Sådan tager du gode RAW-billeder

Her hos How-To Geek anbefaler vi normalt, at du tager billeder i RAW-format i stedet for JPEG’er, fordi du fanger meget mere information om den scene, du optager. Lad os se på, hvordan du får mest muligt ud af RAW-formatet.

Camera RAW er et ukomprimeret filformat, der er i stand til at lagre meget flere billeddata end JPEG’er eller andre komprimerede filformater. Hvis dit kameras sensor kan fange det, bliver det gemt i RAW-filen. Det betyder, at RAW-filer kan indeholde milliarder af farver – sammenlignet med JPEG’er 16 millioner eller deromkring – plus den fulde dynamik i en scene. Det største problem er, at de fleste kameraer kan fange – og RAW-filer kan indeholde – meget mere information, end nogen skærm i øjeblikket kan vise.

Lad os nu se på, hvordan du maksimerer mængden af ​​data i dine RAW-filer for at få bedre billeder.

Tag manuel kontrol over dit kamera

Hvis du vil tage gode billeder – i alle billedformater – skal du have kontrol over, hvad dit kamera laver. Hvis du sætter den i Automatic og bare banker på udløserknappen, kommer du ikke ret langt. Hvis du har kontrollen, kan du få den rigtige eksponering, stoppe højlys, der blæses ud eller skygger knuses, og tilpasse dig den situation, du fotograferer i.

  Lyt til de mindst spillede sange på Spotify af enhver kunstner

Dette betyder ikke, at du skal gå fuld retro og kun bruge manuelle funktioner; i stedet bør du bruge dit kameras funktioner og tilstande, der lader dig kontrollere, hvordan de automatiske funktioner fungerer. For eksempel:

Brug blændeprioritet eller lukkerhastighedsprioritet optagetilstande sammen med eksponeringskompensation for at få den eksponering, du ønsker.
Lær, hvordan du bruger de forskellige autofokustilstande, vælger autofokuspunkter eller grupper, og brug den rigtige opsætning til de motiver, du optager.
Forstå, hvordan dit kamera måler scener, og vælg den rigtige målemetode til de resultater, du ønsker.
Ved, hvornår du skal bruge autofokuslås og autoeksponeringslås.

Som du kan se, giver de “automatiske” funktioner på moderne kameraer dig en stor mængde kontrol over, hvad de laver. Når du forstår, hvad der foregår, kan du bruge dem korrekt til at fange de billeder, du forestiller dig i dit sind.

Udsæt til højre

Når du har brugt dit kamera rigtigt og tager de billeder, du ønsker, er det tid til at maksimere mængden af ​​data, du fanger i dine RAW-filer. På grund af særegenhederne ved digital fotografering opfanges data ikke ligeligt af sensoren. De lyseste områder af et billede optager hovedparten af ​​dataene i en RAW-fil; Det er derfor, støj er så meget mere udbredt i skyggerne af dine billeder end i højlys.

  Fjern dubletter fra indstillingen "Åbn med" i højrekliksmenuen [OS X]

Selvom det er lidt irriterende, kan du gøre brug af dette ved at bruge en teknik kaldet “eksponere til højre.” Når du eksponerer til højre, overeksponerer du bevidst dit billede, så mere af scenen falder ind i højdepunkterne i histogrammet. Mere af billedet i højdepunkterne betyder flere gode data at arbejde med i posten.

Når du eksponerer til højre, skal du være meget forsigtig med ikke at overeksponere for meget og blæse dine highlights ud. Hvis du gør det, ender du med et dårligere billede, end hvis du lige havde taget en normal eksponering. Gør det dog rigtigt, og du vil få så mange saftige fotodata som muligt fra hver byte af data.

Rediger dine billeder

Digitalkameraer anvender nogle enkle redigeringer til JPEG-filer for at få dem til at se bedre ud. Generelt pumper de kontrast og mætning op, tilføjer noget skarphed og kører en støjreduktionsalgoritme. Da dit kamera ikke anvender de samme redigeringer til RAW-filer, kan det få dem til at se lidt flade ud, hvilket du bliver nødt til at rette med lidt simpel efterbehandling.

  Face ID virker ikke efter udskiftning af skærm

For at uploade eller udskrive en RAW-fil du skal “udvikle” det ved hjælp af Adobe Lightroom eller en anden RAW-behandlingsapp alligevel, så det er en god idé at benytte lejligheden til at redigere dine billeder, så de passer bedre til dit syn, selvom du bare justerer hvidbalancen. Jeg kan godt lide at bruge lidt tid på at rydde op i eventuelle distraktioner, justere eksponeringen, tilføje en smule kontrast og forbedre farverne – i det mindste. Jeg har skrevet om min grundlæggende arbejdsgang i vores artikel om at forbedre næsten ethvert digitalt billede.

Den store fordel ved RAW-billeder er, at de opbevarer så meget mere data, som du kan arbejde med senere; at springe ud på redigeringstrinnet går helt glip af pointen med at optage med et ukomprimeret format. Hvis du ikke kommer til at bruge alle de ekstra data, du har fanget, kan du lige så godt bare optage JPEG.

Vi anbefaler at optage RAW, fordi du i modsætning til JPEG optager al den information, dit kameras sensor kan fange. Brug det rigtigt, og du får fantastiske resultater.