Windows 3.0 er 30 år gammelt: Her er hvad der gjorde det specielt

For 30 år siden i denne måned udgav Microsoft Windows 3.0, et grafisk miljø, der repræsenterede et dramatisk spring i forhold til sine forgængere med hensyn til kapacitet og popularitet. Her er, hvad der gjorde Windows 3.0 til noget særligt.

Den første vellykkede version af Windows

I de tidlige dage på IBM PC-kompatible maskiner kørte de fleste pc’er Microsoft MS-DOS, et kommandolinjebaseret operativsystem, der typisk kun kunne køre et program ad gangen. Da computere voksede til magten i begyndelsen af ​​1980’erne, blev “multitasking” et stort buzzword i branchen. Bladets ledere talte om de produktivitetsstigninger, der ville komme fra at kunne køre to applikationer på samme tid.

Omkring den tid var ideer om grafiske og mus-baserede computergrænseflader, der var blevet banebrydende på Xerox Alto var begyndt at filtrere ned i den personlige computer-industri. Efter at have set flere tidlige GUI-baserede operativsystemtilgange, udgav Microsoft sin egen grafiske mus-baserede grænseflade, Windows 1.0, i 1985. Den kørte oven på MS-DOS og gav en bitmap-skærm med ikke-overlappende programvinduer.

Hverken Windows 1.0 eller Windows 2.0 viste sig at være succesfulde på markedet. Så kom Windows 3.0 i 1990, en anden GUI-skal, der kørte oven på MS-DOS. Det tillod multitasking af både MS-DOS-programmer og specielt skrevne Windows-applikationer. I modsætning til tidligere versioner af Windows viste det sig at være et hit og solgte over 10 millioner eksemplarer. Tredjeparts applikationssupport fulgte, og Microsoft cementerede sin dominans på pc-markedets operativsystemer.

  Sådan fjerner du Share Option fra kontekstmenuen i Windows 10

Her er nogle af de elementer, der kom sammen for at gøre både Windows 3.0 unikt og vellykket.

Den nye programleder

I dagens Windows giver Startmenuen en hurtig og nem måde at organisere og starte installerede programmer på. I Windows 3.0 blev det job holdt af Program Manager, som også var hovedgrænsefladen (shell) for Windows.

Som en shell havde Windows 2.0 brugt MS-DOS Executive, som dybest set var en glorificeret liste over filer uden understøttelse af programikoner. Sammenlignet med det føltes de “store” 16-farvede ikoner i Windows 3.0 som en åbenbaring, der bragte ikondetaljer, der matcher dyre Macintosh-farvecomputere, til relativt billige pc’er.

Også Program Manager var nem at bruge. Sammenlignet med MS-DOS i sig selv eller Windows 2.0’s MS-DOS Executive shell, leverede Program Manager en meget ikke-træmmende grænseflade. Brugere kunne nemt finde og starte applikationer, mens de for det meste er beskyttet mod ved et uheld at ødelægge dets filbaserede fundament.

Hvis du ville administrere filer i Windows 3.0, skulle du starte et separat program kaldet Filhåndtering. I dag fungerer File Explorer som både hovedgrænsefladen og filhåndteringen af ​​Windows 10.

Debuten af ​​Microsoft Solitaire

Efterhånden er Solitaire så stærkt forbundet med Windows, at det er svært at forestille sig de to fra hinanden. Det berømte partnerskab kom først sammen i 1990, da Microsoft sendte sin første version af Solitaire nogensinde med Windows 3.0. Med sine detaljerede kort (og underholdende kortbagside) viste Solitaire sig et dygtigt eksempel på Windows’ grafiske muligheder. Og det var selvfølgelig også en god måde at slå tiden ihjel mellem opgaverne på kontoret.

Solitaire fremhævede kort ansigter designet af Susan Kare, som tidligere havde designet mange grafiske elementer og skrifttyper til Macintosh. Hun designede også mange ikoner til Windows 3.0. Microsoft brugte Kares kortgrafik helt op til Windows XP og erstattede dem endelig i Vista.

