Du kan betale for udvidet Windows 10-support, men bør du?

Nøgle takeaways

  • Microsoft vil tilbyde en betalt udvidet sikkerhedsopdateringsplan til Windows 10-brugere, så de kan fortsætte med at modtage kritiske sikkerhedsopdateringer indtil 2028.
  • Planen inkluderer kun rettelser til alvorlige udnyttelser og sikkerhedshuller, ikke nye funktioner eller ydelsesjusteringer.
  • Overvej at betale for planen, hvis du er afhængig af Windows 10 til specifikke apps, eller hvis din nuværende hardware ikke kan understøtte Windows 11, men vær parat til at hoppe afsted, før support løber ud.

Som et overraskende træk vil Microsoft tillade Windows 10-brugere at fortsætte med at få opdateringer til deres systemer. Fangsten er, at du skal betale for fortsat at få support, men er det værd at gøre? Lad os undersøge, hvorfor du bør eller ikke bør betale for at fortsætte med at få Windows 10-opdateringer.

Hvad er Microsoft Windows 10 End-of-Support betalt abonnement?

Unsplash

Folk forventer, at udviklere holder apps opdateret, hvilket i endnu højere grad er tilfældet for operativsystemer. Det betyder at forsyne systemet med sikkerhedsopdateringer, funktioner og ydelsesjusteringer for at holde det sikkert og fungere optimalt.

Desværre er virksomheder nødt til at skære ned i støtten i sidste ende. Hvis de ikke gjorde det, ville de skulle understøtte produkter, de udgav for årtier siden. For at forhindre virksomheden i at bruge masser af tid og penge på ældgamle enheder og systemer, giver de deres produkter en “end-of-life”-dato, hvorefter supporten vil blive skåret ned.

  Sådan stopper du Skype i at starte automatisk på Windows 10

Windows 10 er ingen undtagelse: Microsoft vil skære ned på supporten til det den 14. oktober 2025. Men i et nyt træk annoncerede Microsoft på sin Ofte stillede spørgsmål om Windows Lifecycle at det vil give folk mulighed for at betale et årligt gebyr for en “Udvidede sikkerhedsopdateringer”-plan for fortsat at få opdateringer indtil 2028.

På forhånd, da Microsoft tilbød en lignende tjeneste til Windows 7, var det kun virksomheder, der fik lov til at købe planen. Enkeltpersoner kan dog betale for at holde Windows 10 opdateret efter udløbsdatoen. I skrivende stund ved vi ikke, hvor meget planen vil koste.

Hvad giver den udvidede sikkerhedsopdateringsplan for Windows 10 dig?

Hvis du ønsker at få fede nye Windows 10-funktioner efter udløbsdatoen, vil du blive dybt skuffet. Som Microsoft anfører i sin Ofte stillede spørgsmål om Windows Lifecycle:

Hvis du er en individuel forbruger eller en organisation, der vælger at fortsætte med at bruge Windows 10, efter at supporten slutter den 14. oktober 2025, har du mulighed for at tilmelde din pc i det betalte Extended Security Updates (ESU) program. ESU-programmet gør det muligt for pc’er at fortsætte med at modtage kritiske og vigtige sikkerhedsopdateringer […] gennem en årlig abonnementstjeneste efter supportens ophør.

Når du betaler for den udvidede sikkerhedsopdateringsplan, får du kun rettelser til alvorlige udnyttelser og sikkerhedshuller. Mindre fejl (som Microsoft giver en “Moderat” og “Lav” vurdering) vil ikke blive rettet.

Grunde til at betale for Windows 10’s udvidede sikkerhedsopdateringsplan

Unsplash

Nu ved vi, hvad planen giver dig, lad os undersøge nogle grunde til, hvorfor du måske betaler, forudsat at omkostningerne ikke er til bekymring.

  De 7 bedste musikafspillere til tabsfri lyd på Windows 10

De apps, du har brug for, er ikke overgået til Windows 11 endnu

Hvis du er afhængig af specifikke apps til dit job eller din hobby, men de ikke virker på Windows 11 endnu, giver det meget mening at betale for fortsat Windows 10-support. Sørg dog for, at de apps, du bruger, er planlagt til at migrere til Windows 11 snart.

