Sådan konfigureres et HiFi Desktop Audio System

Et HiFi-system er et sæt komponenter designet til at få musikken til at lyde så godt som muligt. HiFi sigter efter klar, støjfri lyd, ikke kun høj lydstyrke og boostet bas. Musik på et HiFi-system vil lyde radikalt bedre end musik på de hovedtelefoner, der fulgte med din telefon, på grund af mange forskellige faktorer som mindre signalinterferens (og dermed mindre støj), højere frekvensrespons og klarhed på hovedtelefonerne og en meget bedre lytteoplevelse med over-ear høretelefoner.

Folk, der nyder high-end lyd, kaldes “audiofile”, og den audiofile scene er kompliceret og kan virke svær at komme ind på. Her vil vi opdele, hvad hver del i et HiFi-setup gør, og hvordan det bidrager til den overordnede lyd.

Digital Audio Converters (DAC)

DAC’en er i bund og grund et virkelig avanceret hovedtelefonstik. Det er udgangspunktet for al lyden i dit system. På grund af elektrisk støj i din computer, lyder lyden fra det indbyggede hovedtelefonstik meget støjende. Du bemærker måske ikke denne støj på de fleste hovedtelefoner (da de fleste hovedtelefoner alligevel larmer), men på HiFi-hovedtelefoner bliver det tydeligt.

Løsningen er at isolere den elektriske interferens med en ekstern DAC. Disse er bygget med komponenter af meget højere kvalitet end den indbyggede DAC i din computer. De er ofte i stand til at forsyne hovedtelefoner med højere impedans og levere fantomstrøm til mikrofoner, der har brug for det.

Forstærkere

For de fleste højttalere og nogle hovedtelefoner vil du have en forstærker til at tænde for din lyd, før du lytter til den, da den kan være stille, når den kommer direkte fra DAC’en. Hvis du har høretelefoner med lavere impedans, burde en USB DAC forsyne dem fint, men alt, der kræver 250 Ohm og derover, betyder, at du sandsynligvis vil have en forstærker, så støjen fra DAC’en ikke ødelægger tingene.

Grunden til, at forstærkere er nødvendige, er, at de fleste DAC’er ikke er lavet til at forstærke lyd ud over et bestemt punkt. Hvis du skulle skrue DAC’en op til 10, ville det lyde utroligt støjende (den dårlige slags støj). Du kan dog skrue den til 5 og derefter indstille forstærkeren til at skrue den op 200%, og lyden ville stadig være klar

Hovedtelefoner og højtalere

Alle delene ovenfor får den digitale lyd fra din enhed ud over en ledning. I den anden ende af den ledning har du mulighed for høretelefoner eller højttalere.

Gode ​​højttalere er komplicerede at sætte op og kræver normalt en stor stereomodtager, som du kan tilslutte alt. God lyd er afhængig af korrekt placering af højttalerne og rumakustikken. Dette kan afbødes noget med passende placering og støjreducerende paneler.

Hovedtelefoner er enklere og kræver normalt kun et enkelt kabel at tilslutte. Disse hovedtelefoner vil have en impedans, målt i ohm. Dette er hovedtelefonernes elektriske modstand, og hovedtelefoner med højere impedans vil kræve mere strøm for at køre korrekt. De fleste hovedtelefoner vil være meget lave, normalt under 32 ohm, mens nogle hovedtelefoner kan gå op til 600 ohm. Generelt vil højere impedans have bedre lyd, men kun hvis resten af ​​dit setup matcher kvaliteten. Hvis din DAC og forstærker ikke kan klare at køre lyden så højt, så ser du muligvis ingen fordele – tingene kan endda lyde værre end før.

Det vigtigste, du skal tjekke, når du leder efter hovedtelefoner, er frekvensresponsen og den overordnede klarhed. Nogle hovedtelefoner, som Beats, vil skrue op for bassen på deres hovedtelefoner for at give en illusion af bedre lyd. For et utrænet øre kan dette lyde rigtig godt, men et HiFi-setup skal ideelt set have en rimelig flad frekvensgang uden modifikation af den indkommende lyd. Overordnet klarhed er svær at måle, men påvirker lyden en del. Dette kommer ned til byggekvaliteten og normalt prisen på hovedtelefonerne.

Mikrofoner

Afhængigt af din brug har du muligvis ikke brug for en mikrofon, men folk, der ønsker at optage lyd, kan nemt tilføje dem til deres opsætning. De fleste high-end mikrofoner vil bruge XLR-stik, som de fleste DAC’er understøtter. Nogle mikrofoner – især kondensatormikrofoner – kræver 48 volt fantomstrøm, hvilket betyder, at den har brug for en ekstern strømkilde for at fungere. Den får dog strøm fra selve XLR-kablet, så du behøver ikke tilslutte noget ekstra, bare drej en kontakt på din DAC. Sørg dog for, at du ikke leverer fantomkraft til en mikrofon, der ikke understøtter den, da du kan beskadige mikrofonen.

Ekstra tilbehør

Du skal naturligvis bruge kabler for at sætte alt dette sammen, men ikke alle kabler vil skære det over. Da de fleste af disse komponenter tager strøm fra væggen, har du brug for skærmede kabler. Normale aux-ledninger, som du kan bruge til at afspille musik i din bil, er ikke afskærmede og vil opfange tonsvis af statisk elektricitet fra nærliggende elektriske signaler. Afskærmede kabler kommer til en præmie, men er nødvendige, for hvis en komponent i denne sløjfe er af lav kvalitet, vil det ødelægge lyden. Du behøver ikke fancy, high-end, guldbelagte stik eller noget, men afskærmning er et must.

Oversigt

Så hvordan hænger det hele sammen? Nå, når du for eksempel afspiller en fil i iTunes, sender din computer den via USB til DAC’en. DAC’en afkoder det og sender derefter den faktiske analoge lyd ud til forstærkeren (normalt over et 1/4″ kabel, men nogle gange over et standard hovedtelefonkabel). Når det er blevet forstærket, går signalet til dine hovedtelefoner eller højttalere, hvor du endelig kan lytte til det.

Slutresultatet er forbløffende klar lyd.

Så hvad køber jeg?

Du behøver ikke købe vanvittigt dyre komponenter for at få en god oplevelse. Det omvendte er også sandt, du kan købe komponenter til overpris og ende med støjende, forvrænget lyd. Det handler om kvalitet og kommer ned til hver enkelt del selv.

De nøjagtige komponenter i din opsætning vil variere afhængigt af dine behov, dit budget og dine personlige præferencer. Markedet er meget forskelligt, og som sådan kan vi ikke uden videre sammensætte en omfattende guide til køb af hver enkelt del, du måtte have brug for. Vi opfordrer dig til at lave din egen research og læse anmeldelser fra mere kvalificerede audiofagfolk, før du beslutter dig for, hvad du skal købe.

Billedkredit: pelfofoto/Shutterstock