WHEA ukorrigerbar fejl på Windows 10 (RETTET)

Blå skærm-meddelelser kan være forårsaget af en række computerproblemer, lige fra software til hardware. Fælles for dem er, at de gør din maskine ubrugelig.

Når pc-brugere falder over en BSOD-fejlmeddelelse, springer de til det ultimative scenarie: Windows fabriksnulstilling. Men det er ret drastisk og nogle gange unødvendigt, da du kan bruge andre, enklere midler til fejlfinding.

Hvad er WHEA UNREKTABLE ERROR?

WHEA UNCORRECTABLE ERROR er en blå skærm-fejl forårsaget af et hardwareproblem. Det lukker automatisk din computer ned i et forsøg på at forhindre tab af data. Du kan dog rette WHEA_UNCORRECTABLE_ERROR stopkoden, uanset om den fandt sted på Windows 10, 8.1, 8, 7, Vista eller XP.

Blue Screen of Death-meddelelsen er nogle gange ledsaget af 0xc0000124-koden. Da det indikerer et underliggende problem med din hardware, bør du tjekke for HDD- eller SDD-korruption, problemer med din RAM og CPU, beskadigede systemfiler, overclocking og andre aspekter.

Sådan rettes WHEA UNREKTABLE ERROR

Det ville være klogt at køre en fuld sikkerhedskopi på din computer for at gemme vigtige filer. Men hvis det ikke er muligt, så bør du i det mindste oprette et systemgendannelsespunkt, der giver dig mulighed for at rulle ændringer tilbage senere, hvis det bliver nødvendigt.

1. Brug Windows Update

Hvis du mangler enhedsdrivere på vores computer, især når det kommer til RAM, CPU eller GPU, så skal du bruge Windows Update til at downloade og installere de nyeste versioner.

Sådan bruger du Windows Update:

Klik på knappen Start, skriv check for updates, og tryk på Enter
Hvis der er nogen afventende Windows-opdateringer, skal du klikke på Download
Genstart din pc. Du skal muligvis gøre dette flere gange

2. Rul Windows tilbage

Hvis WHEA_UNCORRECTABLE_ERROR-stopkoden blev udløst af et softwareproblem, f.eks. et inkompatibelt program, du for nylig har installeret på din computer, bør du være i stand til problemfrit at reparere det ved at rulle Windows tilbage til et tidligere kontrolpunkt i gendannelsestilstand.

Sådan bruger du systemgendannelse:

Log ind på Windows 10 med administratorrettigheder
Tryk på Ctrl + R, skriv kontrolpanel, og tryk på Enter
Klik på Gendannelse
Klik på Åbn Systemgendannelse
Vælg et gendannelsespunkt, klik på Næste, og fortsæt med de givne instruktioner
Genstart din computer

  Sådan åbner du GZ-fil i Windows 10

Men hvis der ikke er nogen gendannelsespunkter på listen, skal du fortsætte til den næste løsning for at afinstallere problematiske applikationer.

3. Afinstaller seneste og ikke-pålidelige apps

Ikke alle softwareprogrammer er fuldt ud kompatible med Microsofts seneste operativsystem, hvilket kan føre til BSOD-fejlmeddelelser som WHEA UNCORRECTABLE ERROR. Andre er ondsindede, hvilket betyder, at du skal af med dem uanset hvad.

Sådan fjerner du seneste programmer:

Højreklik på Start-knappen, og vælg Apps og funktioner
Indstil Sorter efter til Installationsdato for at sortere alle programmer efter installationsdato (nyeste først)
Vælg den første post på listen, klik på Afinstaller, og fortsæt med fjernelse af programmet
Genstart din computer
Hvis du stadig får BSOD-fejl, skal du fjerne det næste nyligt installerede program fra listen

Desværre virker disse trin ikke, hvis programmet allerede har foretaget ændringer i Windows-registreringsdatabasen og delt DLL’er med dit operativsystem. I stedet for at bruge det indbyggede afinstallationsprogram, foreslår vi, at du vælger et tredjepartsværktøj til fjernelse af programmer.

Ud over at afinstallere et program, vil det finde og slette eventuelle resterende filer fra din harddisk samt gendanne systemregistret til standard.

4. Ret HDD-fejl og korrupte systemfiler

Hardwarefejl, der kan forårsage BSOD-problemer som WHEA_UNCORRECTABLE_ERROR stopkoden, kan løses ved hjælp af CHKDSK (Check Disk), et indbygget Windows-værktøj.

Når det kommer til korrupte systemfiler, kan du regne med SFC (System File Checker). Til sidst tager DISM (Deployment Image Servicing and Management) systemfilkontrollen et skridt videre og verificerer integriteten af ​​Windows-billedets komponentlager.

Alle tre værktøjer kan startes fra kommandolinjemiljøet med administratorrettigheder. Bare rolig, da du ikke har brug for særlige færdigheder, så længe du følger instruktionerne nedenfor. Bare sørg for at køre de tre hjælpeprogrammer i næste rækkefølge.

