Se på stjernerne på din Linux-pc med Stellarium

Stellarium er et digitalt planetarium, der er gratis og open source. Alle kan installere det og bruge det til at se stjerner på himlen i realtid. Det viser også detaljerede oplysninger om planeter, måner og endda stjernebilleder. Sådan kan du bruge Stellarium til at se på stjernerne på din Linux-pc.

Installation af Stellarium på Linux

Stellarium er bredt understøttet på Linux og fungerer på alle Linux-operativsystemer derude. Appen kommer dog sjældent forudinstalleret, så før vi går over, hvordan man bruger den til at se på stjernerne, skal vi først installere den.

For at installere Stellarium-applikationen på din Linux-pc skal du bruge et terminalvindue. Du kan åbne et terminalvindue på Linux-skrivebordet ved at trykke på Ctrl + Alt + T på tastaturet. Eller søg efter “Terminal” i appmenuen og installer den på den måde.

Ubuntu

Stellarium fungerer fint på Ubuntu Linux. For at få det til at fungere på din Ubuntu Linux-computer skal du bruge følgende passende installation kommandoen nedenfor for at installere appen.

sudo apt install stellarium

Debian

Stellarium fungerer på Debian, og du vil være i stand til at få appen til at fungere på din computer ved hjælp af den indbyggede apt-get pakkehåndtering på din computer. Husk, Debian opdaterer pakker meget langsommere end andre Linux-operativsystemer, så du kan gå glip af de seneste Stellarium-opdateringer.

sudo apt-get install stellarium

Arch Linux

Stellarium-applikationen er godt understøttet på Arch Linux. Hvis du gerne vil have appen til at fungere på din Arch Linux-computer, skal du bruge følgende Pacman kommando nedenfor.

sudo pacman -S stellarium

Fedora

De, der bruger Fedora Linux, kan installere Stellarium-applikationen på deres system ved at gøre brug af følgende dnf installation kommando.

Bemærk: Hvis du bruger KDE-spin af Fedora, har du muligvis allerede appen installeret på din computer.

sudo dnf install stellarium

OpenSUSE

Stellarium-applikationen er tilgængelig på dit OpenSUSE Linux-system gennem de medfølgende softwarelagre. Men hvis du gerne vil have det til at fungere på din computer, skal du køre følgende zypper installation kommando nedenunder.

sudo zypper install stellarium

Flatpak

Stellarium er på Flathub app store som en Flatpak. Hvis du gerne vil installere programmet på din computer fra Flathub-butikken, skal du først konfigurere Flatpak-runtimen på Linux. For at indstille runtime, følg venligst vores vejledning om emnet.

Efter at have konfigureret Flatpak runtime, vil du være i stand til at installere Stellarium-applikationen på din computer ved hjælp af de to kommandoer nedenfor.

flatpak remote-add --if-not-exists flathub https://flathub.org/repo/flathub.flatpakrepo

flatpak install flathub org.stellarium.Stellarium

Snap-pakke

Stellarium-applikationen er i Snap-app-butikken. Hvis du gerne vil have appen til at fungere på din computer, skal du have Snap-pakkens runtime. For at få kørselstiden sat op, følg med i vores guide om emnet.

Efter opsætning af Snap runtime på dit system, kan installationen af ​​Stellarium begynde. Bruger snap install kommandoen nedenfor, konfigurer appen.

sudo snap install stellarium-daily

Sådan bruger du Stellarium

Stellarium er ret ligetil at bruge, selv for uindviede. For at bruge det til at se stjerner på himlen, start med at åbne appen. Når appen er åben, skal du følge trin-for-trin instruktionerne nedenfor.

Trin 1: Brug musen til at klikke og holde venstre knap nede. Når denne knap er holdt nede, kan du trække himlen rundt for at se på forskellige objekter. For at finde et objekt (som en planet, månen eller himlen), skal du blot klikke på det med musen.

Trin 2: Når du har valgt det objekt på himlen, du ønsker at se i Stellarium, skal du klikke på bjælken i nederste venstre hjørne. Vælg derefter pauseknappen. Du vil sætte Stellarium på pause, mens det roterer, og det kan være svært at fokusere på noget uden at holde pause.

Trin 3: Efter at have sat afspilningen af ​​Stellarium på pause i appen, skal du bruge musens rullehjul til at zoome ind på objektet. Huske; Det kan være nødvendigt at zoome ind for at få et godt kig på planeter.

Trin 4: Når du har zoomet ind på et objekt, og det er i fuld visning, skal du finde knappen “Himmel og visningsmuligheder” i venstre sidebjælke og vælge det. Herfra kan du skifte mellem forskellige visningsmuligheder for appen.

Konstellationer

Stellarium er fremragende til stjernebilleder. Sådan kan du se dem. For at starte skal du klikke på den nederste bjælke i appen. Vælg derefter knappen “konstellationslinjer”. Hvis du vælger det, vises alle stjernebillederne på nattehimlen.

Når du har valgt linjeknappen, skal du vælge “konstellation”-etiketter for at se titlerne på hver af konstellationerne. Klik til sidst på “konstellationskunst”, hvis du ønsker at se stjernebillederne på en mere visuelt tiltalende måde.