Sådan installeres Gnome 40 i Ubuntu 21.04

På trods af at Gnome 40 har været ude i næsten 6 måneder, er den stadig ikke nået til Ubuntu, og Canonical har besluttet at gå med Gnome 3 til 21.04. Men takket være fællesskabet er det muligt at få Gnome 40 op at køre på Ubuntu. Sådan gør du.

ADVARSEL: Gnome 40 på Ubuntu er meget ustabil. Installer kun dette skrivebord, hvis du ved, hvad du laver.

Opdater Ubuntu

Den eneste måde at få den seneste Gnome 40 (4.0) til at fungere på Ubuntu er ved at opgradere til Ubuntu 21.04. Hvis du ikke allerede har Ubuntu 21.04 og bruger Ubuntu 20.04 LTS, vil du ikke kunne bruge Gnome 40.

På wdzwdz tidligere har jeg gennemgået, hvordan man opgraderer til Ubuntu 21.04 i dybden, og den artikel vil hjælpe. Jeg vil dog også dække en hurtig terminalbaseret guide, du kan bruge til hurtigt at opgradere til 21.04.

For at starte opgraderingen skal du åbne et terminalvindue. Du kan åbne et terminalvindue på skrivebordet i Ubuntu, tryk på Ctrl + Alt + T på tastaturet. Eller åbn terminalen ved at søge efter den i appmenuen.

Når terminalvinduet er åbent, skal du bruge sed-kommandoen til at opdatere din installations softwarekilder til 21.04.

sudo sed -i 's/eoan/hirsute/g' /etc/apt/sources.list

Efter at have opdateret alle softwarekilderne til “hirsute”, har du taget det første skridt til at opgradere til 21.04. Nu skal du køre opdateringskommandoen. Denne kommando vil opdatere softwaredatabasen på Ubuntu.

sudo apt update

Dernæst skal du installere de seneste 21.04-patches på dit system. Disse patches vil begynde konverteringen til Hirsute Hippo, som kan køre Gnome 40.

sudo apt upgrade

Med patcherne installeret, skal du køre kommandoen dist-upgrade. Denne kommando vil installere alle pakker, der er blevet holdt tilbage, og hjælper dig med at skifte til 21.04.

sudo apt dist-upgrade

Når opdateringen er færdig, genstart dit system. Åbn derefter et terminalvindue igen og brug autoremove-kommandoen til at fjerne de ikke længere nødvendige pakker på systemet.

sudo apt autoremove

Sørg for, at du har Gnome Shell installeret

Mens hovedudgivelsen af ​​Ubuntu har Gnome-skrivebordet, er det ikke den eneste version af Ubuntu. Hvis du har installeret Xubuntu, Lubuntu, Kubuntu, Ubuntu Budgie eller Ubuntu Mate, har du et andet skrivebordsmiljø.

Hvis du er interesseret i at bruge Gnome 40, skal du først installere Gnome-skrivebordet. Uden basis-Gnome-pakkerne vil opgradering til 40 over PPA ikke fungere.

For at installere Gnome-skrivebordet i Ubuntu skal du gøre følgende. Åbn først et terminalvindue ved at trykke på Ctrl + Alt + T på tastaturet eller søge efter “Terminal” i appmenuen. Når den er åben, skal du installere Ubuntu Gnome desktop-pakken.

sudo apt install ubuntu-desktop

Installationen vil have fat i alle nødvendige pakker, som du skal bruge for at bruge Gnome på Ubuntu. Under installationen bliver du bedt om at vælge en login-manager i terminalen. Sørg for at vælge “gdm,” Gnome login manager.

Aktiver Gnome 40 PPA

For at få Gnome 40 på Ubuntu skal du tilføje en tredjeparts PPA (AKA et personligt pakkearkiv) til dit system. For at gøre det, brug kommandoen apt-add-repository nedenfor.

 sudo add-apt-repository ppa:shemgp/gnome-40

Efter at have tilføjet den nye Gnome 40 PPA, skal du køre opdateringskommandoen på din Ubuntu-pc. Denne kommando afslutter konfigurationen af ​​Gnome 40 PPA.

sudo apt update

Med alt sat op, er det tid til at installere “gnome-session”-pakken. Grunden til at du skal installere denne pakke er, at selvom Ubuntu har Gnome, har den en tilpasset version. Du skal bruge “gnome-session” for at bruge Gnome 40.

For at installere “gnome-session”-pakken skal du bruge følgende apt install-kommando nedenfor.

sudo apt install gnome-session

Nu hvor “gnome-session”-pakken er sat op på din Ubuntu 21.04-installation, skal du starte Gnome-opgraderingsprocessen. For at gøre det, gå videre til næste afsnit.

Opgrader dine pakker

Gnome 40 opgraderer dine eksisterende Gnome-pakker fra 3.0-versioner til 4.0-versioner. Hvis du ikke opgraderer disse pakker, vil Gnome 40 ikke fungere korrekt.

For at udføre opgraderingerne til Gnome 40 på din Ubuntu-installation skal du åbne et terminalvindue og bruge apt upgrade-kommandoen nedenfor til at downloade Gnome 40-opgraderingerne fra den nye PPA, der blev tilføjet tidligere.

sudo apt upgrade

Nu hvor alle opdateringerne er installeret på din Ubuntu-pc, skal du genstarte. Genstart er påkrævet for at afslutte opgraderingen af ​​Gnome-pakkerne til version 4.0.

Log ind på Gnome 40

Efter genstart kan du endelig få adgang til Gnome 40 i Ubuntu. For at gøre dette skal du finde gearmenuikonet på login-skærmen og klikke på det med musen. Find “Gnome” i gearmenuen og vælg den.

Når du har valgt “Gnome”, skal du vælge dit brugernavn og indtaste din adgangskode. Når du logger ind, bruger du Gnome 40.