Sådan installeres KDE Plasma 5 på Linux

KDE Plasma 5 er et smukt, fuldt udstyret skrivebordsmiljø til Linux-skrivebordet. Det er meget moderne og har tonsvis af konfigurationsmuligheder, som enhver Linux-bruger ville elske. I denne vejledning viser vi dig, hvordan du opsætter KDE Plasma 5 på Linux.

Ubuntu installationsvejledning

Hvis du gerne vil bruge KDE Plasma 5 på Ubuntu, skal du installere Kubuntu-skrivebordet. Kubuntu er KDE Plasma-smag af Ubuntu, og den leveres med KDE og alle KDE-apps og -værktøjer.

For at starte installationen af ​​KDE Plasma 5 på Ubuntu skal du åbne et terminalvindue. For at åbne et terminalvindue skal du trykke på Ctrl + Alt + T på tastaturet. Alternativt kan du søge gennem appmenuen efter “Terminal” og starte den på den måde.

Når terminalvinduet er åbent og klar til brug, kan du installere Kubuntu-skrivebordet. For at gøre det skal du bruge kommandoen apt install og indlæse “kubuntu-desktop”-pakken.

sudo apt install kubuntu-desktop

Når du indtaster kommandoen ovenfor, vil Ubuntu bede dig om din adgangskode. Brug tastaturet til at indtaste din brugerkontos adgangskode. Tryk derefter på Y-tasten for at bekræfte, at du ønsker at installere Kubuntu-skrivebordet.

Installationen vil tage noget tid. Når processen er fuldført, genstart din computer. Når du starter sikkerhedskopieringen, vil du have KDE Plasma-skrivebordet installeret. Vælg det i menuen “sessioner” inde på din login-skærm.

  Sådan bruges og installeres Snap-pakker på Linux

Debian installationsvejledning

Debian Linux har flere måder at installere KDE Plasma 5 på. Du kan vælge Plasma som en af ​​skrivebordsindstillingerne under den indledende installationsproces eller installere det efter kendsgerningen som en pakke.

For at installere efter opsætningsprocessen skal du åbne et terminalvindue. For at åbne et terminalvindue på Debian-skrivebordet skal du trykke på Ctrl + Alt + T på tastaturet. Eller søg efter “Terminal” i appmenuen og start den på den måde.

Med terminalvinduet åbent, skal du installere pakken “kde-full” ved at bruge kommandoen apt-get install. Pakken “kde-full” har absolut alt hvad du behøver for at køre en komplet Plasma desktop-oplevelse.

Brug kommandoen apt-get install nedenfor, installer KDE Plasma 5 på Debian Linux.

sudo apt-get install kde-full

Når du indtaster kommandoen ovenfor, vil Debian bede dig om din adgangskode. Brug tastaturet til at indtaste adgangskoden til din brugerkonto. Tryk derefter på Enter-tasten for at indsende adgangskoden. Tryk derefter på Y for at starte installationen.

Installation af KDE Plasma 5 vil tage en del, da der er et væld af pakker at downloade og konfigurere. Når processen er færdig, skal du genstarte din computer. Når du tænder det igen, vil du være i stand til at vælge KDE Plasma 5 fra Debians login-menu.

Arch Linux installationsvejledning

I modsætning til andre operativsystemer kommer Arch Linux ikke med et forudinstalleret skrivebord. I stedet bliver brugerne instrueret i at installere det, der fungerer bedst for dem. KDE Plasma 5 er en af ​​mulighederne tilgængelige via “plasma-meta”-pakken.

  Sådan udtrækkes rammer fra GIF'er på Linux

For at starte installationsprocessen skal du åbne et terminalvindue på skrivebordet. For at åbne et terminalvindue på Arch Linux-skrivebordet skal du trykke på Ctrl + Alt + T eller søge efter “Terminal” i appmenuen.

Med terminalvinduet åbent, brug kommandoen pacman -S til at installere KDE Plasma 5-skrivebordet via “plasma-meta”-pakken.

sudo pacman -S plasma-meta

Når du indtaster kommandoen ovenfor, vil Arch bede dig om en adgangskode. Brug tastaturet til at indtaste din brugeradgangskode. Derefter vil du se “Der er 2 tilgængelige udbydere til phonon-qt5-backend”. Tryk på Enter-tasten for at vælge standardindstillingen.

Når du vælger standardindstillingen, vil Arch forsøge at installere hele KDE Plasma 5-skrivebordsmiljøet. Tryk på Y-tasten på tastaturet for at starte installationsprocessen.

Installationsprocessen bør ikke tage lang tid. Når det er færdigt, genstart din Arch PC. Når systemet er færdig med at genstarte, vil du være i stand til at få adgang til KDE Plasma 5 i Arch login-menuen.

Fedora installation instruktioner

Hvis du bruger Fedora Linux, og du skal installere KDE Plasma 5, bliver du nødt til at bruge kommandoen dnf install sammen med gruppen “kde-desktop”. Denne gruppe indeholder alt, hvad Fedora-brugere behøver for at køre KDE Plasma 5-skrivebordsmiljøet.

Åbn et terminalvindue ved at trykke på Ctrl + Alt + T på tastaturet, eller søg efter “Terminal” i appmenuen og start det på den måde. Når terminalvinduet er åbent, skal du bruge kommandoen dnf install nedenfor til at opsætte KDE Plasma-skrivebordet på Fedora.

sudo dnf install @kde-desktop

Efter at have indtastet kommandoen, skriv din adgangskode ved hjælp af din brugerkonto. Tillad derefter Fedora at samle alle pakker og forberede dem til installation. Tryk derefter på Y for at starte installationen.

  6 bedste Linux-distributioner til Raspberry Pi

Når installationen er færdig, genstart din Fedora PC. Når genstarten er fuldført, vil KDE Plasma 5-skrivebordet være tilgængeligt som en session på login-skærmen. Bare vælg det og log ind!

OpenSUSE installationsvejledning

For at installere KDE Plasma 5 desktop på OpenSUSE har du to muligheder. Den første mulighed involverer at vælge KDE under OpenSUSE netværksinstallationsprogrammet. Eller installer det bagefter.

Hvis du ønsker at installere det efterfølgende, skal du starte med at åbne et terminalvindue ved at trykke på Ctrl + Alt + T på tastaturet. Eller søg efter “Terminal” i appmenuen og start den på den måde.

Med terminalvinduet åbent, brug kommandoen zypper installation til at opsætte KDE Plasma 5-skrivebordet ved hjælp af KDE-mønsteret. Husk, at dette mønster skal installere ret mange pakker, og det kan tage et par minutter.

sudo zypper install -t pattern kde kde_plasma

Når du indtaster kommandoen nedenfor, vil OpenSUSE bede dig om at indtaste din adgangskode. Derfra skal du trykke på Y-knappen for at installere alle KDE-pakkerne. Når installationen er færdig, genstart OpenSUSE.

Ved indlæsning af en sikkerhedskopi vil KDE Plasma 5 være tilgængelig til brug. Vælg KDE-skrivebordet på login-skærmen til din OpenSUSE-pc.