Sådan kører du Linux på en iPad

Bruger du en Apple iPad som din primære mobilcomputer? Kunne du tænke dig at køre Linux på det til udviklingsformål eller andre ting? Det viser sig, med lidt arbejde, at det er muligt at køre Linux på en iPad via virtualisering. Sådan konfigurerer du det.

Krav

For at køre Linux på din iPad skal nogle krav være opfyldt. Til at begynde med skal du bruge en aktuel version af iPad OS. VM-emulatoren kræver ikke, at din iPad bliver ændret eller manipuleret med på nogen måde, men den skal have den nyeste chip indeni (A12 Bionic).

Hvis du ikke har en nylig iPad, der kører A12-chippen, kan du juli også være i stand til at slippe afsted med det uden at ændre det, hvis du bruger en ældre version af iPad OS; dog dine resultater juli variere.

Ud over at have en nyere iPad, skal du også bruge Windows 10 eller macOS til at udføre den indledende installation, samt et USB til Lightning-kabel. Hvis du er Linux-bruger, kan du installere Windows 10 i en VM og bruge en USB-passthrough til at komme rundt med Windows på dit system.

Til sidst skal du sikre dig, at du har den nyeste iTunes installeret i Windows eller Mac OS. Du juli skal også have Apple iCloud installeret på dit system.

Installation af Alt Store på Windows

Nu hvor vi har gennemgået kravene til opsætning af Linux på en iPad, kan vi starte installationsprocessen. For at starte skal du konfigurere Alt Store på din iPad. Alt Store er en gratis alternativ appbutik, som du kan bruge til at sideloade IPA (Apple app-filer) til din enhed.

Husk at Alt Store skal genaktiveres på din iPad hver syvende dag, medmindre du betaler for en Apple-udviklerkonto og låser op for sideindlæsnings-IPA’er i et år ad gangen. Genaktivering af Alt Store og dine sideindlæste apps hver syvende dag kan være irriterende, men det er bedre end at annullere din iPad-garanti.

For at begynde at installere Alt Store på din iPad, gå over til det officielle Alt Store-websted. Når du er på webstedet, skal du finde området “Download AltServer til” og klikke på Windows (Beta) eller macOS, hvis du bruger en Mac.

Download og installer AltServer på din computer (eller VM, hvis du er på Linux). Installationen vil ikke tage lang tid. Når installationen er færdig, skal du gå videre til næste del af vejledningen.

Brug af AltServer til at installere UTM

I øjeblikket er den eneste måde en iPad-bruger kan bruge Linux på UTM, et sofistikeret virtualiseringsværktøj til Mac/iOS/iPad OS. Det er overbevisende og kan køre de fleste typer operativsystemer uden problemer.

Du skal manuelt downloade UTM IPA-filen til din iPad og indlæse den gennem Alt Store for at få den på din iPad, så du kan bruge den til at installere Linux. Klik på for at downloade IPA-filen her.

Bemærk: vi bruger UTM SE (langsom udgave) til sideload, da det har den bedste kompatibilitet. Du kan dog også få den almindelige IPA-fil her hvis du foretrækker det.

Installation

For at installere skal du tilslutte din iPad til Windows, Mac OS eller din Windows VM på Linux med dit USB-lyskabel. Lås derefter iPad’en op for at “stole” din computer. Du skal stole på din maskine for at den virker.

Når du har stolet på din iPad på din computer, skal du starte “AltServer” på din computer, og den skulle åbne som et ikon i systembakken på Windows. Derfra skal du klikke på ikonet, vælge “Installer Alt Store” med musen og vente på, at din pc installerer Alt Store på din iPad.

Nu hvor Alt Store er installeret, skal du “stole” den som en app på din iPad, da den er sideloadet. For at gøre det skal du åbne appen Indstillinger på iPad. Gå til Generelt > Enhedshåndtering. Tryk på appen, og vælg Tillid.

Når Alt Store er åben, skal du holde din iPad forbundet til din pc. Derefter, mens den stadig er tilsluttet, skal du åbne Alt Store-appen og klikke på “Mine apps” Derfra skal du klikke på +-ikonet i venstre hjørne.

Når du har klikket på +-ikonet, skal du søge efter UTM SE- eller UTM IPA-filen, der er downloadet til din iPad, og trykke på den for at installere den. Huske; installationen juli tage lidt tid, så vær tålmodig og tag ikke stikket ud af din iPad.

Når installationen er færdig, skal du afbryde din iPad og starte UTM for at begynde at bruge Linux!

Installation af Linux på iPad

Nu hvor UTM er sideindlæst til din iPad, er det tid til at få Linux til at fungere. Gør følgende for at få Linux til at fungere.

Trin 1: Tryk på knappen “Gennemse UTM-galleri” for at se forudkonfigurerede virtuelle maskiner til UTM på iPad. Når du har fundet den, du kan lide, skal du downloade den til iPad.

Trin 2: Åbn iPad OS Files-appen, og udpak ZIP-arkivet. Tryk derefter på UTM-filen inde i iPad OS Files-appen. Når du trykker på UTM-filen, importeres den automatisk til UTM VM-appen.

Trin 3: Når du har importeret VM’en, skal du trykke på den i UTM for at starte den, og du vil bruge Linux. Du skal dog huske på, afhængigt af din iPads specifikationer juli ønsker at holde sig til Linux OS’er, der er lette og ikke grafisk intense.