Ubuntu: liste over USB-enheder

På Ubuntu kan du (af den ene eller anden grund) ønske at se information om alle USB-enheder, der er tilsluttet systemet. Desværre kommer Ubuntu ikke med et officielt GUI USB-værktøj, som brugere kan bruge til at se disse oplysninger effektivt.

Heldigvis er der mange kommandolinjeværktøjer, som brugere kan drage fordel af til at se oplysninger om USB-enheder. I denne vejledning gennemgår vi hvert af disse værktøjer, hvordan de virker, og hvordan du bruger dem.

Ubuntu-liste USB-enheder – Lsusb

Den bedste måde, hvorpå en Ubuntu-bruger kan se alle tilsluttede USB-enheder, er med kommandoen lsusb. Denne kommando betyder bogstaveligt talt “liste USB”, og den gør præcis det – den viser alle dine USB-enheder, deres ID’er, navne osv.

For at komme i gang skal du åbne et terminalvindue på Ubuntu-skrivebordet. For at åbne et terminalvindue på Ubuntu skal du trykke på Ctrl + Alt + T på tastaturet. Eller søg efter “Terminal” i appmenuen og start den på den måde.

  Sådan slipper du af med to apps side om side på en iPad

Med terminalvinduet åbent og klar til brug, udfør lsusb-kommandoen i terminalvinduet. Når du har indtastet den, udskriver den detaljerede oplysninger om de USB-enheder, der er tilsluttet systemet.

lsusb

I lsusb-outputtet vil du se “Bus” efterfulgt af tal, “Enhed”, flere numre, “ID”, en hex-kode (det er din enheds ID-kode) og navnet på enheden. For at finde en USB-enhed skal du finde navnet til sidst.

Hvis du gerne vil gemme dette output til en tekstfil til senere læsning, research eller lettere visning via dit foretrukne tekstredigeringsprogram, skal du overføre outputtet til en fil ved hjælp af > kommandolinjemodifikator.

lsusb > ~/my-usb-devices.txt

Du kan til enhver tid se filen “my-usb-devices.txt” i terminalen med kat-kommandoen nedenfor.

cat ~/my-usb-devices.txt

Eller åbn tekstfilen i din hjemmemappe ved hjælp af din foretrukne teksteditor.

Ubuntu-liste USB-enheder – Dmesg

En anden måde at se USB-enheder på Ubuntu er med kommandoen dmesg. dmesg-værktøjet bruges primært til at se kernelogfiler på dit system. Når USB-enheder interagerer med dit Ubuntu-system, taler de med Ubuntu Linux-kernen, hvilket betyder, at deres oplysninger er i disse logfiler.

For at bruge dmesg skal du først åbne et terminalvindue. For at gøre dette skal du trykke på Ctrl + Alt + T på Ubuntu-skrivebordet. Alternativt kan du søge efter “Terminal” i appmenuen og starte den på den måde.

  Sådan kan du se, om en app kører på en M1 Mac med Apple Silicon

Når terminalvinduet er åbent og klar til brug, skal du indtaste kommandoen dmesg nedenfor med sudo-rettigheder. Desværre kan Ubuntu Linux-kernelogfilerne ikke ses uden root-adgang, da dmesg interagerer med ting på systemniveau.

sudo dmesg | grep usb

Du vil se et output af al USB-relateret information, der har interageret med Ubuntu-kernen ved at indtaste denne kommando. Herfra skal du bruge outputtet til at finde oplysninger om dine USB-enheder.

Vil du gemme dmesg-outputtet til en tekstfil til senere læsning, eller vil du se det bedre i din foretrukne GUI-teksteditor? Brug kommandoen nedenfor til at omdirigere outputtet til en tekstfil.

sudo dmesg | grep usb > ~/dmesg-usb-info.txt

Med den omdirigeret kan du se tekstfilen ved hjælp af kat-kommandoen nedenfor. Eller ved at åbne “dmesg-usb-info.txt” i din foretrukne teksteditor.

cat ~/dmesg-usb-info.txt

Ubuntu-liste USB-enheder – Usb-enheder

En tredje måde, hvorpå du kan se oplysninger om USB-enheder på Ubuntu-skrivebordet, er med kommandoen usb-devices. Det ligner lsusb-værktøjet. Det er dog lidt mere indviklet og giver meget mere information på en meget mere organiseret måde.

  Sådan aktiverer du Google Meet-gittervisningen

For at starte skal du have et terminalvindue åbent på Ubuntu-skrivebordet. For at åbne et terminalvindue på skrivebordet skal du trykke på Ctrl + Alt + T på tastaturet. Eller søg efter “Terminal” i appmenuen og start den.

Med terminalvinduet åbent og klar til brug skal du udføre kommandoen usb-devices. Outputtet er langt og udskrives i detaljer, hver eneste USB-enhed tilsluttet Ubuntu i en lodret liste.

På denne liste kan du se flere kolonner. T, D, P, S, S, S, C og I. Hvert af disse bogstaver har tonsvis af information om dine enheder. For at finde ud af leverandøroplysningerne for en tilsluttet USB, skal du for eksempel gå til “P” og læse leverandør- og produktinformationen osv.

For at gemme outputtet af usb-devices-kommandoen til dit Ubuntu-system til senere læsning, eller for at få adgang via din foretrukne GUI-teksteditor, kan du pipe outputtet ved hjælp af >.

usb-devices > ~/my-usb-devices-output.txt

Hvis du til enhver tid vil se filen “my-usb-devices-output.txt” på din computer, skal du udføre cat-kommandoen nedenfor. Alternativt kan du dobbeltklikke på “my-usb-devices-output.txt” i Ubuntu filhåndtering for at se det i din foretrukne teksteditor.