Sådan udpakkes TarGZ-filer i Linux

TarGZ-arkiver er en fast bestanddel af Linux. Mange programmer distribueres i dette filformat, såvel som andre filer. På trods af dette ved mange Linux-brugere ikke, hvordan man udpakker TarGZ-filer i Linux.

I denne vejledning viser vi dig, at det er nemt at udpakke TarGZ-filer på Linux. For at komme i gang skal du downloade din yndlings TarGZ-fil og følge med!

Udpak TarGZ-filer med Gnome-filhåndtering

Hvis du bruger Gnome-skrivebordsmiljøet, bruger du også Gnome-filhåndteringen. Det er kendt som “Filer”, og det har en indbygget evne til at dekomprimere og udpakke TarGZ-arkivfiler. Sådan gør du.

Start først Gnome-filhåndteringen. Du kan gøre dette ved at trykke på Win-tasten på tastaturet for at åbne søgeområdet. Indtast “Filer” i søgefeltet og vælg filhåndteringsikonet.

Når du er inde i filer, skal du finde den TarGZ-arkivfil, du ønsker at udpakke. I dette eksempel er vores TarGZ-fil i “home”-mappen. Når du har fundet din TarGZ-fil, skal du vælge den med musen.

Med TarGZ-arkivfilen valgt med musen, højreklik på den for at åbne højrekliksmenuen. Inde i højrekliksmenuen er der mange muligheder at vælge imellem. Se efter muligheden “Udtræk her”, og klik på den.

  Sådan renses metadata fra filer på Linux

Når du klikker på knappen “Udtræk her”, vil Gnome-filhåndteringen dekomprimere og derefter udpakke din TarGZ-arkivfil i den samme mappe, som TarGZ-arkivet er placeret i.

Herfra kan du få adgang til indholdet af dit TarGZ-arkiv, nu hvor det er udtrukket. Sørg for at gentage denne proces, når du ønsker at dekomprimere en TarGZ-fil på Gnome-skrivebordet.

Udpak TarGZ-filer med KDE Plasma-filhåndtering

På KDE Plasma 5 bruges Dolphin filhåndtering. Dolphin er fremragende, og en af ​​grundene til, at den er populær i samfundet, er, at den er fyldt med funktioner. En af de vidunderlige funktioner, den inkluderer, er evnen til at udtrække indholdet af TarGZ-arkivfiler direkte fra filhåndteringen.

Hvis du gerne vil dekomprimere en TarGZ-fil i Dolphin-filhåndteringen i KDE Plasma 5, skal du starte med at starte filhåndteringen. Du kan starte Dolphin-filhåndteringen ved at åbne KDE-appmenuen og søge efter “Dolphin”.

Når Dolphin-filhåndteringen er åben, skal du gennemse, hvor din TarGZ-arkivfil er placeret på din computer. I dette eksempel er vores TarGZ-fil i “home”-mappen. Efter at have gennemset den mappe, hvor TarGZ-filen er, skal du vælge den med musen.

Når du har valgt TarGZ-arkivfilen med din mus, skal du højreklikke på den. Ved at højreklikke på den får du højreklikmenuen frem. Herfra skal du se gennem højrekliksmenuen og finde menuen “Udtræk” og vælge den med musen.

  Sådan vendes Tether fra Linux til Android med Gnirehtet

Inde i menuen “Udtræk” kan du vælge mellem “Udtræk arkiv her”, “Udtræk arkiv til” eller “Udtræk arkiv her, autoregistrer undermappe.” Vælg en af ​​de muligheder, der passer bedst til dit brugstilfælde for at dekomprimere TarGZ-arkivfilen.

Når først TarGZ-arkivet er udtrukket, vil du være i stand til at gøre brug af indholdet af dit TarGZ-arkiv i KDE Plasma 5. Sørg for at gentage denne proces, hver gang du skal dekomprimere en TarGZ-fil på KDE.

Udpak TarGZ-filer i XFCE

Hvis du bruger XFCE og har brug for at udpakke en TarGZ-arkivfil, skal du håndtere Thunar-filhåndteringen. For at starte skal du åbne Thunar-filhåndteringen på XFCE-skrivebordet. For at gøre det skal du klikke på hjemmemappen på skrivebordet eller søge efter “Thunar” i appmenuen.

Når den er åben, skal du gå til placeringen af ​​din TarGZ-arkivfil. I dette eksempel er TarGZ-arkivfilen i “home”-mappen. Herfra skal du vælge arkivet med musen. Højreklik derefter på den for at åbne højrekliksmenuen.

Inde i højrekliksmenuen skal du vælge indstillingen “Udtræk her”. Hvis du vælger denne mulighed, vil Thunar-filhåndteringen øjeblikkeligt kunne dekomprimere indholdet af din TarGZ-arkivfil til den mappe, filen er placeret i.

Når dekomprimeringen er færdig, vil du være i stand til at få adgang til de dekomprimerede filer. Sørg for at gentage denne proces på XFCE, hver gang du skal udpakke et TarGZ-arkiv.

  Sådan organiserer du dit stamtræ på Linux med Gramps

Udpak TarGZ-filer i MATE

De på Mate-skrivebordet, der skal udpakke en TarGZ-fil, skal bruge Caja-filhåndteringen. Denne filhåndtering har, ligesom alle Linux-filadministratorer, understøttelse af dekomprimering af Tar-arkiver indbygget. Sådan gør du.

For at starte skal du åbne Caja-filhåndteringen. Det kan du gøre ved at klikke på hjemmemappen på skrivebordet eller ved at søge efter filhåndteringen i appmenuen. Herfra skal du gå til den mappe, hvori TarGZ-filen er placeret. I dette eksempel er det “hjemme”-mappen.

Når du er på placeringen af ​​TarGZ-arkivet, skal du vælge det med musen. Højreklik derefter på den med musen for at åbne højrekliksmenuen. I denne menu skal du finde indstillingen “Udtræk her” og vælge den. Når du vælger denne mulighed, dekomprimeres TarGZ-arkivet.

Når alt er dekomprimeret, har du adgang til indholdet inde i TarGZ-filen i Mate. Sørg for at gentage denne proces, hver gang du ønsker at udtrække et TarGZ-arkiv i Mate.

Udpak TarGZ-filer med terminalen

Hvis du ikke ønsker at håndtere filhåndteringen, er det også muligt at udpakke via kommandolinjen. For at starte skal du åbne et terminalvindue ved at trykke på Ctrl + Alt + T på tastaturet.

Med terminalen åben, brug kommandoen nedenfor til at udtrække den.

tar xvf /home/USERNAME/location/of/tar/archive/my-archive.tar.gz