Sådan tager du billeder, der altid er i fokus

Et af de mest almindelige problemer, fotografer står over for, er at negle fokus. Det er altid irriterende, når du synes, du har taget et godt billede på stedet og derefter går hjem for at finde, at dit motiv er lidt sløret. Sådan sikrer du, at dine billeder altid er i fokus.

Fokus er super vigtigt for fotografering. Det er en stor del af at tage skarpe billeder og også en måde at guide seerens øjne på. Mennesker bliver automatisk trukket til de skarpe områder af et billede. Hvis du savner fokus, vil noget se subtilt forkert ud, som i dette billede af mig.

Jeg rodede og fokuserede på fyrens hænder. Jeg elsker dette billede ellers, men da fokus er slukket, kan jeg desværre bare bruge det som et eksempel på mine fejl! Lad os sørge for, at det samme ikke sker for dig.

Vælg den rigtige blænde

Fokus og dybdeskarphed hænger sammen. Jo større dybdeskarphed, jo mere af dit billede vises i fokus. Det betyder, at blænde er en stor del af fokus – eller egentlig en stor del af, hvor nemt det er at fokusere.

Fotojournalister og gadefotografer har en maksime: “f/8 og vær der.” Med andre ord, ved f/8 med et normalt objektiv, så længe du ikke fokuserer på baggrunden eller den ekstreme forgrund, vil alt i dit billede være i fokus.

Omvendt, hvis du bruger et langt objektiv og en bred blænde som f/1.8, kan dybdeskarpheden være blot et par centimeter. Vi så på dette i sin helhed i min artikel om, hvordan man fokuserer med objektiver med bred blænde.

  Skjul/Vis skrivebordsikoner på OS X med terminalkommando

Hvis du vil have dit billede i fokus, skal du vælge den rigtige blændeåbning til opgaven. Medmindre du skal bruge en bred blændeåbning af kreative eller eksponeringsmæssige årsager, bør du vælge noget mellem f/8 og f/16. Det gør tingene uendeligt meget nemmere. Hvis du skal bruge en bred blændeåbning, skal du gå videre, bare vide, at du bliver nødt til at arbejde lidt hårdere for at holde dine billeder skarpe.

Beslut, om du vil bruge manuel eller autofokus

Der er fordele ved både manuel og autofokus, især når du tager kontrol over autofokus, som vi går ind for her hos How-To Geek. Generelt bør du som standard bruge autofokus, medmindre:

Du optager med et stativ og ønsker at fokusere på en bestemt afstand i stedet for på et bestemt punkt.
Du tager billeder af stjernerne.
Det er for mørkt til, at dit kameras autofokus pålideligt kan finde fokus.
Du optager et opsat actionbillede og ønsker at forhåndsfokusere på det punkt, hvor alting skal ske.
Du fokuserer gennem noget som en græsmark, et træ, gardiner eller noget andet, der vil kaste autofokus.
Autofokus mislykkedes.

Jeg elsker manuel fokus og bruger den meget til landskaber, men den er bare for langsom til at bruge det meste af tiden.

Hvis du fokuserer manuelt…

Hvis du har besluttet dig for at fokusere manuelt, har vi en artikel, der guider dig igennem den rigtige måde at gøre det på. Den vigtigste takeaway er at bruge dit kameras Live View-skærm og zoome ind til 10x (eller hvor langt du kan zoome ind). På denne måde vil du være i stand til at sikre, at de mindste detaljer er i skarpt fokus.

  Hvad er en Finsta, og hvordan bruger du en?

Hvis du bruger autofokus…

Hvis du bruger autofokus, har du et par flere beslutninger at træffe. Du skal beslutte, hvilket autofokuspunkt eller en kombination af autofokuspunkter, og hvilken autofokustilstand du skal bruge.

Dit kamera giver dig mulighed for at bruge et enkelt autofokuspunkt, en gruppe af dem eller hele autofokussensoren til at finde fokus. Generelt vil en lille gruppe autofokuspunkter give dig den bedste balance, da du kan placere den over dit motiv og lade kameraet klare resten, uden frygt for at det finder fokus på noget tilfældigt i baggrunden.

Du bør bruge et enkelt autofokuspunkt, hvis du optager med et objektiv med bred blænde og har brug for en meget specifik ting for at være i fokus, såsom dit motivs øje eller en lille fugl i et træ.

Du bør bruge hele autofokussensoren, når du skal være fleksibel, som når du laver gadefotografering. Hvis du ikke er sikker på, hvor dit næste motiv skal være, er det okay at lade kameraet vælge et andet fokuspunkt for hvert billede. Dette er især effektivt, når du bruger en blænde på f/8.

For mere om autofokuspunkter, se vores guide til at få mest muligt ud af autofokus.

Du skal også beslutte, hvilken autofokustilstand du vil bruge. De tre muligheder er:

Enkelt autofokus (One-shot AF eller AF-S), som finder fokus og derefter forbliver låst.
Kontinuerlig autofokus (AI Servo eller AF-C), som bliver ved med at forsøge at finde fokus.
Hybrid autofokus (AI Focus eller AF-A), der fungerer som enkelt autofokus, indtil dit motiv bevæger sig og derefter fungerer som kontinuerlig autofokus.

Jeg anbefaler, at du bruger kontinuerlig tilstand og autofokus med tilbageknap, men det er et avanceret trick. Hvis du lige er startet, er hybridtilstand den enkleste og mest fleksible at bruge. Hvis du ved, at du optager motiver, der altid er i bevægelse, skal du skifte til kontinuerlig. Hvis du optager landskaber eller andre motiver, der ikke kommer nogen steder hurtigt, kan du skifte til single.

  Hvad er "blandet indhold", og hvorfor blokerer Chrome det?

Nogle gange, når du bruger autofokus, vil dit motiv ikke falde nøjagtigt under det autofokuspunkt eller den gruppe, du vil bruge. Hvis dette sker, skal du bruge enkeltfokustilstand, placere motivet direkte under det autofokuspunkt, du bruger, tryk halvt ned på udløserknappen for at fokusere på dit motiv, og hold derefter udløserknappen halvt nede for at holde fokus låst, omkomponer dit billede , og tryk udløserknappen helt ned for at tage billedet.

Tjek efter du har optaget

Fokus er en af ​​de få ting, du virkelig ikke kan ordne derhjemme. Det gør ikke noget, hvis du lige har misset fokus med et par centimeter, du vil sandsynligvis ikke kunne gøre meget med et sløret billede. Det betyder, at du skal få billedet lige på stedet.

Hvert par minutter skal du tage dig tid til at gå tilbage over de billeder, du har taget ved hjælp af dit kameras skærm. Hvis der er billeder, hvor du brugte en bred blændeåbning eller måske har misset fokus af en anden grund, så zoom ind til 10x og tjek; skærmen er for lille til at vide med sikkerhed uden at zoome ind. Hvis billedet ikke er skarpt, kan du altid tage billedet igen. Hvis det er, så ved du, at du er i sikkerhed.

At kunne fokusere pålideligt er en vigtig færdighed for fotografer at mestre. Selv i vanskelige situationer skal du kunne komme hjem med de billeder, du gerne ville tage.

Billedkreditering: Canon.