Sådan tilføjer du systemoplysninger til Linux-skrivebordet

Conky er et systemmonitorværktøj til Linux-skrivebordet. Med den kan brugere se alt fra deres RAM-brug, CPU-brug, diskbrug og mere direkte på skrivebordet. Sådan får du det til at fungere på dit system.

Bemærk: Conky virker ikke på Linux-desktopmiljøer, der bruger Wayland.

Installation af Conky på Linux

Conky er et utroligt værktøj, som brugere kan installere for at vise systemoplysninger direkte på skrivebordet. Conky har eksisteret i lang tid, og som følge heraf understøttes den på en lang række Linux-operativsystemer.

Før vi kan gennemgå, hvordan du bruger Conky til at vise information på dit Linux-skrivebord, skal du installere programmet. For at installere Conky på Linux skal du starte med at åbne et terminalvindue på Linux-skrivebordet.

For at åbne et terminalvindue på Linux-skrivebordet skal du trykke på Ctrl + Alt + T på tastaturet. Alternativt kan du åbne et terminalvindue ved at søge efter “Terminal” i appmenuen.

Ubuntu

For at få Conky-applikationen opsat i Ubuntu, skal du bruge kommandoen apt install og installere “conky”-pakken.

sudo apt install conky

Når du har skrevet ovenstående kommando, bliver du bedt om at indtaste en adgangskode. Brug dit tastatur, skriv din adgangskode i terminalprompten og tryk på Enter. Tryk derefter på Y-tasten på tastaturet for at bekræfte, at du ønsker at installere Conky på Ubuntu.

Debian

Hvis du bruger Debian, vil du være i stand til at få Conky-applikationen installeret på dit system ved at bruge kommandoen apt-get install nedenfor. Husk, da Debian er langsom til at opdatere, kan denne version af Conky være forældet.

sudo apt-get install conky

Når du skriver kommandoen ovenfor i terminalen, vil Debian bede om din adgangskode. Brug dit tastatur til at skrive adgangskoden. Tryk derefter på Enter-tasten for at fortsætte.

Efter at have trykket på Enter-tasten, vil Debian bede dig om at bekræfte, at du ønsker at installere Conky efter at have trykket på Y på tastaturet efter at have trykket på Enter-tasten. Gør det for at installere programmet på dit Debian-system.

Arch Linux

Conky-applikationen kan installeres på dit Arch Linux-system med pacman-kommandoen. Brug kommandoen nedenfor til at installere appen på dit system.

sudo pacman -S conky

Når du skriver kommandoen ovenfor i en terminal, vil Arch Linux bede om en adgangskode. Brug dit tastatur til at skrive adgangskoden. Tryk derefter på Y-tasten for at fortsætte med at installere Conky.

Fedora

Hvis du vil installere Conky på Fedora Linux, skal du gøre det med dnf-kommandoen nedenfor.

sudo dnf install conky

Efter at have skrevet kommandoen ovenfor i terminalvinduet, vil Fedora bede om en adgangskode. Brug dit tastatur til at skrive din adgangskode i prompten. Tryk derefter på Y-tasten for at installere Conky på dit system.

OpenSUSE

Har du brug for at få Conky til at arbejde på OpenSUSE Linux? Du vil være i stand til at installere det på din computer ved hjælp af lynlåsinstallationskommandoen nedenfor.

sudo zypper install conky

Efter at have skrevet kommandoen ovenfor, vil OpenSUSE bede om din adgangskode. Brug tastaturet til at skrive din adgangskode. Tryk derefter på Y-tasten for at fortsætte med at installere Conky.

Løb Conky

Kommandolinjen kører Conky, men det er ikke et terminalværktøj. I stedet vises det på skrivebordet på enhver Linux-desktop-brugergrænseflade. Gør følgende for at få det til at virke.

Tryk først på Alt + F2-tasterne på tastaturet på samme tid. Hvis du gør dette, åbnes dit skrivebords kommandostartlinje. Indtast “conky” i denne bjælke. Tryk derefter på Enter-tasten på tastaturet.

Når du trykker på Enter-tasten på tastaturet, udfører du kommandoen. Når denne kommando startes, vises Conky på dit skrivebord. Hvis du ønsker at lukke Conky, skal du gøre følgende.

Tryk på Alt + F2 på tastaturet for at åbne kommandostartlinjen igen. Brug derefter kommandoen “killall conky” for at lukke Conky-vinduet på dit skrivebord. Du kan også køre denne kommando i et terminalvindue.

Kører Conky ved opstart

For at køre Conky-applikationen ved opstart skal du oprette en skrivebordsindgang i autostart-mappen. For at gøre dette skal du åbne et terminalvindue og bruge berøringskommandoen til at oprette en ny fil.

touch ~/.config/autostart/conky.desktop

Når du har oprettet den nye fil, skal du åbne Nano-teksteditoren ved at bruge kommandoen nedenfor.

nano -w ~/.config/autostart/conky.desktop

Indsæt følgende kode i tekstboksen inde i Nano-teksteditoren.

[Desktop Entry]
Navn=Conky
GenericName=baggrundsmonitor
Exec=conky &
Terminal=falsk
Type=Applikation
Ikon=konky
Kategorier=System;
StartupNotify=falsk
Navn[en_US]=konky

Når du har indsat koden, skal du trykke på Ctrl + O på tastaturet for at gemme dine redigeringer. Luk derefter Nano-teksteditoren ved at trykke på Ctrl + X på tastaturet. Fra nu af, når du starter op, vil du se Conky på skrivebordet!