Sådan formateres et SD-kort til ExFat i Ubuntu

exFat-filsystemet er et af de bedste formater at bruge på et SD-kort, især hvis dit SD-kort bruges på Android, da det har et væld af nyttige funktioner. I denne vejledning viser vi dig, hvordan du formaterer dit SD-kort til ExFat på Ubuntu.

Bemærk venligst, at selvom disse instruktioner fokuserer på Ubuntu, vil disse instruktioner virke på alle Linux-baserede operativsystemer. Hvis du skal formatere i ExFat og ikke bruger Ubuntu, er du velkommen til at følge med.

Mulighed 1 – Gnome Disks

Den bedste måde at formatere et SD-kort til ExFat-filformatet i Ubuntu er med Gnome Disks-applikationen. Dette program har indbygget understøttelse af ExFat og en nem GUI, som alle kan forstå, selv begyndere.

For at komme i gang skal du sørge for, at din Ubuntu Linux-pc har Gnome Disks installeret. Hvis du ikke har det sat op, skal du starte en terminal på Ubuntu Linux-skrivebordet ved at trykke på Ctrl + Alt + T på tastaturet eller ved at søge efter “Terminal” i appmenuen.

Når terminalvinduet er åbent, skal du bruge kommandoen apt install nedenfor til at installere Gnome Disks-appen på din Ubuntu-pc. Eller, hvis du foretrækker ikke at bruge terminalen, start Ubuntu Software, søg efter “Disks” eller “Gnome Disks” og installer softwaren på den måde.

  Sådan rettes Adobe Photoshop CC, hvis det går ned eller er langsomt

Bemærk: Hvis du ikke bruger Ubuntu, kan du installere Gnome Disks-værktøjet ganske nemt ved at besøge Pkgs.org-webstedet. Eller ved at søge gennem Gnome Software eller KDE Discover efter appen.

sudo apt install gnome-disk-utility

Nu hvor Gnome Disks-applikationen er installeret, skal du starte den ved at søge efter “Diske” i appmenuen. Du kan også starte det med “gnome-disk-utility” fra terminalprompten, hvis det er nødvendigt.

Med Gnome Disks åbne på Ubuntu-skrivebordet, følg trin-for-trin instruktionerne nedenfor for at formatere dit SD-kort i ExtFat-format.

Trin 1: Sæt dit SD-kort i Ubuntu via en USB-kortlæser eller SD-kortlæserens slot indbygget i din pc. Når du tilslutter det, skulle Gnome Disks automatisk vise det i venstre sidebjælke.

Hvis du ikke kan se din enhed, skal du lukke og genstarte Gnome Disks.

Trin 2: Find din SD-kortenhed i sidebjælken, og vælg den med musen. Når du har valgt det med musen, skal du finde menuen i øverste højre hjørne og klikke på den.

Inde i menuen skal du vælge “Formater disk”. Hvis du vælger dette, kan du slette dit SD-kort. Når du har klikket på “Formater disk”, vises en menu. Vælg “Overskriv ikke eksisterende data (hurtig).”

  Sådan installeres Raspberry Pi OS med skrivebordet på Raspberry Pi 4

I den anden boks skal du vælge “Kompatibel med moderne systemer og harddiske > 2TB (GPT). Du skal bruge denne mulighed for at bruge ExFat.

Vælg “Format”, når begge menuindstillinger er indstillet.

Trin 3: Når din enhed er formateret, er alle partitioner væk. Herfra skal du finde “+”-symbolet og klikke på det med musen. Denne knap åbner den nye partitionsmenu.

Brug partitionsskyderen og brug den til at vælge, hvor stor partitionen skal være. Klik derefter på “Næste”.

Trin 4: Find afkrydsningsfeltet “Andet”, og klik på det med musen. Du skal vælge denne mulighed, da “ExFat” er placeret i dette område.

Når du har klikket på “Andet”, skal du klikke på afkrydsningsfeltet med “exFAT”. Hvis du vælger dette, får du Gnome Disks til at formatere din partition til “exFAT”.

Klik på “Opret” for at afslutte processen.

Mulighed 2 – Terminal

Selvom Gnome Disks klart er den nemmeste måde at formatere en disk på, er det ikke den eneste måde at gøre det på. Du kan også formatere en USB-stick i ExFat-formatet via terminalen.

  Sådan bruges omtaler i Microsoft Office 365-kommentarer

For at komme i gang skal du åbne et terminalvindue. Du kan åbne et terminalvindue ved at trykke på Ctrl + Alt + T på tastaturet eller ved at søge efter “Terminal” i appmenuen.

Når terminalvinduet er åbent, skal du bruge kommandoen lsblk til at se alle tilsluttede blokenheder på din computer. Find dit SD-korts etiket. I dette eksempel er drevetiketten /dev/sde1. Din vil være anderledes.

Når du har fundet drevetiketten, kan du oprette et nyt filsystem på enheden. For at gøre det, brug kommandoen mkfs.exfat. Denne kommando vil omskrive partitionstabellen og omformatere den, så alt slettes.

sudo mkfs.extfat /dev/sde1

Når kommandoen er færdig, vil du se “Filsystem oprettet med succes.” Sådan ved du, at processen er færdig. På dette tidspunkt kan du bekræfte, at filsystemet faktisk kører ExFat ved at køre kommandoen lsblk -f.

lsblk -f

Ovenstående kommando viser hver blokenhed, men viser også det filsystem, der er knyttet til enheden. Så find dit SD-kort, du formaterede, og se under “FSTYPE”-kolonnen for at bekræfte, at formateringen var vellykket.