Sådan redigeres Ubuntu bootloader med en GRUB grafisk editor

Er du Ubuntu-bruger? Har du brug for at redigere din bootloader for at ændre noget, slette noget eller noget andet? Ved du ikke, hvordan man gør det? Hvis ja, er denne guide noget for dig. Følg med, mens vi viser dig, hvordan du redigerer Ubuntu bootloader.

Installation af Grub Customizer i Ubuntu

Før du kan redigere Ubuntu bootloader, skal du installere Grub Customizer-værktøjet. Dette program giver brugerne en brugervenlig GUI, der kan indlæses i Grub-konfigurationer til redigeringsformål.

Der er et par måder, du kan installere Grub Customizer på i Ubuntu. Du kan konfigurere det via GUI’en i Ubuntu Software (eller Software/KDE Discover, hvis du er på Xubuntu eller Kubuntu osv.) Du kan også få det til at fungere på Ubuntu gennem terminalens kommandolinje.

I denne vejledning gennemgår vi begge installationsmetoder. Huske; dette program virker også på enhver Linux, der opererer baseret på Ubuntu. Hvis du bruger Elementary OS, Zorin OS, Peppermint eller noget andet baseret på Ubuntu, vil du også være i stand til at følge disse instruktioner.

GUI installation

For at installere Grub Customizer på Ubuntu med GUI, skal du gøre følgende. Åbn først “Ubuntu Software.” Hvis du ikke kan finde “Ubuntu-software” i din app-menu, skal du kigge efter “Software” eller “Opdag” og klikke på dem i stedet for.

  Sådan deaktiverer og sletter du din Siri-historik på iPhone og iPad

Når appen er åben, skal du finde søgefeltet og indtaste “Grub-tilpasning”. Når du indtaster dette, skulle der kun vises ét søgeresultat på skærmen. Klik på “Grub customizer” for at få adgang til dens softwareside.

Når du har åbnet Grub Customizers softwareside, skal du kigge efter “Installer”-knappen og klikke på den med musen. Når du vælger knappen “Installer”, bliver du bedt om at indtaste din adgangskode. Gør det.

Når du indtaster din adgangskode, vil Grub Customizer blive installeret. Når installationen er færdig, skal du klikke på knappen “Start” i Ubuntu-softwaren for at åbne Grub Customizer for første gang.

Terminal installation

Hvis du foretrækker at bruge terminalen til at installere Grub Customizer på Ubuntu, er her hvad du skal gøre. For at starte skal du trykke på Ctrl + Alt + T tastaturkombinationen for at starte et terminalvindue. Alternativt kan du søge efter “Terminal” i appmenuen og åbne den på den måde.

Med terminalvinduet åbent, brug kommandoen apt install for at få “grub-customizer”-pakken installeret.

sudo apt install grub-customizer

Når du indtaster kommandoen ovenfor, bliver du bedt om at indtaste din adgangskode. Indtast det på tastaturet, og tryk på Enter-tasten. Bare rolig, hvis du ikke kan se din adgangskode, mens du indtaster den.

  Alle de bedste Google Sheets-tastaturgenveje

Når du har indtastet din adgangskode, vil Ubuntu indsamle alle de pakker, der skal installeres (dette betyder “grub-customizer”-pakken og eventuelle afhængigheder, den har brug for. Når den er færdig med at indsamle disse pakker, vil den spørge dig, om du ønsker at fortsætte. Tryk på Y at bekræfte.

Efter bekræftelse vil Grub Customizer hurtigt blive downloadet og installeret. Når installationen er færdig, søg efter “Grub Customizer” i appmenuen for at åbne den.

Sådan redigeres Ubuntu bootloader

Det er nemt at redigere Ubuntu bootloader med Grub Customizer. For at starte skal du finde fanen “Generelle indstillinger” og klikke på den med musen. Du finder forskellige Ubuntu bootloader-indstillinger i dette område, såsom standardindgangen, synlighed og kerneparametre.

For eksempel, hvis du ikke er tilfreds med, at den vælger den første post i bootloaderen og indlæser den, kan du ændre den til, hvad du vil. Vælg rullemenuen, og vælg den mulighed, du vil starte automatisk til.

Alternativt, hvis du foretrækker, at Ubuntu altid starter det sidste, du har startet, kan du. For eksempel, hvis du dual-boot Windows 10 og Ubuntu, og du tidligere har valgt Windows, kan du bede Ubuntu bootloader om at vælge det, fordi du valgte det sidste gang.

  Sleep Better fortæller dig, hvor godt du sover

Andre indstillinger, du kan redigere

Det vigtigste, som Ubuntu-brugere forsøger at redigere i bootloaderen, er standardindgangsmuligheden. Det er dog ikke alt, du kan gøre. Du kan ændre, hvor lang tid det tager at starte standardindgangen fra 10 sekunder til så hurtigt, som du ønsker, ved at ændre “10” til et andet tal.

Du kan også deaktivere menuen helt ved at fravælge knappen “Vis menu”. Hvis du gør dette, skjules bootloaderen fuldstændigt, medmindre du trykker på Shift-knappen, mens du starter op. Eller du kan redigere Ubuntu-kernens boot-parametre ved at ændre “quiet splash” til den kernekommando, du kan lide.

Når du er færdig med at redigere Ubuntus bootloader, skal du finde knappen “Gem” øverst i Grub Customizer-appen og klikke på den for at gemme dine redigeringer. Luk derefter Grub Customizer og åbn et terminalvindue.

Anvendelse af ændringerne

Selvom Grub Customizer har muligheden “Installer til MBR”, virker det ikke altid. Grundlæggende redigerer Grub Customizer bare tekstkonfigurationsfiler. Som et resultat kan du anvende indstillingerne via terminalen. Sådan gør du det.

Brug update-grub-kommandoen nedenfor til at anvende de nye konfigurationsændringer på Ubuntu bootloader.

sudo update-grub