Sådan sikrer du dig, at et kamera eller objektiv fungerer korrekt, før du køber

Hvis du køber et brugt kamera eller objektiv, er det en god idé at give det en grundig gennemgang for at sikre, at alt fungerer, før du afleverer dine kolde, hårde kontanter. Her er, hvad du skal tjekke efter.

Tjek at et kamera virker

På trods af al deres tekniske kompleksitet er der ikke en enorm mængde, der kan gå galt med et digitalkamera: hvis det virker, virker det; hvis det ikke virker, virker det ikke. Der er ikke meget mellemvej. Med det sagt, her er hvad du skal gøre for at tjekke et kamera ud.

Se det over visuelt

Det første skridt er at se kameraet grundigt igennem. Er der revner, buler, brud eller dårlige skrammer? Du skal forvente lidt slitage på et brugt kamera, men intet er slemt.

Åbn batteri- og SD-kortlugerne. Åbner de glat? Går batteriet og hukommelseskortet glat ind og ud? Hvad med stifterne? Er de rene og ubeskadigede?

Tag et kig på objektivfatningen og især de kontakter, der sender information til et objektiv. Er de i god stand? Sæt et objektiv på kameraet. Går det glat? Er der spil mellem kameraet og objektivet, eller har det en god, tæt pasform? Viser kameraet en advarsel?

Hvad med blitzskoen eller den indbyggede blitz? Virker de? Ser de beskadigede ud?

Tryk på alle knapperne og drej på alle drejeknapperne. Sidder noget fast eller fanger? Når du justerer ting, gør kameraet så hvad det skal?

Tag et kig på stativpladen. Er den beskadiget?

Tjek dioptrien. Justerer den sig ordentligt?

Det bør ikke tage dig mere end et par minutter at arbejde dig hen over et kamera, stikke og stikke og sørge for, at alt ser rigtigt ud og gør, hvad det er beregnet til. Som jeg sagde øverst, hvis et digitalkamera er gået i stykker, har det en tendens til virkelig at gå i stykker.

Tjek lukker-, spejl- og burst-tilstand

Med det ydre set over, er det nu tid til at være ordentlig opmærksom på det indre. Fjern enhver linse, der er fastgjort til kameraet, og se på spejlet. Er der nogen synlig skade?

Vælg en lukkerhastighed på omkring 1/3 af et sekund. Er spejlets handling glat? Ser lukkerhandlingen godt ud? Det vil bevæge sig hurtigt, så det er svært at sige, men hvis der er et problem, kan du måske se eller høre det.

Vælg den maksimale lukkerhastighed, sæt kameraet i burst-tilstand, og hold lukkeren nede. Er lukkerhandlingen jævn og kontinuerlig? Hører du noget mærkeligt eller fangende? Kameraet skal med glæde optage, indtil du fylder bufferen.

Tjek objektivkontrollerne

Sæt et objektiv, som du ejer og stoler på, til kameraet. Vælg et par forskellige lukkertider og blændeåbninger, og tag et par billeder. Ser de ud, som du kunne forvente? Ser objektivet ud til at reagere på kontrollerne, eller får du en fejl?

Vælg den smalleste blændeåbning, kig ned i objektivets cylinder, og hold knappen til forhåndsvisning af dybdeskarphed. Lukkede blændebladene glat? Er blænden symmetrisk? Når du slipper knappen, åbner knivene sig uden at fange?

Tjek autofokus

Vælg manuelt et autofokuspunkt, vælg en bred blændeåbning, fokuser på noget, og tag et billede. Undersøg billedet for at kontrollere, at det punkt, du fokuserede på, faktisk er i fokus. Gentag processen et par gange, og sørg for, at autofokus skifter jævnt mellem dem.

Kontroller sensor og LCD

Hvis kameraet har Live View, skal du tænde det og sørge for, at skærmen ser godt ud. Tag et totalt overeksponeret billede og et totalt undereksponeret billede: de skal være rent hvide og helt sorte. Undersøg dem på bagsiden af ​​kameraet og se efter eventuelle fastsiddende pixels på enten skærmen eller sensoren.

Overfør billederne til en computer, og giv dem et hurtigt kig igen. Ser alt ud, som det skal?

Tjek lukkertællingen

Kameralukkere svigter over tid. De er normalt vurderet til mellem 100.000 og 300.000 aktiveringer, afhængigt af om det er et entry-level eller professionelt kamera – du kan finde ud af det på producentens hjemmeside. Hvis du køber et brugt kamera, hvor alt andet ser godt ud, er det mest sandsynlige fremtidige problem, at lukkeren ikke bliver brugt.

Brug din bærbare computer til at kontrollere kameraets lukkertal. Hvis det er mindre end 50.000 eller deromkring, så har kameraet sandsynligvis masser af liv tilbage i det. Efterhånden som det tal bliver højere, desto større er sandsynligheden for, at det er nødvendigt at udskifte lukkeren i fremtiden. Sammenlign uanset tallet med lukkerens vurdering, og beslut derefter, hvor meget du er parat til at betale.

Tjek at et objektiv virker

Ligesom kameraer er der ikke meget, der kan gå galt med et objektiv, der ikke efterlader det meget åbenlyst ødelagt. Sådan tjekker du en.

Se det over visuelt

Kig visuelt på linsen. Sørg for, at glasset ikke er meget revnet eller slidt. Kig gennem linsen og sørg for, at der ikke er støv eller svamp fanget mellem elementerne. Se også filterringen. Ser trådene alle ok ud?

Hvad med objektivbeslaget? Ser kontakterne godt ud? Monteres det solidt på dit kamera uden spil mellem de to? Er der nogen fejl?

Hvis det er et zoomobjektiv, zoomer det så jævnt? Fungerer alle kontakter og drejeknapper uden at fange?

Tjek fokus

Sæt objektivet på dit kamera, vælg et autofokuspunkt, og tag et billede. Tjek billedet for at se, at der, hvor du fokuserede, faktisk er i fokus. Gentag processen med forskellige fokuspunkter, blænder og motiver.

Sæt kameraet i manuel fokustilstand, og se gennem søgeren. Fokuser manuelt på et par forskellige motiver og tag et billede. Ser de ud som de skal? Justerede objektivets fokus jævnt?

Tjek blændekontrollen

Indstil dit kamera til objektivets mindste blænde, se gennem objektivet, og tryk på knappen til forhåndsvisning af dybdeskarphed. Bevæger blændebladene sig jævnt? Er blænden symmetrisk?

Tjek billedstabiliseringen (hvis den har det)

Hvis objektivet har billedstabilisering, skal du tænde det og tage et par testbilleder ved langsomme lukkerhastigheder. Ser det ud til at virke? Sæt kameraet i live view, og hold objektivet ved siden af ​​dit øre. Kan du høre IS-motoren arbejde, mens du bevæger dig?

At købe brugt kameraudstyr er ret sikkert, især hvis du køber det fra en velrenommeret kilde. Kameraer og linser har en tendens til ikke at gå i stykker: De er enten i god stand, eller også er de papirvægte.