Sådan deaktiveres Motion Smoothing på et LG TV

Hvis du har fået et nyt LG TV, har du måske bemærket, at billedet føles uhyggeligt glat. Denne effekt, som LG kalder “TruMotion”, forsøger at få dit tv’s billede til at føles glattere, men ender ofte med at se mærkeligt ud.

Hvad er “TruMotion” alligevel?

TruMotion er LGs implementering af motion smoothing. Bevægelsesudjævning virker ved at øge billedhastigheden (den hastighed, hvormed dit tv viser et nyt billede) af videoen ved at indsætte ekstra “falske” frames mellem hver rigtige frame. De fleste film og tv-shows optages med 24 billeder pr. sekund (FPS), og ved at gætte, hvordan de mellemliggende billeder ville se ud, kan dit tv støde billedhastigheden op til 48 eller 60 FPS. Dette kan få bestemt tempofyldt indhold (som sport) til at se meget bedre ud, men ødelægger den filmiske kvalitet af film og tv-serier for nogle mennesker.

Selvom video med høj opdateringshastighed ser underligt nok ud i sig selv, er det andet problem med motion smoothing, at det er en falsk effekt og ofte får de “falske” rammer til at se meget slørede ud. Fordi den skal gætte, ender den med at være lidt off meget af tiden, hvilket kan få det til at se endnu værre ud.

Sådan slår du TruMotion fra

Du kan deaktivere TruMotion-funktionen i dit tv’s indstillinger. LGs indstillinger er dog lidt unormale. Deres TruMotion-teknologi administrerer også synkroniseret baggrundslysscanning, som synkroniserer opdateringshastigheden med baggrundslyset. De siger, at du ikke kan slå dette fra på nogen tv, men du kan justere bevægelsesinterpolationen, hvilket er det, der får TruMotion til at se mærkeligt ud.

LG skjuler indstillingen under Billedmenu > Billedtilstandsindstillinger > Billedindstillinger. Derfra kan du indstille forskellige niveauer for TruMotion:

Off: sandsynligvis hvad du ønsker
Glat: bruger bevægelsessløring
Klar: bruger ikke bevægelsessløring
Clear Plus: bruger baggrundslysscanning ud over interpolation

Hvis du har et problem med at finde muligheden, kan det være under en anden sektion, så det er bedst at konsultere dit tv’s manual, som du kan finde online. Indtast blot dit tv’s modelnummer, og når siden indlæses, brug Ctrl+F (eller Command+F på Mac) til at søge efter “TruMotion”.

Det er muligt, at nogle ældre tv ikke engang har en mulighed for at slukke det, i hvilket tilfælde du bliver nødt til at købe et nyt tv, hvis du vil deaktivere det.

Fotokreditter: Shutterstock