Sådan bruger du CHKDSK:

Hvis Windows er installeret i standard C:-partitionen, skal du skrive chkdsk c: /f. Men hvis det er et andet sted, så sørg for at erstatte c: med det korrekte drevbogstav
Skriv y for at planlægge diskintegritetstjekket ved næste systemgenstart
Genstart din computer og kontroller for BSOD-fejl

Sådan bruger du SFC:

Skriv sfc /scannow og tryk på Enter
Vent, indtil SFC scanner og reparerer dine systemfiler
Genstart din computer

Sådan bruger du DISM:

Skriv DISM /online /cleanup-image /scanhealth og tryk på Enter
Hvis DISM rapporterer problemer med systembilledet, skal du skrive DISM /online /cleanup-image /restorehealth
Genstart din computer og genstart CMD som admin
Skriv sfc /scannow og tryk på Enter
Genstart din pc igen

5. Tjek dine drivere

I den første løsning på denne liste sagde vi, at du skulle henvende dig til Windows Update for at downloade eventuelle ventende opdateringer, især når det kommer til dine enhedsdrivere. Det fungerer dog ikke altid som forventet.

For eksempel, hvis du mangler drivere på din pc, skal du afinstallere de tilknyttede enheder og lade Windows 10 automatisk geninstallere den korrekte version til din pc.

Sådan geninstallerer du enhedsdrivere:

Højreklik på knappen Start, og vælg Enhedshåndtering
Se efter alle enheder på listen med et gult udråbstegn. Hvis du finder en, skal du højreklikke på den og vælge Afinstaller enhed
Følg trinene givet af Windows, og genstart din computer

  Sådan rettes slørede apps efter skalering i Windows 10

Vi anbefaler at bruge Microsofts DriverVerifier hvis du har brug for yderligere hjælp til at identificere manglende eller forældede drivere på din computer. Du kan også bruge denne app til manuelt at opdatere dine drivere.

Det betyder at gå til producentens websted for hver enhed for at finde og downloade den nyeste driver. Det er dog ikke en god idé at gøre dette, hvis du ikke er erfaren, da du risikerer at få den forkerte driver, hvilket kan forårsage yderligere problemer på din pc.

For at eliminere denne risiko kan du overveje at bruge et tredjepartsprogram til at opdatere drivere. Det er en speciel form for software, der registrerer dine aktuelt installerede drivere, finder nyere versioner på nettet og derefter downloader og installerer de nyeste drivere på din Windows 10-pc. Og det hele foregår automatisk.

6. Kør en malware-scanning

Harddiskkorruption kan være forårsaget af en massiv malware-infektion på din computer. Hvis det også udløste WHEA_UNCORRECTABLE_ERROR stopkoden, skal du finde og fjerne malwareagenten fra din computer.

Sådan tjekker du din pc for malware med Windows Defender:

Klik på knappen Start, skriv Windows Security, og start denne app
Vælg Virus- og trusselsbeskyttelse
Klik på Scanningsindstillinger
Vælg Hurtig scanning, og klik på Scan nu
Hvis scanningsresultaterne ikke returnerer noget, skal du køre en anden med Windows Defender Offline-scanning

Hvis du har et andet antimalwareprogram installeret på din computer, som tilsidesætter Windows Defender, skal du sørge for at justere ovenstående trin. Du bør også kontrollere, om dit antivirusværktøj understøtter sårbarhedsscanningstilstand.

7. Deaktiver din overclocking-software

Nogle pc-brugere henvender sig til overclocking-værktøjer for at foretage ændringer af deres CPU, RAM og GPU for at forbedre deres spiloplevelse. Hvis du er en af ​​dem, skal du vide, at overclocking kan forårsage hardwareproblemer som overophedning.

Til gengæld fører dette til BSOD-fejl som WHEA UNCORRECTABLE ERROR, da Windows vil gøre alt, hvad der skal til for at beskytte din harddisk mod fatal skade, selvom det betyder, at du lukker alt ned.

Men løsningen er enkel i dette tilfælde: bare deaktiver dine overclocking-værktøjer og stop med at bruge dem.

Sådan deaktiverer du overclocking i BIOS:

Genstart din computer, og tryk på tasten eller tastekombinationen, der vises på skærmen, for at gå ind i BIOS-tilstand
Find de avancerede indstillinger
Deaktiver Overclocking-indstillingen
Gem den aktuelle konfiguration, afslut BIOS, og genstart din computer
Tjek, om du stadig modtager BSOD-fejl

8. Tjek systemhukommelsen

Eventuelle RAM-problemer, du måtte have, kan påvirke harddisken, processer, tjenester, drivere og hele operativsystemet, hvilket i sidste ende resulterer i BSOD-stopkoder som WHEA_UNCORRECTABLE_ERROR.

