Sådan installeres JetBrains CLion på Linux

JetBrains Clion er en cross-platform IDE (integreret udviklingsmiljø) til både C og C++ programmeringssprogene. Det tilbyder mange værdifulde funktioner, såsom kodegenerering, kodeanalyse osv.

I denne guide vil vi gennemgå de forskellige måder, du kan installere JetBrains CLion IDE på Linux. For mere information om appen, klik her.

Snap-pakkeinstallation

JetBrains CLion er tilgængelig som en Snap-pakke for dem, der kan lide at bruge Ubuntu Snap Store. For at bruge CLion som Snap skal du have Snapd-runtime konfigureret og installeret på dit Linux-system.

Hvis du er på Ubuntu, er Snapd runtime allerede klar til at gå. Men hvis du bruger Fedora, OpenSUSE, Arch Linux eller noget andet, bliver du nødt til at få runtime installeret på forhånd.

Opsætning af Snapd-runtime på Linux, så du kan installere Snap-pakker, er relativt nemt. For at starte skal du installere “snapd”-pakken med dit Linux OS’s pakkehåndtering. Brug derefter Systemd til at aktivere filen “snapd.socket”.

Kan du ikke finde ud af, hvordan du opsætter Snapd-runtime på din Linux-pc? Det er ok! Vi kan hjælpe! Følg med i vores dybdegående guide til, hvordan du opsætter Snap-pakker for at få det til at fungere.

Efter opsætning af Snaps, vil du hurtigt kunne installere JetBrains CLion-appen på din Linux-pc med følgende snapinstallationskommando nedenfor.

sudo snap install clion --classic

Husk, at CLion installeres som et snap i “Klassisk tilstand.” Den klassiske tilstand kræver AppArmor, og ikke alle Linux-operativsystemer understøtter det. Hvis Snap fortæller dig, at du ikke kan installere det korrekt, så prøv installationsvejledningen til Flatpak i stedet.

Flatpak installation

JetBrains CLion er tilgængelig som en Flatpak på Flathub app store. Hvis du ønsker at installere dette program som en Flatpak på dit Linux OS, skal du først konfigurere Flatpak runtime.

Opsætning af Flatpak runtime på Linux er meget ligetil. For at gøre det behøver du kun installere “flatpak”-pakken på dit system ved hjælp af din pakkehåndtering. Hvis du har brug for hjælp til at opsætte Flatpak på din Linux-pc, så følg venligst vores guide om emnet.

Med Flatpak runtime oppe og køre, er næste trin at aktivere Flathub app store. Flathub bærer JetBrains CLion-pakken, så dette trin er kritisk. For at aktivere Flathub skal du bruge følgende flatpak remote-add kommando nedenfor.

flatpak remote-add --if-not-exists flathub https://flathub.org/repo/flathub.flatpakrepo

Med Flathub App Store sat op, vil du være i stand til at installere CLion på din Linux-pc. Brug af flatpak installationskommandoen nedenfor, få appen til at fungere på din computer.

sudo flatpak install flathub com.jetbrains.CLion

Arch Linux installation

Som alle JetBrains apps er der en AUR-pakke til CLion tilgængelig til installation. Husk, at disse pakker, selvom de er gode, ikke modtager officiel support fra JetBrains. Når det er sagt, downloades CLion AUR-pakken direkte fra deres hjemmeside, så den bruger ikke nogen ændret kode.

For at starte installationen af ​​CLion på Arch Linux, skal du installere pakkerne “Git” og “Base-devel”. Disse pakker er nødvendige for at interagere med AUR.

sudo pacman -S git base-devel

Efter installationen af ​​de to pakker skal du installere Trizen AUR-hjælperen. Dette program vil automatisere installationen af ​​CLion, så du ikke behøver at gøre alt i hånden.

For at installere Trizen skal du indtaste kommandoerne nedenfor i rækkefølge.

git clone https://aur.archlinux.org/trizen.git
cd trizen
makepkg -sri

Til sidst skal du installere JetBrains CLion på din Arch Linux pc ved at bruge trizen -S kommandoen.

trizen -S clion

Generisk Linux installation

JetBrains CLion kommer med et universelt installationsprogram til dem på Linux, som ikke ønsker at bruge Snaps eller Flatpak og ikke bruger Arch Linux. For at starte installationen skal du gå over til CLion-downloadsiden og klikke på den blå “Download”-knap.

Efter download skal du bruge CD-kommandoen til at flytte terminalvinduet til mappen “Downloads”. Derefter skal du bruge tar-kommandoen til at dekomprimere JetBrains CLion TarGZ-filen, der er downloadet tidligere.

cd ~/Downloads

Inde i mappen “Downloads” skal du bruge kommandoen tar xvf til at dekomprimere CLion TarGZ-filen. Dekompressionsprocessen bør kun tage et par sekunder, da filen ikke er så stor.

Når processen er færdig, skal du bruge CD-kommandoen til at flytte ind i den nye CLion-mappe, som tar-kommandoen oprettede efter dekomprimeringsprocessen.

cd clion-*/

Når du har indtastet den nye CLion-mappe, skal du få adgang til “bin”-undermappen. Denne mappe har scriptet “clion.sh”, som skal køres for at få adgang til CLion-appen på Linux.

cd bin/

Start CLion på din Linux-pc ved at køre kommandoen sh clion.sh nedenfor.

sh clion.sh