Sådan downloader du filer på Linux med Curl

Curl er et af de mest brugte Linux-værktøjer nogensinde. Det er indbygget i så mange GUI-værktøjer og bruges på stort set alt. Som et resultat er det meget pålideligt og et af de bedste værktøjer, brugere kan bruge til at downloade filer.

I denne guide viser vi dig, hvordan Curl-programmet fungerer, og hvordan du bruger det til at downloade filer med det. Vi vil endda gennemgå en pæn GUI Curl-app!

Skal du bruge Curl på Windows 10? Tjek denne guide.

Installation af Curl

Selvom Curl uden tvivl er et af de mest brugte programmer på hele Linux, kommer det ikke altid forudinstalleret. Som et resultat skal vi lede dig igennem, hvordan du installerer Curl, før vi demonstrerer, hvordan det virker.

For at installere Curl på din Linux-pc skal du åbne et terminalvindue ved at trykke på Ctrl + Alt + T . Derefter skal du følge installationsinstruktionerne nedenfor, der svarer til det operativsystem, du bruger i øjeblikket.

Ubuntu

På Ubuntu skal du installere Curl med Apt-kommandoen.

sudo apt install curl

Debian

På Debian, få Curl til at arbejde med Apt-get.

sudo apt-get install curl

Arch Linux

Dem på Arch Linux kan installere Curl med Pacman.

sudo pacman -S curl

Fedora

Hvis du er på Fedora, kan du installere Curl med Dnf.

sudo dnf install curl

OpenSUSE

På OpenSUSE skal du installere Curl med Zypper-kommandoen.

sudo zypper install curl

Download med Curl – kommandolinje

Hvis du er ny til Curl, start med at åbne terminalen. Du kan åbne et terminalvindue på Linux-skrivebordet ved at trykke på Ctrl + Alt + T-tastaturkombinationen. Alternativt kan du søge efter “Terminal” i appmenuen.

  Sådan bruger du tmux på Linux (og hvorfor det er bedre end skærm)

Med terminalvinduet åbent, brug man curl-kommandoen til at se Curl-manualen. Læs den, og gør dig bekendt med appen. Derefter skal du følge sektionerne nedenfor for at lære, hvordan du downloader filer med Curl i terminalen.

Download af en enkelt fil

At downloade en enkelt fil med Curl er meget ligetil. For at starte skal du angive URL’en til filen. For eksempel, for at downloade en Ubuntu 20.04 LTS ISO, skal du angive URL’en sådan.

curl https://mirror.math.princeton.edu/pub/ubuntu-iso/20.04/ubuntu-20.04.2.0-desktop-amd64.iso

Efter at have angivet den eksterne URL for den fil, du ønsker at downloade, skal du vælge en downloadplacering. For at indstille downloadplaceringen skal du tilføje et >-symbol efterfulgt af stien, hvor filen skal gå.

For at bede din Ubuntu 20.04 LTS ISO-fil f.eks. downloade til mappen “Downloads”, tilføjer du > ~/Downloads/ubuntu-20.04.2.0-desktop-amd64.iso.

curl https://mirror.math.princeton.edu/pub/ubuntu-iso/20.04/ubuntu-20.04.2.0-desktop-amd64.iso > ~/Downloads/ubuntu-20.04.2.0-desktop-amd64.iso

Når kommandoen har fjernfilens URL og hvor den skal gemmes, skal du trykke på Enter-tasten for at udføre overførslen. Kort efter vil du se downloadfremskridt såvel som din fildownload. Når det er færdigt, skal du åbne Linux-filhåndteringen for at få adgang til din fil.

  Sådan laver du en SSH-tunnel på Linux

Download af flere filer fra en liste

Det er muligt at downloade flere filer fra en liste i Curl ligesom Wget. For at gøre det, start med at oprette din liste. Brug først berøringskommandoen til at oprette en tom tekstfil med navnet “curl_downloads.txt.”

touch ~/curl_downloads.txt

Åbn derefter “curl_downloads.txt”-tekstfilen (placeret i din hjemmemappe) ved hjælp af dit foretrukne tekstredigeringsprogram. Indsæt derefter links til hver fil, du ønsker at downloade.

For eksempel, for at downloade en Ubuntu ISO, en Fedora ISO og en Debian ISO, skal min “curl_downloads.txt” liste have følgende kode.

https://mirror.math.princeton.edu/pub/ubuntu-iso/20.04/ubuntu-20.04.2.0-desktop-amd64.iso

https://download.fedoraproject.org/pub/fedora/linux/releases/33/Workstation/x86_64/iso/Fedora-Workstation-Live-x86_64-33-1.2.iso

https://cdimage.debian.org/debian-cd/current/amd64/iso-cd/debian-10.9.0-amd64-netinst.iso

Gem redigeringerne til din “curl_downloads.txt” fil ved hjælp af din teksteditors gem-funktion. Indfør den derefter i Curl-kommandoen for at downloade alt på listen. Bemærk venligst, at vi bruger xargs i kombination med curl for at gøre det muligt at downloade flere filer.

xargs -n 1 curl -O < ~/curl_downloads.txt

Tryk på Enter-tasten for at starte downloadprocessen. Forstå venligst, at mens du bruger xargs-kommandoen til at downloade flere filer, er det ikke muligt at angive en downloadplacering. Dine downloads vises i hjemmebiblioteket (/home/BRUGERNAVN/).

  Sådan konfigureres Razer Gaming Perifere enheder på Linux med polykromatisk

Downloader med Curl – GUI

Hvis du kan lide ideen med Curl, men foretrækker en GUI til at downloade filer, kan du bruge Curl GUI-applikationen. Det er en beta-app fra helt tilbage i 2007, men det virker stadig på moderne Linux-operativsystemer og tilføjer en venlig GUI til Curl.

For at starte skal du installere programmet. Programmet er et Perl-script, og det kræver “perl-tk”-pakken for at køre. For at installere det skal du åbne et terminalvindue og indtaste kommandoen nedenfor, der svarer til dit OS.

Ubuntu

sudo apt install perl-tk

Debian

sudo apt-get install perl-tk

Arch Linux

sudo pacman -S perl-tk

Fedora

sudo dnf install perl-Tk

OpenSUSE

sudo zypper install perl-Tk

Opret derefter en ny mappe i /opt/-mappen ved hjælp af mkdir.

sudo mkdir -p /opt/curl-gui/

Brug CD-kommandoen til at flytte ind i den nye mappe. Brug derefter wget til at downloade script-filen.

cd /opt/curl-gui/
wget https://archive.org/download/curl-gui/curl-gui.pl

Download derefter genvejsfilen og marker den som eksekverbar.

cd /usr/share/applications/
wget https://archive.org/download/curl-gui_202104/curl-gui.desktop
sudo chmod +x curl-gui.desktop

Når appen er installeret, søg efter “cURL GUI” i din app-menu og klik på den for at starte appen. Find derefter tekstfeltet øverst i appen, og indsæt dit downloadlink i det.

Når du har indsat dit downloadlink, skal du finde “Outputfil” og markere afkrydsningsfeltet. Skriv derefter navnet på outputfilen. For eksempel, hvis du downloader en Ubuntu ISO, skal du tilføje “/home/USERNAME/Downloads/ubuntu-20.04.2.0-desktop-amd64.iso” efter “Output.”

Klik på “START curl” for at starte din download. Når overførslen er færdig, skal du lukke appen og åbne Linux-filhåndteringen for at få adgang til din downloadede fil.