Hvis du ikke kan finde nogen information om, hvorvidt udviklerne migrerer deres apps til Windows 11, kan du sende dem en e-mail. Hvis udviklerne forlader en app, bør du prøve alternative muligheder, der fungerer på Windows 11, så du ikke sidder fast med en ikke-understøttet Windows 10, når 2028 kommer omkring.

Din pc kan ikke håndtere Windows 11’s hardwarekrav

Den største hindring, folk havde, da de forsøgte at opgradere fra Windows 10, var, hvor strenge Windows 11’s systemkrav var. Hardwarekraft alene var ikke nok; du havde også brug for din hardware til at overholde specifikke sikkerhedsforanstaltninger, ellers ville Microsoft erklære din pc inkompatibel.

Hvis du ikke kan skaffe ny hardware endnu, kan en udvidelse af dit Windows 10-systems support give dig tid til at spare op. Dette afhænger dog i høj grad af, hvor meget Microsoft vil beslutte at opkræve dig. Hvis de vil have $100+ om året, vil du være bedre stillet at bruge de penge på ny hardware – eller du kan bare omgå Windows 11’s minimumshardwarekrav.

Grunde til at opgradere til Windows 11 i stedet

Unsplash

Selvom Windows 10 vandt mange menneskers hjerter, er der også nogle gode grunde til at opgradere til Windows 11 i stedet for.

  Sådan rettes File Explorer 'Working On It'-meddelelse i Windows 10

Windows 10’s betalte opdateringer vil kun indeholde sikkerhedsrettelser

Som vi nævnte før, betaler du kun for sikkerhedsbaserede funktioner. Det betyder ikke flere fede tilføjelser, ydelsesjusteringer eller endda rettelser til mindre sikkerhedsfejl.

Windows 11 deler ikke dette problem; Microsoft holder det konstant opdateret med interessante nye funktioner og forbedringer til operativsystemet. Som sådan vil du gå glip af nogle fantastiske nye funktioner, hvis du holder dig til Windows 10.

Du kan få Windows 11 til at fungere som Windows 10

Hvis du ikke kan lide, hvordan Windows 11 ser ud eller fungerer, kan du få det til at ligne Windows 10 mere, så det føles mere velkendt. Dette inkluderer download af tredjepartsapps for at få Windows 11 til at ligne Windows 10 mere.

Windows 10s betalte support udløber i sidste ende

Hvor rart det end lyder at udvide Windows 10’s end-of-life support, det er alt, hvad det er: en udvidelse. Når 2028 ruller rundt, slutter den udvidede støtte, og du vil være tilbage til udgangspunktet. Du skal overveje, om det er værd at betale for de ekstra år i forhold til at opgradere til Windows 11.

Skal du betale for Windows 10’s udvidede sikkerhedsopdateringsplan?

Da vi stadig ikke ved, hvor meget den udvidede støtte vil være, er det svært at give et hårdt ja eller nej til dette spørgsmål. Men når omkostningerne er ude af ligningen, bliver det meget nemmere.

Folk, der er afhængige af Windows 10, enten fordi de apps, de bruger kun kører på det, eller deres hardware ikke understøtter Windows 11, bør overveje at betale det årlige gebyr. Dette er ikke ment som en permanent løsning, men i stedet en måde at undgå at bruge et usikkert operativsystem, indtil du er klar til at tage springet til Windows 11.

At betale for Windows 10-support på trods af Windows 11 er muligvis ikke en god idé. Spørg dig selv: Når Windows 10 mister support i 2028, vil du så blive ved med at bruge operativsystemet? Hvis ikke, kan du spare nogle penge og migrere nu. Hvis du vil, så får du flere års sikkerhed for dine penge, men så er du tilbage til at være ustøttet igen.

Hvis omkostningerne er din største bekymring, er du måske bedre stillet ved at bruge en Linux-distro til Windows-brugere i stedet.