Windows 7 har kun ét års sikkerhedsrettelser tilbage

Microsoft stopper med at understøtte Windows 7 med sikkerhedsopdateringer den 14. januar 2020. Det er som Windows XP igen – men meget værre. Mange flere mennesker holder fast i Windows 7 end sidder fast med XP.

Brugen af ​​Windows 7 er stadig høj

Hvis du stadig bruger Windows 7, er du ikke alene. Ifølge Netto marked Del, 35,63% af Windows-brugere bruger stadig Windows 7 i december 2018. Windows 10 har 52,36% af Windows-brugere.

Tilbage i april 2013, hvor Windows XP kun havde et år tilbage af support 24,93 % af Windows-brugere holdt fast i XP. Hele 62,27 % af desktopbrugerne kørte allerede Windows 7.

Microsoft har et betydeligt problem på hænderne her. Og Microsoft går ind i dette hjem med det største nogensinde Windows 10-opdateringsrod nogensinde på hænderne. Microsoft gør næppe en sag for Windows 10 til skeptiske Windows 7-brugere.

Hvorfor slutningen af ​​support betyder noget

Slut på support er en stor sag. Det betyder, at Microsoft stopper med at udstede sikkerhedsrettelser til problemer i Windows 7, hvilket vil gøre Windows 7-systemer mere og mere sårbare over for angreb. Sikkerhedsfejl, der findes og rettes i nyere versioner af Windows, vil ofte også påvirke Windows 7. Det betyder, at angribere har en køreplan for angreb på Windows 7-systemer, som vil blive mindre og mindre sikre med tiden.

Microsofts slutdato for support vil også tilskynde andre virksomheder til også at stoppe med at understøtte Windows 7. Windows desktop-applikationer stopper med at understøtte ældre versioner af Windows. Dette vil sandsynligvis ikke ske med det samme, da Windows 7 ikke er nær så lang i tanden, som Windows XP var, da det blev efterladt. Men bliv ikke overrasket, når nye applikationer eller opdateringer til dine eksisterende applikationer holder op med at understøtte Windows 7. Du kan for eksempel ikke bruge en moderne webbrowser på Windows XP længere.

Hvad du bør gøre

Hvis du bruger Windows 7, har du stadig et år tilbage til at beslutte, hvad du laver. Virksomheder og offentlige myndigheder kan betale for dyre udvidede supportkontrakter for fortsat at få sikkerhedsrettelser, hvis de har brug for mere end et år til at migrere, men Microsoft forsøger at få alle over på nyere versioner af Windows.

Når tiden er inde, bør du seriøst overveje at opgradere til Windows 10 i stedet for at holde fast i en upatchet og stadig mere sårbar Windows 7. Der er stadig lovlige, officielle måder at få Windows 10 gratis på, selvom du gik glip af Microsofts store gratis opgraderingstilbud. Alt du skal gøre er at indsætte din Windows 7-produktkode, mens du installerer Windows 10.

Hvis du er irriteret over Windows 10 – ja, vi forstår det. Vi er her ikke for at presse Windows 10. Vi anbefaler det frem for at holde sig til det mindre sikre Windows 7, men vi vil også anbefale at installere Linux, få en Chromebook, eller skifte til en Mac.

Kort sagt, vi anbefaler ikke at holde fast i en sårbar version af Windows på lang sigt.

Men er Windows 10 ikke forfærdeligt?

Mens Windows 10 har mange forbedringer på lavt niveau og bedre hardwaresupport, har Microsoft kæmpet med opdateringsfejl og indsat flere og flere annoncer. Windows 10 er bedre end Windows 7 på mange måder – men det er også værre på andre måder.

Vi har været kritiske over for Windows 10, men vi har også komplimenteret det. Den starter hurtigere end Windows 7, har bedre understøttelse af moderne hardware, er mere stabil ud af æsken og er spækket med nyttige sikkerhedsforbedringer. Det har endda mindre funktioner, som nørder vil finde nyttige, såsom GPU-brugsoplysninger i Task Manager og native ISO-montering i File Explorer.

Microsoft er nødt til at rydde op i sin handling og stoppe med at ødelægge tingene. Windows 10’s oktober 2018-opdatering var den største katastrofe til dato, men Microsoft opfører sig lidt tugtet. Forhåbentlig kan Microsoft rette Windows-udviklingsprocessen. Og Microsoft gør allerede Windows 10 mindre irriterende og giver som standard en renere Start-menu og lader brugere afinstallere flere indbyggede apps.

Men bortset fra klager over Windows 10, vil vi hellere bruge en version af Windows, der understøttes af sikkerhedsrettelser, end at holde os til Windows 7.

Lad os bare sætte dette ind i kontekst: De fleste Windows 10-brugere har ikke stødt på disse fejl. De fleste Windows 10-systemer derude fungerer fint. De fleste Windows 10-brugere bruger stadig ikke engang den buggy oktober 2018-opdatering. (Du skal bare ikke klikke på “Søg efter opdateringer”!)

Vi undskylder ikke Microsofts rekord her. Vi bør alle forvente bedre af dem. Men husk, at på trods af, at disse problemer er blevet rapporteret bredt, stødte de fleste Windows 10-brugere aldrig på dem.

Kan du blive ved med at bruge Windows 7?

Teknisk set kan du fortsætte med at bruge Windows 7. Microsoft vil ikke pludselig deaktivere det og forhindre det i at fungere natten over – det sker kun med ustabile builds af Windows.

Du kan også stadig bruge Windows XP i dag. Men det får ikke nye sikkerhedsrettelser, og softwarevirksomheder har droppet støtten til det. Selv Valves Steam-spiltjeneste er lige holdt op med at fungere på Windows XP – og det er på trods af at Steam stadig sælger nogle spil, der var designet til og fungerer bedst på Windows XP. Ny hardware fungerer ofte ikke med Windows 7 i dag, og det bliver kun værre.

Internettet er et rodet, farligt sted. Vi anbefaler kraftigt, at du bruger et moderne, sikkert operativsystem, der har de nyeste sikkerhedsrettelser installeret, uanset hvilket operativsystem det måtte være.

Du har stadig et år!

Lad os dog ikke blive for apokalyptiske endnu. Du har stadig et års sikkerhedsrettelser tilbage til Windows 7. Det betyder, at Microsoft har et år til at tage sig sammen og blive bedre til at opdatere Windows 10 uden også at skabe problemer.

Og hvis du virkelig ønsker, at Windows 10 ikke opdaterede så meget, kan du altid få Windows 10 Professional og forsinke opdateringer. De fleste af fejlene vil blive løst, før disse opdateringer når din pc.