Sådan kontrollerer du din RAM ved hjælp af Windows Memory Diagnostic:

Sørg for at gemme eventuelle igangværende projekter og afslutte alle applikationer
Tryk på Windows-tasten, skriv Windows Memory Diagnostic, og tryk på Enter
Klik på Genstart nu, og kontroller for problemer

Under genstart af Windows vil diagnosticeringsværktøjet tjekke din RAM og rette eventuelle fejl, det finder. Det kan være nødvendigt at genstarte din pc flere gange. Når det er overstået, er du velkommen til at tjekke, om du stadig modtager stopkoden.

  ✨ Du kan bruge emoji i filnavne på Windows 10

9. Nulstil BIOS til fabriksindstillingerne

Hvis du har foretaget andre ændringer i din BIOS udover overclocking (som vi beskrev i en tidligere løsning), kan du ved et uheld have ødelagt dine harddiskindstillinger og forårsaget fejlen WHEA UNCORRECTABLE ERROR.

Sådan nulstiller du BIOS til standard:

Genstart din computer
Under genstart skal du trykke på tasten eller tastekombinationen vist på din skærm for at gå ind i BIOS-tilstand
Find muligheden for at nulstille BIOS til standard
Gem BIOS-indstillinger, afslut og genstart din computer

10. Tilslut alle perifere enheder igen

Blå skærmfejl kan også være forårsaget af hardwarekomponenter, der ikke er korrekt tilsluttet din computerenhed. En anden mulighed er, at dine USB-porte er beskadigede, hvilket resulterer i hardwareforbindelsesproblemer.

For at løse dette problem skal du lukke computeren ned, fjerne alle kabler og afmontere alt. Du vil måske også tjekke, om din køler fungerer korrekt. Begynd derefter at forbinde dit gear et stykke ad gangen, og sørg for, at de passer til fatningerne, men uden at bruge kraft.

Når det kommer til dine USB-aktiverede perifere enheder, så prøv at tilslutte dem til forskellige porte. Start Windows og kontroller, om du stadig modtager WHEA UNCORRECTABLE ERROR-stopkoden.

11. Udfør en ren Windows-opstart

Hvis du ikke engang kan bruge Windows 10 til at begynde at fejlfinde den blå skærm-fejl, skal du køre en ren Windows-opstart. Det betyder at starte dit operativsystem ved kun at indlæse de nødvendige tjenester, processer og drivere. Alt andet er deaktiveret.

Sådan renser du boot Windows 10:

Klik på knappen Start, skriv systemkonfiguration, og tryk på Enter
Vælg fanen Tjenester, ryd feltet Skjul alle Microsoft-tjenester, og tryk på knappen Deaktiver alle
Skift til fanen Start, og klik på Åbn Task Manager
Højreklik på en post med statussen Aktiveret, og vælg Deaktiver
Gør dette for alle startapps med statussen Aktiveret
Genstart din pc

12. Brug Diskoprydning

Du kan blive overrasket over antallet af software- og hardwareproblemer forårsaget af utilstrækkelig diskplads. Det skyldes, at dit operativsystem midlertidigt skal allokere ledig diskplads for at køre processer i baggrunden, tjekke din pc for fejl og downloade opdateringer.

For hurtigt at tjekke dette, er det nok at tage et kig på den tilgængelige diskplads på den partition, hvor Windows er installeret (det er normalt C:). Hvis der er mere plads på andre partitioner, kan du overveje at flytte dine programmer, spil og personlige dokumenter dertil.

Du bør også overføre data til eksterne harddiske og USB-sticks, uploade dem til skyen eller blot slette de filer, du ikke har brug for længere, især de store.

Sådan bruger du Diskoprydning til at fjerne uønsket data:

Log ind på Windows 10 med administratorrettigheder
Besøg placeringerne for downloads og papirkurven for at sikre dig, at der ikke er noget, du ønsker at beholde
Åbn Windows Stifinder ved at trykke på Win + E, højreklik på C:-drevet og gå til Egenskaber
Bliv i fanen Generelt og klik på Diskoprydning
Vælg alle elementer fra listen, og klik på Ryd systemfiler
Når søgningen er færdig, skal du vælge alle igen, klikke på OK og bekræfte ved at klikke på Slet filer
Genstart din computer

WHEA_UNCORRECTABLE_ERROR: Konklusion

For at opsummere kan du reparere WHEA UNCORRECTABLE ERROR-stopkoden ved at downloade de seneste Windows-opdateringer, rulle operativsystemet tilbage til et tidligere gendannelsespunkt samt ved at afinstallere seneste og ikke-pålidelige apps.

Du kan også rette HDD-fejl og korrupte systemfiler fra konsollen, tjekke for inkompatible drivere og opdatere forældede drivere, køre en malware-scanning og deaktivere overclocking-tilstand.

En anden god idé er at tjekke systemhukommelsen, nulstille BIOS til fabriksindstillingerne, afmontere og genmontere alle perifere enheder, udføre en ren Windows-opstart og bruge Diskoprydning til at frigøre diskplads ved at slette uønskede data.

Har nogen af ​​løsningerne rettet WHEA UNCORRECTABLE ERROR BSOD-fejlen for dig? Fortæl os det i kommentarfeltet nedenfor.