  (LØST) Printer Kun udskriver halv side på Windows 10

Windows 3.0 inkluderede også spillet Reversi med hver kopi. Mens Microsoft droppede Reversi i Windows 3.1 (til fordel for Minesweeper), blev Solitaire leveret med Windows helt op til Windows 7. (Nu er det en mærkelig pay-to-play-parodi på sig selv, men det er et helt andet emne).

Bedre hukommelsesstyring og ægte multitasking

Windows 3.0 inkluderede avanceret hukommelsesstyring, der lader den bruge store mængder RAM, hvilket tillader både større programmer og ægte kooperativ multitasking for første gang. Når det kom til multitasking MS-DOS-programmer (som mange mennesker stadig brugte ofte), tjente Windows 1.0 og 2.0 grundlæggende grafiske programstartere. I Windows 3.0 kunne brugere køre flere MS-DOS-applikationer samtidigt, hvilket føltes som magi på det tidspunkt.

Hvilken slags MS-DOS-applikationer kørte folk i 1990? Takket være bagudkompatibilitet, alt og alt, fra Lotus 1-2-3 til Kaptajn Comic. Windows viste sig at være en velsignelse for multi-node BBS’er på det tidspunkt også, hvilket tillader flere forekomster af DOS-baseret BBS-software nemt at køre på én maskine.

Et nyt “3D” look

Det virker forbløffende i dag, men Windows 3.0’s knapper repræsenterede seriøs eye candy til en pc-grafisk grænseflade på det tidspunkt. De inkluderede simulerede højlys og skygger, der gav en illusion af dybde, og som følge heraf omtalte de fleste knapperne som værende “3D”.

Alt i alt føltes den rent udførte Windows 3.0-grænseflade sprød og professionel med detaljerede ikoner, gennemtænkte vinduesarrangementer og flotte skrifttyper. For første gang matchede Windows (og velsagtens overgået) den visuelle troskab i Mac OS, som de fleste betragtede datidens benchmark-grænseflade. Den visuelle flair var med til at gøre Windows 3.0 så enormt populært.

  Sådan ændres dine placerings- og sprogindstillinger på Windows 10

Et vendepunkt for pc’er i kampen mod Macs

Windows 3.0 repræsenterede et vendepunkt i udviklingen af ​​pc-kompatible, da maskiner, der var i stand til en god grafisk grænseflade (og alt det involverede periferiudstyr) var blevet billige nok for almindelige brugere. I 1990 kunne du købe en low-end pc, der kunne køre Windows 3.0 for under $1000, mens billigste farve Macintosh var omkring $2400 på det tidspunkt. Med en pc, en mus og en $149-kopi af Windows kunne du bygge en næsten Mac-lignende maskine til en billig penge.

Når flere køber en platform, vil flere virksomheder gerne udvikle sig til den, og det er præcis, hvad der skete med Windows 3.0. Mens tredjepartssupport havde været få og langt imellem i Windows 1.0 og 2.0 æraerne, hoppede mange softwareleverandører ombord for at understøtte Windows 3.0, herunder Aldus med dets populære desktop publishing software Aldus PageMaker. For kontorproduktivitet udgav Microsoft selv fremragende versioner af PowerPoint, Word og Excel til blandt andet Windows 3.0. Du kan få rigtigt arbejde udført i Windows 3.0.

Og endelig, CHESS.BMP

Mens vi lukker vores tilbageblik på Windows 3.0, hvem kan glemme det herlige 16-farve højopløselige tapet (640×480!) Microsoft inkluderet i hver kopi?

I en æra, hvor VGA-kort endelig blev mainstream, begyndte mange brugere at køre miljøet i højere opløsninger såsom 640×480. Microsoft inkluderede passende CHESS.BMP, et grafisk udstillingsvindue, der skildrer en håndfuld skakbrikker, der flyver gennem luften over et tilsyneladende endeløst skakbrætplan. Windows-brugere fik ikke indbygget pauseskærmsunderstøttelse før Windows 3.1 i 1992, så vi tog de små fornøjelser, vi kunne få. CHESS.BMP passede perfekt.

Tillykke med fødselsdagen, Windows 3.0!

For et brag fra fortiden viser vi dig, hvordan du installerer Windows 3.1 i DOSBox og kører det på en moderne pc. Windows 3.1 blev udgivet et par år efter Windows 3.0 og indeholdt en lignende grænseflade.