste annonceblokeringssoftware til Windows, Mac, iOS og Android

Det minder meget mere om, hvordan Androids eget Night Light fungerer, og resultatet er et billede i højere kvalitet. Appen giver ikke alt en rød nuance – sorte forbliver for eksempel sorte – og der er intet tab af kontrast. Det forstyrrer heller ikke dine notifikationer eller andre apps.

KCAL er dog ikke for alle. Du skal roote din telefon for at bruge den, og du skal muligvis installere en brugerdefineret kerne. Den er heller ikke tilgængelig via Play Butik. Du kan se den på GitHub side, og download den via tredjeparts app-butikken F-Droid.

Hent: Natlys (KCAL) (Gratis)

Reducer effekten af ​​blåt lys uden at filtrere det

Effekten af ​​blåt lysfiltrering er ret nem at vænne sig til. Alligevel kan nogle mennesker bare ikke lide det. Hvis du ikke kan lide, at alle dine apps får en rødlig nuance efter solnedgang, er der enklere måder at minimere virkningerne af blåt lys.

Nøglen er at reducere mængden, du bliver udsat for. Så det er bedre at bruge en telefon i stedet for en tablet på grund af den mindre skærm. Reducer lysstyrken så meget som du kan, og skift til mørk tilstand i dine apps. Du kan endda aktivere mørk tilstand på alle websteder i Chrome.

De fleste e-bogslæsere har hvid-på-sort eller sepia-indstillinger, der er mere øjenvenlige end den almindelige sorte tekst på en hvid baggrund. Google Play Bøger går et skridt videre og tilbyder sin egen Night Light-funktion. Den tænder automatisk ved solnedgang og fjerner derefter gradvist mere blåt lys fra skærmen, jo mørkere det bliver.

For at aktivere denne funktion skal du åbne en bog, trykke på knappen Skærmindstillinger, gå til Belysning og trykke på knappen Læsenatlys.

Reducer øjenbelastningen på Android

Androids Night Light-funktion og apps som Twilight giver dig mulighed for at bruge din telefon frit uden at forhindre dig i at falde i søvn. De er nemme at bruge, og selvom effekten kan se lidt mærkelig ud i starten, vænner man sig hurtigt til den. Reduktion af blåt lys gør også skærme mindre hårde og reducerer blænding, hvilket kan hjælpe, hvis du får hovedpine eller anstrengte øjne, når du bruger din telefon.