Sådan opsætter du aliaser på Ubuntu

Er du træt af at skrive lange kommandoer i din Ubuntu-terminal? Vil du finde en bedre måde? Hvis det er tilfældet, vil du måske opsætte terminalaliasser i Ubuntu-terminalen. I denne guide viser vi dig hvordan.

Hvad er et alias?

Et alias er en kommandolinjegenvej. Tænk på, hvor mange gange på Ubuntu du har prøvet at indtaste en lang kommando, blot for at glemme, hvad det er. Et alias kan sættes op som en genvej til den lange kommando, så du ikke behøver at huske den.

Hvis du finder dig selv at bruge terminalen på Ubuntu meget til udvikling, programmering, eller bare fordi du kan lide kommandolinjen, er det en god idé at lære at opsætte aliaser.

Aliaser er konfigureret i filen ~/.bashrc i din Ubuntu-hjemmemappe. Disse aliaser virker kun for en enkelt bruger, så husk, at du muligvis skal konfigurere kommandolinjealiasser for hver bruger på dit system.

Sikkerhedskopierer din Bashrc-fil

Standard Bashrc-filen i Ubuntu har nogle gode konfigurationsændringer i den for at gøre dit liv lettere. Disse tilføjelser er ikke nødvendige, men det ville være en skam at miste det, som udviklerne allerede har sat op.

  Sådan blokerer du et websted i Mozilla Firefox

For at gemme konfigurationen i din Bashrc-fil, skal vi lave en sikkerhedskopi. For at lave en sikkerhedskopi skal du starte med at åbne et terminalvindue på Ubuntu-skrivebordet. Du kan gøre dette ved at trykke på Ctrl + Alt + T på tastaturet eller ved at søge efter “Terminal” i appmenuen.

Når du er i terminalen, skal du bruge cp-kommandoen til at lave en kopi af ~/.bashrc. Denne kopi vil få navnet .bashrc.bak og vil være uredigeret. På den måde, hvis du vil fortryde alle ændringerne i denne vejledning, kan du gøre det.

cp ~/.bashrc ~/.bashrc.bak

Hvis du til enhver tid ønsker at gendanne sikkerhedskopien, skal du køre kommandoerne nedenfor.

rm ~/.bashrc

mv ~/.bashrc.bak ~/.bashrc

Tilføjelse af et alias

Tilføjelse af et alias til Ubuntu-terminalen er meget ligetil og lettere, end det lyder. For at starte skal du åbne din Ubuntu-brugers Bashrc-fil til redigeringsformål. I denne vejledning bruger vi Nano-teksteditoren.

nano -w ~/.bashrc

Når filen er åben i Nano-teksteditoren, skal du rulle til bunden og trykke på Enter-tasten for at oprette en ny linje. Når du har oprettet en ny linje, skal du skrive ordet alias. Hvert kommandolinjealias skal starte med dette ord.

alias

Med tilføjet alias er det tid til at navngive din genvejskommando. For eksempel, hvis du ville have din kommandogenvej til at gøre det nemmere at opdatere Snap-pakker, kan du lave snap-update osv.

alias snap-update

Efter genvejskommandoen skal du tilføje et =-tegn. Dette tegn vil fortælle Bash-skallen, at det er her, den lange kommando begynder.

alias snap-update= 

Efter = tegnet tilføjes det første ‘-mærke. Dette mærke fortæller Bash-skallen, hvor den lange kommando begynder.

alias snap-update="

Efter det første ‘-mærke, tilføjer du din kommando. Så hvis du vil gøre det nemmere at opdatere Ubuntus Snaps, vil du tilføje sudo snap refresh. Huske; du kan tilføje så mange kommandoer som du vil, så længe der er en ; mellem dem.

  Sådan laver du grønt farvestof i Minecraft

alias snap-update="sudo snap refresh'

Når du er færdig med at tilføje dit alias til Ubuntu-terminalen, skal du gemme redigeringerne med Ctrl + O og afslutte med Ctrl + X.

Aktivering af et alias

Aliaser er ikke aktive i dit terminalvindue i det øjeblik, du gemmer din Bashrc-fil. Dette skyldes, at terminalsessionen skal opdateres. Hvis du redigerer din Bashrc-fil og tilføjer et nyt alias, vil det sandsynligvis ikke virke med det samme.

Heldigvis er der en kommando, du kan indtaste for at aktivere dine nye aliaser i Ubuntu-terminalen med det samme. Sådan fungerer det.

Først skal du tilføje dine nye kommandolinjealiasser ved at bruge trinene i “Tilføjelse af et alias.” Når du har taget hånd om det, skal du gemme redigeringerne i din Bashrc-tekstfil ved at trykke på Ctrl + O og afslutte med Ctrl + X.

  Hvad er en CPU, og hvad gør den?

Når du er ude af Nano, skal du bruge kildekommandoen på ~/.bashrc-filen. Du fortæller Bash-terminalen i Ubuntu at bruge den nyligt opdaterede konfiguration ved at indtaste denne kommando.

source ~/.bashrc

Efter kommandoen ovenfor er kørt, bør dit nye alias være aktivt og klar til brug med det samme.

Slå aliaser fra

Det er muligt at lukke aliaser i Ubuntu, hvis du ønsker det. Sådan gør du. Åbn først Bashrc-filen til redigeringsformål ved hjælp af nano-kommandoen nedenfor.

nano -w ~/.bashrc

Når Bashrc-filen er åben og klar til at blive redigeret, skal du finde det alias, du ønsker at deaktivere i Ubuntu. Når du har fundet det, skal du tilføje et #-symbol foran. For eksempel, for at slukke for vores Snap-opdateringsalias, skal det se ud som kommandoen nedenfor.

#alias snap-update="sudo snap refresh"

Når dit alias er lukket, skal du trykke på Ctrl + O-knappen for at gemme og afslutte med Ctrl + X. Kør derefter kildekommandoen for at opdatere Bashrc-filen.

source ~/.bashrc

Efter at have kørt kildekommandoen, vil dit alias blive deaktiveret.