Hvad blev Windows mappen brugt til?

Windows mappen blev introduceret i Windows 95 og var sin tids Dropbox. Det er stadig en del af Windows 7, men blev forældet i Windows 8 og er ikke længere en del af Windows 10.

Kufferten handlede om at synkronisere filer

Hvis du er gammel nok, har du sikkert set et “Min dokumentmappe”-ikon på en pc’s skrivebord på et tidspunkt, selvom du aldrig har brugt Windows dokumentmappe.

Windows mappen blev designet til at gøre synkronisering af filer nemmere i dagene før solide internetforbindelser. For eksempel kan du bruge det til at tage vigtige filer fra din arbejdsplads hjem på en diskette. Eller du kan synkronisere filer fra din arbejdsplads’ lokale netværk til din bærbare computer, før du afbryder forbindelsen.

Det handlede ikke kun om at kopiere filer frem og tilbage, hvilket du bare kan gøre med copy and paste. Kofferten handlede om at holde disse filer synkroniseret. Hvis du redigerede kopien af ​​filerne i mappen, kunne du derefter synkronisere dem tilbage til den oprindelige placering. Eller hvis du havde kopier af nogle filer i mappen, og filerne blev opdateret på den oprindelige placering, kunne du synkronisere mappen og opdatere mappekopierne, så de matcher originalerne.

Sådan fungerede mappen

Sådan ville du have brugt mappen:

Først skal du opbevare mappen på en enhed, der rejser med dig. For eksempel, hvis du havde en bærbar computer, kunne du opbevare mappen hvor som helst på din bærbare computer. Hvis du havde en stationær pc, kunne du placere mappen på en diskette og tage den med dig hjem.

Du kan enten flytte My Briefcase-objektet fra skrivebordet til din diskette eller højreklikke i en hvilken som helst mappe og vælge Ny > Briefcase for at lave en ny.

Du ville trække alle vigtige filer, du ville tage med dig, ind i mappen. Hvis du f.eks. havde vigtige dokumenter gemt på din arbejdsplads’ netværksfilserver, kunne du trække dem over i mappen på din bærbare computer. Eller hvis du havde nogle filer, du brugte på din arbejdsplads’ stationære pc, kunne du trække dem ind i mappen på din diskette.

Du kan også trække hele mapper til mappen, og Windows vil synkronisere disse mapper.

Nu kan du afbryde din bærbare computer fra netværket eller fjerne disketten og tage den til en anden pc. Dokumentmappen på den bærbare computer eller diskette indeholdt kopier af de filer, du lagde i mappen. Du kan se dem offline og endda foretage ændringer. Du har bare åbnet mappen og derefter åbnet filerne indeni.

Windows-behandlede dokumentmapper som praktisk talt enhver anden mappe. Du kan åbne en fil direkte fra mappen og gemme den direkte i mappen.

Senere ville du gå tilbage til arbejdet og tilslutte din bærbare computer til arbejdspladsens lokale netværk eller indsætte disketten i den stationære computer. For at synkronisere ændringer skal du åbne mappen og klikke på knappen “Opdater alle” på værktøjslinjen. Eventuelle ændringer vil blive synkroniseret. Hvis du f.eks. havde redigeret filerne i mappen, ville dine ændringer blive synkroniseret tilbage til filens oprindelige placeringer. Hvis filerne på din arbejdsplads’ netværk havde ændret sig, ville kopierne i din mappe blive opdateret.

Du kan også bruge knappen “Opdater valgt” til kun at opdatere nogle få filer. Og uanset hvordan du gjorde det, ville du blive bedt om at vælge, hvilke filer du vil opdatere, så der var ingen fejl.

I modsætning til Dropbox kunne du ikke synkronisere filer på flere forskellige pc’er med mappen. Indholdet af en dokumentmappe kunne kun synkroniseres med ét sted – det er det. Så mens du var væk fra din arbejdsplads, var ideen kun at arbejde med de filer, der var gemt i mappen og ikke trække dem ud af mappen eller forsøge at synkronisere dem andre steder.

Hvad skete der med mappen?

Windows mappen var fantastisk, da den blev introduceret i Windows 95, men den blev mindre og mindre vigtig som tiden gik. På trods af dette var mappen stadig en del af Windows XP, Windows Vista og Windows 7. Den blev betragtet som “forældet” i Windows 8. Windows mappen blev deaktiveret i den oprindelige udgivelse af Windows 10 og kunne kun aktiveres med en skjult registreringsdatabasen indstilling. Det blev fjernet fuldstændigt med udgivelsen af ​​Creators Update.

I sidste ende blev mappen meget mindre vigtig takket være internettet. Med adgang til højhastighedsinternetforbindelse praktisk talt overalt, er der normalt ingen grund til at opbevare offline kopier af filer og synkronisere dem. Selvom du har brug for netværksfilshares, kan du oprette forbindelse til din arbejdsplads’s netværk fra hvor som helst via en VPN.

Kufferten er også blevet fuldstændig erstattet af tjenester som Dropbox, Microsoft OneDrive og Google Drive. Ligesom Windows mappen synkroniserer disse tjenester kopier af dine filer mellem dine computere. Så selvom du er offline, kan du få offlineadgang til dine filer, og de synkroniseres, når du går online igen.

I modsætning til en dokumentmappe giver disse tjenester dig mulighed for at synkronisere filer til flere forskellige computere. Al synkronisering sker også automatisk. Der er ingen grund til at klikke på knappen “Opdater alle” for manuelt at anvende ændringer. Windows mappen er nu gammeldags.