Sådan vurderer og analyserer du et godt billede

Efter en shoot er det tid til at gennemgå alle de billeder, du har taget, og trække de gode frem. Men hvad gør et godt billede? Lad os se på, hvordan du vurderer og analyserer dine billeder.

I denne artikel vil jeg primært fokusere på at vurdere dit eget arbejde for at se, hvilke af dine billeder der er stærke og har potentiale, men du kan bruge den samme proces til at se kritisk på de billeder, du ser hver dag. At se på fantastiske billeder og spørge dig selv, hvorfor de virker (eller lige så gode, se på dårlige billeder og spørge dig selv, hvorfor de ikke virker) er en af ​​de bedste måder at lære om fotografering. Hvis du er en af ​​de faste læsere af mine tutorials, vil jeg opfordre dig til at se kritisk på hvert eneste af de billeder, jeg poster; de er ikke perfekte, så træk fra hinanden, hvad du synes virker, og hvad der ikke gør. Bare husk, hvis der er et billede, du hader, valgte jeg det bevidst for at teste dig – eller det er i det mindste min undskyldning.

Lad os nu bryde det hele ned.

Trin et: Kan du lide det?

Det første trin, når du gennemgår dine billeder, er enkelt: Hvad er din tarmreaktion på det? Kan du lide skuddet? Hader det? Et sted midt imellem? Hvis du ikke kan lide et billede, du har taget, skal du markere det som et afvist billede i Lightroom eller hvilken som helst katalogapp du bruger. Det nytter ikke meget at fortsætte med at overveje et billede, hvis din første reaktion er ligegyldighed.

  Deltag i et møde fra et link

Her er et tilfældigt billede fra min samling, som jeg afviste med det samme. Der er ikke meget at holde af: min hund poserer akavet, sammensætningen er ikke fantastisk, og det hele er lidt meh.

Med andres billeder, selvom din første reaktion er ligegyldighed, bør du i det mindste overveje, hvorfor du har det sådan. Er det emnet? Sammensætningen? Farverne? Er det bare et middelmådigt øjebliksbillede? Tænk det igennem.

Trin to: Teknisk vurdering

Teknisk vurdering af et billede koger ned til to store spørgsmål: er det skarpt og godt eksponeret? Hvis svaret på et af spørgsmålene er nej, selvom du elsker billedet, er det nok værd at dræbe på dette tidspunkt.

For at blive lidt mere specifik er den slags ting, du skal spørge dig selv på dette tidspunkt:

Er billedet i fokus? Er den højre del af motivet i fokus? Er øjnene skarpe?
Blev der brugt en langsom lukkerhastighed? Hvis ja, er der nogen sløring fra motivet i bevægelse? Hvad med sløring fra kameraet ryster?
Er billedet korrekt eksponeret uden udblæste højlys eller knuste skygger? Det er okay, hvis det er lidt overeksponeret eller undereksponeret, men ser histogrammet ud, som om du kan løse eventuelle problemer med redigering?
Blev det optaget i RAW, eller efterlod du ved et uheld dit kamera i JPEG? Dette er sket for mig før, og det er en stor hovedpine, når det kommer til redigering.
Hvordan ser farverne ud? Hvordan er hvidbalancen? Disse ting er nemme nok at rette i redigering, men du bør tænke over det nu.

Lad os se på nogle billeder, jeg afviste af tekniske årsager. I dette billede savnede jeg fokus, så mandens øjne er slørede.

I dette billede var min lukkerhastighed for langsom, så der er noget sløring fra kameraet i mine hænder.

  12 bedste tips til at bygge din brugerdefinerede gaming-pc

Dette billede er bare for undereksponeret. Jeg kan huske, at jeg fiksede min eksponering på scenen, så jeg har fået en bedre fra et par øjeblikke senere.

Jeg afviser i det mindste et par skud, som jeg kan lide hvert skud, fordi jeg tog noget teknisk galt.

Trin tre: Overvej sammensætningen

Det, der typisk sker, når du optager, er, at du tager et par lidt forskellige billeder af stort set det samme. Her er tolv meget lignende billeder, jeg tog af et fyrtårn nær mit hjem. Der er få testbilleder derinde; Jeg legede med lukkertider og ventede på, at skibene i bugten flyttede rundt.

For det meste er billederne alle teknisk lige: De er skarpe, i fokus og rimeligt godt eksponerede. De er også af samme emne, så det er her, små forskelle i sammensætningen spiller ind.

Efterhånden som du bliver bedre, vil du få en mere instinktiv fornemmelse af, hvad der virker og ikke gør, men det er stadig værd at tænke over komposition bevidst.

Følger du strengt reglen om tredjedele, eller er du gået efter et mere afbalanceret image? Husk, du kan beskære dit billede, men for meget beskæring reducerer billedkvaliteten.
Sker der noget i forgrunden og i baggrunden?
Hvor falder dine øjne, når du først ser på billedet? Er det der, du vil have seerens øjne til at falde? Er der nogle førende linjer, der trækker dig til bestemte områder?
Hvad sker der med farverne og kontrasten? Er der nogle lyse eller mættede motiver? Kommer farvepaletten til at fungere godt?
Viser billedet, hvad du vil have det til at vise? Gør det den pointe, du vil have den til?

Alt dette er subjektivt og ofte vil det være svært at vælge mellem to meget ens billeder. I de tilfælde går jeg enten med maven eller vælger den første, jeg skød.

  Sådan fastgøres kontrolcentermoduler til menulinjen på Mac

Hvis du er nysgerrig, her er billedet, jeg endelig gik med den dag, hvor jeg fotograferede fyrtårnet.

Jeg optog det til et specifikt projekt, hvilket begrænsede min komposition en smule, men overordnet set er jeg tilfreds nok med det. Den tunge grå himmel er ikke ideel, men jeg elsker dybden mellem fyrtårnet i forgrunden og de subtile variationer i skyggen af ​​øen og bjergene i baggrunden.

Trin fire: Træk det hele sammen

Når du har trukket dine få yndlingsbilleder frem fra en optagelse, er det tid til at redigere dem. Du bør tænke på, hvordan du kan løse eventuelle problemer, understrege de stærke sider og minimere eventuelle svagheder ved billedet. Nu er det tid til at rette horisonten og fjerne eventuelle pletter. Hvert digitalt billede, du tager, skal mindst have et par små justeringer af lysstyrke, kontrast og farve. For eksempel, her er den originale version af det fyrtårn.

Og her er min endelige version igen.

Jeg har ikke gjort noget drastisk. Jeg beskærede det mørke stykke land nederst til højre og lyste alt op. Igen, det er ikke det bedste billede, jeg nogensinde har taget, men det er det bedste, jeg tog den dag.

Når du begynder at samle en samling af gode billeder, som du kan lide, kan du sætte dem alle igennem denne proces igen. Se virkelig kritisk på dem og drille ud, hvad du fik rigtigt, hvad du tog fejl, hvad du kan lide, hvad du ikke kan lide, og vigtigst af alt, hvorfor du tænker disse ting. Du kan og bør også gøre det samme med andres billeder. Selv blot at bladre gennem et anstændigt blad vil give dig dusinvis af billeder at vurdere.