Sådan bruger du Xubuntu på Raspberry Pi 4

Xubuntu er et fremragende desktop-operativsystem, men vidste du, at du også kan bruge det på Raspberry Pi 4? Det er rigtigt, takket være Ubuntu til Raspberry Pi er det muligt at køre din foretrukne Linux-desktopdistribution på Pi 4. Sådan sætter du den op.

Installation af Raspberry Pi Imager på Linux

For at bruge Xubuntu på Raspberry Pi 4, skal du installere Raspberry Pi Imager-værktøjet. Dette program er langt den nemmeste måde at få Xubuntu opsat på et SD-kort.

Der er mange måder at installere Pi Imager-værktøjet på; vi vil dog fokusere på Snap-pakken og Flatpak-udgivelserne i denne guide, da de er kompatible med de fleste Linux-operativsystemer.

Bemærk: Hvis du opsætter Ubuntu på dit SD-kort fra et Windows- eller Mac OS-system i stedet for Linux, er du heldig. Raspberry Pi Imager er også tilgængelig til andre operativsystemer her.

Snap-pakke

For at få Snap-pakkeversionen af ​​Raspberry Pi-imager op at køre på dit system, skal du først have Snap-pakkens runtime konfigureret på dit system.

Du kan konfigurere Snap runtime på Linux ved at følge denne vejledning om emnet. Når det er sat op, kan installationen af ​​Raspberry Pi Imager udføres med en simpel snapinstallationskommando nedenunder.

sudo snap install rpi-imager

Flatpak

Raspberry Pi Imager er også tilgængelig på Flathub app store som en Flatpak, hvis du foretrækker Flatpak. For at starte installationen af ​​Raspberry Pi Imager som en Flatpak skal du konfigurere Flatpak runtime på din computer.

Du kan konfigurere Flatpak runtime på din computer ved at følge vores guide om emnet. Når Flatpak er konfigureret og sat op, kan installationen af ​​Raspberry Pi Imager udføres med de to kommandoer nedenfor i et terminalvindue.

flatpak remote-add --if-not-exists flathub https://flathub.org/repo/flathub.flatpakrepo

flatpak install flathub org.raspberrypi.rpi-imager

Blinker Ubuntu til et SD-kort

Xubuntu kan bruges på en Raspberry Pi; Canonical laver dog kun en Ubuntu-udgivelse til Pi 4. Så du bliver nødt til at flashe standard Ubuntu og installere det på Pi og konfigurere Xubuntu senere.

For at flashe Ubuntu til et SD-kort skal du indsætte dit SD-kort eller USB SD-kortlæser i computeren. Start derefter Raspberry Pi Imager på Linux-skrivebordet og følg trin-for-trin instruktionerne nedenfor.

Trin 1: Find knappen “Vælg OS” i billedprogrammet, og vælg det med musen. Når du har valgt denne knap, skal du finde knappen “Andet almindeligt operativsystem” og vælge det med musen for at få adgang til andre operativsystemer.

Trin 2: Kig gennem listen over operativsystemer og vælg “Ubuntu” for at få adgang til alle de Ubuntu-valg, som Raspberry Pi Imager har at tilbyde. Vælg derefter “Ubuntu desktop 21.04 (RPi 4/400)”.

Trin 3: Efter at have valgt Ubuntu som operativsystemet til flash, skal du vælge et sted at flashe operativsystemet. Klik på “Vælg lager”, og vælg dit SD-kort, der skal bruges sammen med Raspberry Pi-imager.

Trin 4: Nu hvor dit lagervalg er valgt, skal du finde knappen “Skriv” i Raspberry Pi Imager og klikke på det. Når du vælger denne mulighed, vil den flashe Ubuntu til dit SD-kort.

Trin 5: Tag dit SD-kort ud, og luk Raspberry Pi Imager, når den blinkende proces er fuldført. Sæt derefter SD-kortet i Pi 4, og gå gennem processen med at konfigurere Ubuntu ved at følge vejledningen på skærmen.

Opsætning af Xubuntu

Med Ubuntu-operativsystemet installeret og startet op på din Raspberry Pi 4, vil du være i stand til at konfigurere Xubuntu. For at gøre det skal du starte et terminalvindue på Ubuntu-skrivebordet. Tryk på Ctrl + Alt + T på tastaturet, eller søg efter “Terminal” i appmenuen for at starte den.

Med terminalvinduet åbent, brug kommandoen apt install til at konfigurere “xubuntu-desktop”-pakken. Denne pakke indeholder alt hvad du behøver for at bruge Xubuntu-skrivebordsmiljøet på din Raspberry Pi 4.

sudo apt install xubuntu-desktop

Ved at følge kommandoen ovenfor vil Ubuntu bede dig om en adgangskode. Indtast derefter din brugerkontos adgangskode ved hjælp af tastaturet. Tryk derefter på Enter-tasten for at fortsætte.

Efter at have indtastet din adgangskode, samler Ubuntu alle pakkerne til Xubuntu-skrivebordet. Der er mange pakker, så det kan tage lidt tid. Ubuntu vil bede dig om at trykke på Y-tasten på tastaturet, når alt er klar til at installere.

Ved at trykke på Y-tasten vil du være i stand til at starte installationen af ​​pakkerne. Husk, da der er mange pakker at installere til skrivebordet, kan det tage et par minutter.

Når installationsprocessen er færdig, skal du logge ud af Ubuntu-skrivebordet og vælge Xubuntu- eller XFCE-sessionen. Log derefter ind igen for at bruge Xubuntu på din Raspberry Pi 4. God fornøjelse!