Tastatur skriver forkerte bogstaver (tegn) på Windows 10? Her er rettelsen

Et tastatur er en grundlæggende inputenhed. Det virker, selvom du er på startskærmen eller i BIOS. Drivere til enheden er sjældent et problem, og det er lige meget om du bruger et QWERTY- eller Dvorak-tastatur, eller om det er kablet eller trådløst, det vil fungere fint.

Tasterne på et tastatur er ret standard, medmindre du har købt et tastatur til et bestemt sprog, f.eks. kan et tastatur have arabiske bogstaver, eller det kan have visse engelske accenttegn. Uanset hvad der er trykt på det fysiske tastatur, vil en simpel ændring i Windows 10 give dig mulighed for at bruge det som et normalt engelsksproget tastatur.

Tastatur skriver forkerte bogstaver

Et tastatur er simpel hardware, men det kommer med masser af inputvariationer afhængigt af placering/region, f.eks. vil et amerikansk tastatur have dollartegnet på fire-tasten, mens et engelsk vil have et pund-tegn. Det er små forskelle som denne, der giver væk, hvor et tastatur var beregnet til at blive brugt. Et tastaturs inputadfærd kan også ændres ved at ændre inputsproget på Windows 10 eller ved at køre scripts, der vil omdanne det.

  Hvad skal man gøre, hvis søgemenuen ikke virker i Windows 11

Sådan rettes tastaturet til at skrive forkerte bogstaver

Hvis dit tastatur skriver de forkerte bogstaver eller tegn end dem, der er trykt på de fysiske taster, kan du prøve følgende rettelser.

1. Tjek tastaturlayout

Tastaturlayoutet bestemmes af Windows 10, men det kan have fundet det forkerte layout. Du kan ændre det til det, der passer til dit tastatur.

Åbn appen Indstillinger (Win+I tastaturgenvej).
Gå til Tid og sprog.
Vælg fanen Sprog.
Vælg det sprog, du har tilføjet, og klik på Indstillinger.
Kontroller, om det korrekte tastaturlayout er tilføjet.
For at tilføje et andet layout skal du klikke på knappen Tilføj.
Vælg et andet layout fra listen.
Fjern det forkerte layout.

2. Tjek sprogindstillingerne

Det er muligt, at du har skiftet til et andet sprog, og tastaturets input matcher det.

Åbn appen Indstillinger (Win+I tastaturgenvej).
Gå til Tid og sprog.
Vælg fanen Sprog.
Tjek, om der er andre sprog end dem, du normalt indtaster, på listen.
Vælg et sprog, der skal fjernes.
Klik på knappen Fjern.

  Sådan ser du applikationerne ved hjælp af dit netværk på Windows 10

3. Deaktiver scripts og apps

Hvis du har apps og/eller scripts, der kører, der ændrer tastaturtaster eller omformer dem, skal du afslutte dem alle. De kan være konfigureret forkert og kan forårsage, at der indtastes forkerte tegn. AutoHotKey-scripts bruges ofte til at omdanne tastaturtaster. Afslut AHK-scripts, hvis du har nogen kørende.

På den note skal du slå Num Lock-tasten fra. Dit tastatur kan indtaste forskellige tegn, hvis Num Lock er slået til.

4. Kør tastaturfejlfinding

Kør tastatur fejlfinding. Den kan muligvis registrere, om noget andet end en script- eller sprogindstilling forstyrrer den.

Åbn appen Indstillinger (Win + I tastaturgenvej).
Gå til Opdatering og sikkerhed.
Vælg fanen Fejlfinding.
Klik på Yderligere fejlfinding.
Kør tastaturfejlfindingen og anvend alle rettelser, som den anbefaler.

5. Afinstaller og geninstaller tastaturet

Mens tastaturer er simple plug & play-enheder, er der en driver, der er ansvarlig for, at det fungerer korrekt. Afinstallation af det og geninstallation af enheden kan løse problemer med det og geninstallere drivere til det på samme tid

  Sådan forbinder du hurtigt parrede Bluetooth-enheder på Windows 10

Åbn Enhedshåndtering.
Udvid tastaturer.
Højreklik på tastaturet og vælg Afinstaller enhed.
Genstart systemet.
Tastaturet og dets drivere vil blive installeret igen ved opstart.

6. App specifikke problemer

Hvis tastaturet indtaster det forkerte bogstav eller tegn i en bestemt app, er det højst sandsynligt, at appen er årsag til problemet. Tjek hver tast på tastaturet i en grundlæggende app som Notesblok. Hvis bogstaverne og tegnene er indtastet korrekt, kan dit problem ligge i den app, du prøver at indtaste.

Tjek skrifttypeindstillingerne i appen for at sikre dig, at du ikke har valgt en skrifttype som Webdings.

Hvis du forsøger at udføre en tastaturgenvej, er det muligt, at genvejen er blevet blokeret på Windows 10, omdannet, eller den virker ikke i en bestemt app. Tjek tastaturet i forskellige apps for at afgøre, om problemet er specifikt for en app.

7. Prøv et andet tastatur

Hvis alt andet fejler, kan du prøve at bruge et andet tastatur. Tastaturer findes i alle mulige prisklasser. Du kan købe en billigere eller låne en for at teste, om hardwaren er problemet.

Konklusion

Tastaturproblemer er sjældne, og normalt er de begrænset til, at en tast ikke længere reagerer. Fejltastede tegn er et problem, der bør løses med ovenstående trin. Hvis alt andet fejler, kan du bruge et script til at omdanne nøglen og få den til at indtaste det korrekte tegn.